Οι έξυπνοι, πιστοί μας φίλοι!

Λέγεται πως είναι ο πιο πιστός φίλος τους ανθρώπου, ο σκύλος. Είναι όμως και ο πιο έξυπνος; Οι τετράποδοι φίλοι μας φαίνεται πως μπορούν να αποκτούν μερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μέσα από την στενή τους σχέση μαζί μας.

Με την εξημέρωσή τους, οι σκύλοι έχουν αποκτήσει μερικά μοναδικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως υποστηρίζει ειδικός επιστήμονας.
Κι εμείς οι άνθρωποι, συντονιζόμαστε ολοένα και περισσότερο με αυτά που σκέφτονται οι τετράποδοι φίλοι μας, υποστηρίζει ο καθηγητής Vilmos Csányi, πρόεδρος του τμήματος Ηθολογίας στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη.

Όπως λέει ο ίδιος, η αυξανόμενα στενότερη σχέση των σκύλων με τους ανθρώπους έχει κάνει τα σκυλιά να μοιάζουν εξυπνότερα ή τουλάχιστον περισσότερο όμοια με τους ανθρώπους καθώς μπορούν να μιμούνται πολύπλοκες ανθρώπινες συμπεριφορές κι έτσι φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει κάποια βασικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Επίσης, εμείς οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουμε αναπτύξει μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου που επικοινωνούν τα σκυλιά τόσο μεταξύ τους όσο και με μας τους ίδιους.

"Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας εξημέρωσης, το μυαλό του σκύλου προσαρμόστηκε να ζει στο ανθρώπινο περιβάλλον και οι σκύλοι απέκτησαν κάποια στοιχειώδη ανθρώπινα χαρακτηριστικά," σχολιάζει ο Csányi.


Λύκοι και σκύλοι

Οι έρευνές του που συγκρίνουν τη συμπεριφορά εξημερωμένων κουτάβια λύκων με κατοικίδιους σκύλους δείχνουν ότι τα λυκάκια δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπου ή τα σκυλιά.

Σε βιντεοσκοπημένες ταινίες που δείχνουν τους μικρούς λύκους να μπαίνουν μέσα σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που τα φροντίζουν και άλλα σκυλιά, φαίνεται ότι τα λυκάκια μυρίζουν τους ανθρώπους και τα σκυλιά για λίγο ,όμως μετά χάνουν το ενδιαφέρον τους και αποκοιμούνται.

Στην ίδια περίπτωση, τα σκυλιά εξερευνούσαν το δωμάτιο και έπειτα κατέβαλαν προσπάθεια να δημιουργήσουν κάποια μορφή επικοινωνίας με τους ανθρώπους που παρευρίσκονταν κουνώντας την ουρά τους, γαυγίζοντας, γλύφοντας τους ανθρώπους και κοιτώντας τους με προσοχή και τα αυτιά σηκωμένα.

"Οι λύκοι μπορούν να εξημερωθούν, όμως σπάνια δίνουν μεγάλη προσοχή στους ανθρώπους."

"Απλά δεν τους ενδιαφέρει παρά μόνο αν πρόκειται να τους απειλήσουν ή να τους ταΐσουν. Τα σκυλιά είναι πολύ διαφορετικά, " υπογραμμίζει ο Csányi.


Τα σκυλιά μιμούνται τον άνθρωπο


Οι διαφορές ανάμεσα στους λύκους και τους σκύλους φαίνεται να ανταμείβουν τους δεύτερους.

Σε πρόσφατη έρευνα, ο Csányi βρήκε ότι τα σκυλιά όχι μόνο μπορούν να κινηθούν εκεί όπου τους υποδεικνύεται, για παράδειγμα μπορούν να πάνε εκεί όπου τους δείχνει ένα ανθρώπινο χέρι, αλλά και μπορούν να μιμηθούν το χέρι του ανθρώπου με την πατούσα τους.

Μια ακόμα μελέτη του Csányi που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Συγκριτικής Ψυχολογίας, έδειξε ότι πολλά σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ένα μηχάνημα που εκτοξεύει μπάλες, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται σε γήπεδα για την προπόνηση αθλητών, αφού πρώτα έχουν παρατηρήσει πως το χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος.

Για να λειτουργήσει το εν λόγω μηχάνημα, ένας μοχλός πρέπει να κουνηθεί προς τα δεξιά ή αριστερά ώστε να εκτοξευθεί η μπάλα.

Σε πολύ λίγο χρόνο, οι σκύλοι διασκέδαζαν ιδιαίτερα λειτουργώντας το μηχάνημα και ελευθερώνοντας μπάλες με τις οποίες έπειτα έπαιζαν.

Ερμηνεύοντας το ...γαύγισμα

Κατά πως φαίνεται όμως, και τα σκυλιά μαθαίνουν μερικά πράγματα στον άνθρωπο.

Ο Adam Miklósi, ένας από τους συνεργάτες του Csányi, πρόσφατα μελέτησε 90 εθελοντές για την ικανότητά τους να ερμηνεύουν το γαύγισμα των σκύλων.


Ηχογράφησε το γαύγισμα των σκύλων σε διάφορες περιστάσεις – όταν έπαιζαν, όταν περίμεναν την τροφή τους ή όταν αντιμετώπιζαν την απειλή κάποιου εισβολέα.

Σχεδόν όλοι οι εθελοντές, άτομα που είτε είχαν κάποιο κατοικίδιο σκύλο είτε όχι, ερμήνευσαν με ακρίβεια το γαύγισμα των σκύλων εντοπίζοντας ακόμα και αυτά που το προκάλεσαν.

Γίνονται τα σκυλιά εξυπνότερα;

 Ο Richard Byrne, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας, υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη της στενής επικοινωνίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο και δεν θα έπρεπε να θεωρείται σαν κάποια ανώτερη γνωστική επιδεξιότητα.

Σύμφωνα με τον Byrne, οι σκύλοι δεν πρέπει να θεωρούνται «ευφυείς» γιατί τους λείπει η «ευέλικτη ικανότητα να λύνουν πρωτότυπα προβλήματα."

"Αυτό που έδειξαν οι Miklósi και Csányi's είναι ότι τα σκυλιά μπορούν πιο εύκολα να ταιριάξουν με τα ανθρώπινα κυκλώματα επικοινωνίας καθώς συμπεριφέρονται σαν τα μωρά παιδιά."

ABC news


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld