Ψυχολογία του κατοικίδιου σκύλου


Από ένα σημείο και μετά, ο κατοικίδιος σκύλος άρχισε να παρουσιάζει συμπεριφορές, που ανήκουν στην κατηγορία των  ψυχολογικών διαταραχών. Εμμονές, φοβίες και επιθετικότητα, ακόμη και προς τον ίδιο του τον εαυτό. Τα παραδείγματα αυτών των συμπεριφορών, πολλά και καθημερινά. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν, υπάρχει όμως σοβαρός λόγος, να καταλάβετε τα αίτια τους.

Αν κάποιος σας ρωτήσει, ποιος είναι ο σκύλος σας, σίγουρα θα πείτε το όνομά του και θα αρχίσετε να αναλύετε τις συνήθειες του, τις συμπεριφορές του, τα θέλω του, τον τρόπο σκέψης του, τα κατορθώματα του και τις κακές συνήθειες του, πάντα βλέποντάς τον από τη δική σας σκοπιά, την ανθρώπινη. Αυτή η ανθρώπινη πλευρά του σκύλου σας είναι εκατό τοις εκατό ανύπαρκτη. Είναι ένα αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που προσπαθεί να περιγράψει.

Οι συνήθεις λόγοι απόκτησης ενός σκύλου, είναι η αναζήτηση συντροφιάς, η αναπλήρωση ενός οικείου ατόμου που προσφάτως χάσατε, η αλλαγές μέσα στην οικογενειακή εστία, όπως για παράδειγμα ο χωρισμός ή η ενηλικίωση των παιδιών και η απομάκρυνση τους, από το σπίτι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που το σκυλί είναι δώρο κάποιου αγαπημένου προσώπου και άρα, στενά συνδεδεμένο με αυτό το πρόσωπο. Αυτά σημαίνουν πως το σκυλί, στα μάτια πολλών από εσάς, είναι το παιδί σας, ο φίλος σας, ο άνθρωπός σας, η ασφάλεια σας, το <<πρόσωπο>> εκείνο που υποκαθιστά, όσα πιθανόν χρειάζεστε. Είναι πολύ υγιές, πολύ ανθρώπινο και πολύ θεραπευτικό για εσάς και πραγματικά, δεν υπάρχει κανέναν λόγος να μην είναι έτσι. Αρκεί αυτό να γεμίζει εσάς και να μην μεταδίδεται στον σκύλο σας.

Ο τρόπος που πρέπει να βλέπετε το σκυλί σας, είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλετε το σκυλί σας να είναι σωματικά, πνευματικά και κυρίως ψυχικά ισορροπημένο. Αν θέλετε να πλησιάσετε και να κατανοήσετε, τις πραγματικές ανάγκες του σκύλου σας, ο δρόμος είναι ένας. Αλλάξτε την οπτική γωνία, με την οποία το παρατηρείτε και επικοινωνείτε μαζί του. Το κατοικίδιό σας είναι αρχικά ζώο, ανήκει δηλαδή στο ζωικό βασίλειο, δεν μπορεί και ποτέ δεν θα γίνει άνθρωπος, ούτε θα αποκτήσει ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορές. Είναι επίσης σκυλί. Έπειτα ανήκει σε μια συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες φυλές – ράτσες σκύλων, που καθορίζει /ζουν κάποιες συμπεριφορές, απαιτήσεις και τρόπους επικοινωνίας και τέλος, είναι το όνομα που του δίνετε χωρίς αυτό, να του δίνει κάποια ανθρώπινη υπόσταση ή χαρακτήρα. Αυτή και μόνο είναι η σειρά περιγραφής του σκύλου σας, είτε στους άλλους ή στον εαυτό σας. Δεν σας γίνεται καμία υπόδειξη, για το τι να πείτε αρκεί η σκέψη σας να μην ξεφεύγει από αυτό.

Το αίτιο, που προκαλεί ψυχικά νοσήματα στον κατοικίδιο σκύλο, είναι πάντα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται, από τους ανθρώπους. Ποτέ ένα σκυλί δεν γεννιέται, με οποιουδήποτε τύπου ψυχικό νόσημα. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε συνήθως υποβόσκει κάποια νευρολογική πάθηση, της οποίας η θεραπεία είναι φαρμακευτική και ο μόνος αρμόδιος, είναι ο κτηνίατρος σας.

Ο μόνος ζωντανός οργανισμός επάνω στον πλανήτη, του οποίου οι σχέσεις μέσα στις κοινωνίες που δημιουργεί, εξαρτώνται και δημιουργούνται με γνώμονα το συναίσθημα, είναι ο άνθρωπος.  Αυτή είναι και η αιτία της ποικιλίας ρόλων και η πολυπλοκότητα τους. Επίσης ο άνθρωπος, είναι το μοναδικό ζωντανό πλάσμα πάνω στον πλανήτη, που επιλέγει για ηγέτη κάποιον που δεν είναι ξεκάθαρο εξαρχής, πως είναι ικανός να ηγηθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνετε με τον σκύλο σας, είναι να του δώσετε το δικαίωμα να είναι σκύλος. Την σιγουριά, πως κάποιος καταλαβαίνει και σέβεται, τις πραγματικές ανάγκες του. Πρέπει να το πιστέψετε, πως πραγματικά θα θαυμάσετε, ό,τι αυτό φέρει σαν επακόλουθο. Όμως τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα, έχουν ανάγκη περισσότερο από το κάθε τι, να ανήκουν σε μια αγέλη της οποίας οι ρόλοι, είναι ξεκάθαροι. Το σκυλί σας χρειάζεται έναν σταθερό και ακέραιο ηγέτη. Έναν ηγέτη που θα του δίνει σημασία, μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι αποδεκτή από εκείνον. Έναν ηγέτη, που δεν εκνευρίζετε, έναν ηγέτη που επιβάλλετε μόνο με την παρουσία του και αυτό φυσικά σημαίνει, χωρίς να γίνεται βίαιος. Έναν ηγέτη, που θα αντιδρά δίκαια και άμεσα, σε μη αποδεκτές συμπεριφορές. Έναν ηγέτη που έχει πρόγραμμα, παρέχει ασφάλεια και μπορεί να προσφέρει τόσο σωματική, όσο και πνευματική άσκηση. Έναν ηγέτη απόμακρο, όπου το ίδιο το σκυλί θα προσπαθήσει να πλησιάσει. Έναν ηγέτη δικτάτορα και όχι δημοκράτη, γιατί έτσι είναι ο ηγέτης μιας αγέλης σκύλων. Αυτή είναι η φύση τους.

Το να ηγηθείτε του σκύλου σας, δεν είναι εκπαίδευση αλλά ψυχολογία σκύλων. Δεν εξαρτάται από το τι θα μάθει το σκυλί, αλλά από το τι γνωρίζετε εσείς, για την φύση και την ψυχολογία του.

Η συμπεριφορά ενός σκύλου, που είναι ξεκάθαρο πως δεν ηγείται της αγέλης του, είναι η απάντηση στο γιατί να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Με απλά λόγια, ο σκύλος σας το έχει πραγματικά ανάγκη, για να αποφορτιστεί και να απαλλαγεί από ρόλους, στους οποίους δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Θα έχετε ένα σκυλί ήρεμο, χωρίς περίεργες αντιδράσεις που θα δείχνει εγκράτεια και σεβασμό, σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρετε. Ένα σκυλί που θα περιμένει εσάς, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρεθεί, χωρίς φοβίες, επιθετικότητα ή εκρηκτικές συμπεριφορές.

Ανάμεσα σε δυο είδη, όπου το ένα είναι νοητικά ανώτερο του άλλου, φυσικό είναι το περισσότερο νοητικά ικανό, να προσπαθήσει να κατανοήσει, να επικοινωνήσει και να σεβαστεί, τη φύση του άλλου.

petlife.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld