«Χρειάζονται καλές προθέσεις, ανοιχτό μυαλό και συνεργασία όλων των πολιτών»

 
Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»
Η Πρόεδρος Χριστίνα Βασδόκα μιλάει στην «Π» και στην Κατερίνα Αθανασίου.

 Οι φιλόζωοι δεν είναι πια μια έννοια για ανθρώπους μοναχικούς, που δεν έχουν τι να κάνουν. Πολλές φορές, κακώς, έχουμε παρεξηγήσει πολλά πράγματα. Η φιλοζωία πλέον είναι σεβασμός, είναι πολιτισμός.
Συνομιλήσαμε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» στην Αριδαία, την κ. Χριστίνα Βασδόκα, η οποία, μαζί με τα μέλη του συλλόγου δίνουν πολύ από το προσωπικό τους χρόνο αλλά και την ίδια τους τη ψυχή..

Ερ.: Να μας δώστε την ταυτότητα του συλλόγου, δηλ. πότε ιδρύθηκε, πόσα μέλη απαριθμεί και ποιος είναι ο σκοπός του.
Απ.: O Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» ιδρύθηκε το 2003 και σήμερα απαριθμεί περί τα 70 εγγεγραμμένα μέλη. Οι εθελοντές βέβαια και ο κόσμος που στηρίζει τον σύλλογο δεν μπορεί να μετρηθεί. Απλά ο κάθε ένας, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους δεν θα ήθελε να αναμειχθεί και «τυπικά» σε κάποιο σύλλογο. Αυτό είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή ίσως θα έπρεπε να θιχτεί, για το πόσο ο Έλληνας υποστηρίζει ενεργά την ιδέα του εθελοντισμού και κατά πόσο αυτή η ανάμειξη θα έκανε την διαφορά στην σημερινή κοινωνία μας. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάπτυξη στο κοινό της αγάπης προς τα ζώα, η προστασία και περίθαλψή τους, η παρακολούθηση της τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία τους, η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και γενικά όλες εκείνες οι δράσεις που θα ενημερώσουν, θα ευαισθητοποιήσουν και θα αφυπνίσουν τις συνειδήσεις με σκοπό την υπεράσπιση και την ευζωία που κάθε ζωντανό ον δικαιούται.

Ερ.: Να αναφερθούμε στις δράσεις σας. Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποια πράγματα που έχετε κάνει μέχρι σήμερα; (και γνωρίζουμε ότι είναι πολλά και ίσως δεν γράφονται σε μια παράγραφο..). Και επιπλέον μπορούμε να αναφέρουμε και κάποια τραγικά περιστατικά; (πολλές φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας δυστυχώς..)
Απ.: Ναι, πράγματι, είναι πολλά αυτά που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο υπάρχουν τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα. Κάνοντας μια σύντομη περιγραφή του έργου μας και των δραστηριοτήτων μας θα ξεκινήσω από το ότι υποκαθιστούμε την Πολιτεία στο έργο της, μια Πολιτεία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο αδιάφορη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Συνεχίζω, με τον συνεχή αγώνα για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα οποία προβλήματα δημιουργούνται από την ανευθυνότητα κάποιων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Η συχνή επαφή με τους αρμόδιους του δήμου μας για μία αποτελεσματική συνεργασία πάνω σε θέματα ζώων. Έχουμε έρθει πολλές φορές σε επαφή και με τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων του νομού μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από μέρος τους, παρά θα έλεγα εισπράττουμε μία απαξιωτική στάση στα προβλήματα που δημιουργούνται στις περιοχές τους και μοιραία και στα προβλήματα που δημιουργούνται και στην δική μας περιοχή. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και στην ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών. Για τον λόγο αυτό γράφουμε πολύ συχνά άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ, κάνουμε επισκέψεις στα σχολεία, διοργανώνουμε σεμινάρια φιλοζωίας και γενικά ψάχνουμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να περάσουμε τα φιλοζωικά μηνύματά μας.. Φυσικά οι στειρώσεις, οι περιθάλψεις, η φροντίδα των τραυματισμένων και ασθενών ζώων, η άμεση επέμβασή μας σε έκτακτα περιστατικά, το δίκτυο υιοθεσιών που προσπαθούμε να επεκτείνουμε. Κάτι που ίσως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι στην περιοχή μας έχει απαγορευτεί η λειτουργία τσίρκο με ζώα. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από ενέργειες και πιέσεις του συλλόγου μας προς τους αρμόδιους φορείς.
Τα τραγικά περιστατικά δυστυχώς είναι πολλά. Οι δηλητηριάσεις των αδέσποτων ζώων είναι ένα συχνό φαινόμενο και μία δημοφιλής μέθοδος εξόντωσής τους. Ο θάνατος από φόλα προκαλεί έναν αργό και βασανιστικό θάνατο στο ζώο μέχρι να έρθει το λυτρωτικό τέλος του. Οι δηλητηριαστές όμως ίσως δεν γνωρίζουν το πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι ουσίες σε ενδεχόμενο που κάποιο παιδί τις ακουμπήσει και πόσο επικίνδυνες επίσης είναι για το περιβάλλον. Έχουμε πολλούς πυροβολισμούς αδέσποτων ζώων από ασυνείδητους που χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να τα εξοντώσουν. Επίσης πολλά είναι τα θύματα στους δρόμους από οδηγούς οι οποίοι δεν δίνουν σημασία και εγκαταλείπουν πολλές φορές τα ζώα αβοήθητα να αργοπεθαίνουν.
Κακοποίηση είναι και το συνεχές δέσιμο και απομόνωση των ζώων, από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα ζώα τους, δεν τους παρέχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και επίσης δεν τους παρέχουν καμία κτηνιατρική περίθαλψη με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αργοπεθαίνουν από μία ανίατη αρρώστια. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τραγικά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε και που προσπαθούμε να φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας για να ευαισθητοποιούμε όλο και πιο πολύ κόσμο και φυσικά σημαντική και πολύτιμη είναι και η συνδρομή της αστυνομίας για την δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την παραπομπή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ερ.: Για να ασχοληθεί κάποιος με μια φιλοζωική οργάνωση δίνει κάτι παραπάνω από τον εαυτό του.. είναι «ψυχή βαθιά» που λέμε… «κλέβετε» από τον προσωπικό σας χρόνο;
Απ.: Κλέβουμε και κλέβουμε πολύ. Γιατί δεν είναι κάτι που θα ασχοληθείς μόνο σήμερα και στον ελεύθερό σου χρόνο, τα ζώα είναι πάντα εκεί, οι ανάγκες τους είναι συνεχείς, τα περιστατικά συχνά. Προσπαθούμε να κρατάμε τις ισορροπίες (πράγμα που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο) για να μπορούμε να συνεχίζουμε αυτό το έργο το οποίο είναι καθαρά εθελοντικό και εκπηγάζει από την ευαισθησία μας και την θέλησή μας να προσφέρουμε όσο μπορούμε. Βλέπετε, είναι που ασχολούμαστε με έμψυχα όντα, αντιμετωπίζουμε τον πόνο και την δυστυχία, την κακία των ανθρώπων που την εκτονώνουν πάνω σε αδύναμα πλάσματα που δεν φταίνε σε τίποτα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανευθυνότητα, την αδιαφορία, την σκληρότητα, την ανθρωποκεντρική αντίληψη ότι τα ζώα υπάρχουν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, χωρίς όρους και κανόνες.

Ερ. :Ποια είναι εκείνα τα σημεία που θέσατε ως θέματα στη συνάντηση που είχατε με το νέο Δήμαρχο Αλμωπίας; Φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει;
Απ.: Ναι, φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει. Ο κ. δήμαρχος κατ’ αρχάς μας δήλωσε τα φιλοζωικά του αισθήματα, την διάθεσή του για συνεργασία, για το πόσο στηρίζει τον εθελοντισμό. Το σημαντικότερο θέμα για μας αυτή την στιγμή είναι να τακτοποιηθούν οικονομικά οι κτηνίατροι με τους οποίους συνεργαζόμαστε (οφειλές από το 2009) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Θέσαμε λοιπόν στον δήμαρχο την σπουδαιότητα της τακτοποίησης αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας και ελπίζουμε να λυθεί σύντομα το θέμα αυτό. Καταθέσαμε εκ νέου τις προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της ύπαρξης αδέσποτων ζώων, που σαν σύλλογος έχουμε καταθέσει και στην προηγούμενη δημοτική αρχή και ελπίζουμε να αντιληφθεί η νέα δημοτική αρχή ότι με ημίμετρα ή χωρίς καθόλου μέτρα, χωρίς γενναίες αποφάσεις και το κυριότερο χωρίς να εμπλέκεται η φράση «πολιτικό κόστος», δεν πρόκειται να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά θα αντιμετωπίζουμε μία αέναη κατάσταση. Θα ακολουθήσει μία σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τον δήμαρχο και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, διότι η δράση μας μέχρι τώρα είναι μεγάλη και ποικίλη και δεν μπορούν να ενημερωθούν γι’ αυτή μόνο μέσα από μία πρώτη συνάντηση. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως για τις υποχρεώσεις και ευθύνες των τοπικών αυτοδιοικήσεων, για όλη την σχετική νομοθεσία που προβλέπεται.

Ερ.: Πως βλέπετε το φιλοζωικό κίνημα στο Νομό Πέλλας; Έχετε συνεργασία με τους ομόλογους συλλόγους σε Έδεσσα, Γιαννιτσά και άλλες περιοχές;
Απ.: Είχαμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τους υπόλοιπους δύο συλλόγους του νομού μας, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών. Μαζί είχαμε αποστείλει επιστολές στους δημάρχους του νομού, υπενθυμίζοντάς τους τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους ως προς τα προγράμματα των αδέσποτων ζώων και την λειτουργία των καταφυγίων που διατηρούν. Επαφές από κοινού κάναμε και με τον νομάρχη ν. Πέλλας και αποτέλεσμα αυτής της ενημέρωσης ήταν ο νομάρχης να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Βέβαια η ανταπόκριση εκ μέρους των τότε δημάρχων ήταν απογοητευτική και η στάση τους απέναντι και στον ίδιο τον νομάρχη αλλά και σε πολίτες εθελοντές που το μόνο που ήθελαν ήταν να προσφέρουν την βοήθειά τους, ήταν το λιγότερο απαξιωτική. Ελπίζουμε με τους νέους δημάρχους του νομού να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση και να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο εάν υπάρξει κοινή στρατηγική και κοινές δράσεις από όλους, θα έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι υπόλοιποι φιλοζωικοί σύλλογοι, δηλ. Έδεσσας και Γιαννιτσών αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα στην συνεργασία τους με τους δημάρχους τους και ίσως αυτό να τους αφαιρεί την διάθεση και δύναμη για περισσότερη πίεση προς τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων. Η συνεργασία που έχουμε δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε εμείς ως σύλλογος, αλλά από την άλλη καταλαβαίνουμε απόλυτα τα πάρα πολλά προβλήματα που έχουν φορτωθεί καθώς δεν εισπράττουν την πρέπουσα βοήθεια από τις αρχές. Το θέμα βέβαια είναι ότι όσο δεν συνεργαζόμαστε εμείς, τόσο τα προβλήματα θα διαιωνίζονται.
 
Ερ.: Ποιο θα ήταν το μήνυμα προς όλους όσους, ενδεχόμενα, σας βλέπουν, σας διαβάζουν με κάποια καχυποψία απέναντι σας; (εννοώ γενικότερα στους φιλόζωους).  
Απ.: Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ στον τομέα της φιλοζωίας. Και όσον αφορά στον δικό μας σύλλογο ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε οι «γραφικοί» φιλόζωοι που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τρέχουμε πίσω από τα ζώα για να τα ταΐσουμε και να μαλώνουμε με τον κόσμο, νομίζοντας πως έτσι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους. Η σοβαρότητα του έργου μας και η σωστή προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων, πιστεύω έχει πείσει πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν ευθύνεται ο σύλλογος για τα αδέσποτα, αλλά όλοι εκείνοι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων που αποδείχτηκαν ανίκανοι και ανάξιοι να διατηρούν ένα ζώο. Όλοι εκείνοι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που δεν φροντίζουν για την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους, ή την στείρωσή τους, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν όποτε θέλουν και να πετάνε τα κουτάβια των σκυλιών τους όταν αυτά γεννήσουν. Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος που πολλές φορές επιρρίπτει ευθύνες στον φιλοζωικό σύλλογο για τα προβλήματα που επιφέρουν τα αδέσποτα στην κοινωνία. Βέβαια, όταν οι νόμοι δεν τηρούνται και δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα από τους αρμόδιους, αυτό έχει αντίκτυπο στους πολίτες, οι οποίοι καταλήγουν να έχουν διαμάχες μεταξύ τους λόγω αυτής της ασυνέπειας της πολιτείας και των δήμων. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε την χρυσή τομή: μας ενδιαφέρει η ευζωία και προστασία των ζώων, αλλά και η εύρεση ανθρωπιστικών λύσεων στα διάφορα προβλήματα που αυτά προκαλούν, προς όφελος της ανθρώπινης κοινωνίας.
Το μήνυμα λοιπόν είναι: Όταν κάποιος βολεμένος στην πολυθρόνα του, γκρινιάζει εκ του ασφαλούς, απαιτώντας να δοθούν λύσεις και επιρρίπτοντας ευθύνες ελαφρά τη καρδία, δεν κερδίζει τίποτα, παρά δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Χρειάζονται καλές προθέσεις, ανοιχτό μυαλό και συνεργασία όλων των πολιτών. Εμείς έχουμε επωμιστεί όλο το δύσκολο κομμάτι, αν μη τι άλλο θα πρέπει αυτό οι πολίτες να το καταλάβουν και να είναι μαζί μας, όχι εναντίον μας, για να καταφέρουμε έτσι όλοι μαζί να λύνουμε προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και φυσικά να μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους ή να λέμε μόνο ότι ο δήμος δεν κάνει τίποτα.

pellanews.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld