Όταν ο σκύλος μας μυρίζει άσχημα (Μέρος 2ο)


Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου αναφερθήκαμε στις αιτίες κακοσμίας στους σκύλους. Πώς μπορείτε όμως να προλάβετε το κακό πριν ξεκινήσει και να αποφύγετε τον κτηνίατρο;

Κακοσμία στόματος: Όπως αναφέραμε στο α’ μέρος του άρθρου, η κακοσμία στο στόμα του σκύλου οφείλεται κυρίως στην οδοντική πλάκα και ουλίτιδα. Η εμφάνιση της πλάκας είναι αναπόφευκτη σε όλα τα σκυλιά. Πώς μπορείτε όμως να καθυστερήσετε την εμφάνιση και την εξέλιξη της;

Το καλύτερο θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά, όπως κάνετε και εσείς. Αυτό όμως δεν είναι πρακτικό είτε γιατί είναι χρονοβόρο για σας, είτε γιατί ο σκύλος δεν συνεργάζεται. Υπάρχουν τρόποι όμως που αντικαθιστούν το βούρτσισμα και είναι οι εξής: α) διατροφή με κροκέτα: οι μαλακές τροφές αφήνουν υπολείμματα στα δόντια που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων και οδηγούν σε πλάκα. Η κροκέτα, εκτός του ότι δεν αφήνει πολλά υπολείμματα, βοηθάει στον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών. Μάλιστα υπάρχουν κροκέτες ειδικές για πρόληψη της περιοδοντικής νόσου. β) πάστα/διάλυμα καθαρισμού: υπάρχουν στο εμπόριο φαρμακευτικές πάστες (όχι απλές οδοντόκρεμες σκύλου) και διαλύματα ειδικά για την αντισηψία της στοματικής κοιλότητας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρειάζεται να τα απλώσετε σε όλη την επιφάνεια των ούλων. Μία μικρή ποσότητα πάστας τοποθετείται κάτω από το χείλος του σκύλου, σε ένα σημείο πάνω στο ούλο, ενώ το διάλυμα ανακατεύεται με το καθημερινό πόσιμο νερό του σκύλου.

Τα κόκαλα και τα διάφορα σνακ για τα δόντια δεν έχουν καλά αποτελέσματα όσων αφορά την πλάκα. Μπορείτε να τα δίνεται στον σκύλο σας για να έχει μια πιο φρέσκια αναπνοή και τίποτα περισσότερο. Σημαντικό: Ποτέ μην δίνετε στον σκύλο σας κόκαλα ζώου για να μασήσει. Όχι μόνο δεν καθαρίζουν τα δόντια, αλλά τα φθείρουν και τα σπάνε.

Ωτίτιδα: Οι παράγοντες που οδηγούν σε ωτίτιδα στον σκύλο είναι διάφοροι (ανατομία αυτιού, φυλή, μικρόβια κτλ.). Αυτό που πρέπει να φροντίζετε εσείς πάνω απ’όλα είναι να μην υπάρχει υγρασία μέσα στο αυτί. Πώς; Καταρχήν δεν θα ρίχνετε νερό ή άλλα υγρά στο αυτί του σκύλου. Για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, θα χρησιμοποιείτε μόνο στεγνό βαμβάκι. Αν θέλετε να τον καθαρίσετε πιο σχολαστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά υγρά καθαρισμού του αυτιού που έχουν κερατολυτικές και ξηραντικές ιδιότητες. Τέτοια υγρά καλό είναι να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά το μπάνιο του σκύλου, ώστε σε περίπτωση που έχει μπει νερό στο αυτί, να το ξηράνουν. Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο μάλιστα, βάλτε βαμβάκι στα αυτάκια, ώστε να εμποδίσετε σταγόνες νερού να μπουν μέσα.

Ενσφήνωση περιπρωκτικών αδένων: Για την υγιεινή των περιπρωκτικών αδένων δε μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα προληπτικά. Στην επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να διαπιστωθεί ότι είναι πιο διογκωμένοι από το κανονικό. Τότε μόνο χρειάζεται να αδειάζουν τακτικά (περίπου μία φορά το μήνα) , ώστε να προλάβετε πιθανή μόλυνση του συσσωρευμένου υγρού.

Δερματίτιδα: Το δέρμα και το τρίχωμα αντανακλούν την γενικότερη υγεία του ζώου. Και ο πιο βασικός παράγοντας για την καλή υγεία είναι η ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Υγιές ζώο με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα έχει λαμπερό τρίχωμα και δε μυρίζει. Εκτός όμως από σωστή διατροφή, το δέρμα και το τρίχωμα χρειάζονται και ειδική περιποίηση (συμπληρώματα διατροφής, βούρτσισμα, μπάνιο και κούρεμα).

1) Συμπληρώματα διατροφής: Συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν την ανάπλαση του δέρματος είναι τα λιπαρά οξέα (γνωστά ως ω3 και ω6). Κυκλοφορούν σε μορφή κάψουλας και υγρού για σκύλους. Μπορείτε ακόμα να δώσετε μουρουνέλαιο ή ιχθυέλαιο σε ανθρώπινο σκεύασμα που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα. Αλλά ακόμα και το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για το δέρμα, όταν το δίνεται ωμό (όχι μαγειρεμένο).

2) Βούρτσισμα: Όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι πιο σημαντικό από το μπάνιο. Μπορεί να γίνεται όσο συχνά θέλετε. Αν μπορείτε και κάθε μέρα, είναι ό,τι καλύτερο για το ζώο σας. Ξεμπλέκουν οι κόμποι, εξαπλώνετε το σμήγμα, αφαιρείται η σκόνη, το χώμα, τα άγανα, τα αγκάθια και τα χόρτα και φεύγουν οι νεκρές τρίχες.

3) Μπάνιο: Με το μπάνιο, αφαιρείται το σμήγμα, το χώμα και η βρωμιά  που βρίσκεται σε βάθος και δεν φεύγει με το βούρτσισμα. Δεν αφαιρούνται οι ψύλλοι, ούτε τα τσιμπούρια, βοηθάει όμως να τα εντοπίσετε.

Το δέρμα των σκύλων δεν είναι το ίδιο με το ανθρώπινο. Δεν έχει τους ιδρωτοποιούς πόρους του ανθρώπινου, αλλά σμηγματογόνους αδένες. Έχει επίσης διαφορετικό ph από αυτό του ανθρώπινου δέρματος. Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε σαμπουάν ειδικό για σκύλους και όχι για ανθρώπους. Μετά το ξέπλυμα από το σαμπουάν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακτικό για το τρίχωμα. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν σαμπουάν και μαλακτικό μαζί. Δοκιμάστε και διαλέξτε αυτό που είναι πιο καλό για το ζώο σας. Για σκύλους με ευαίσθητα δέρματα, προτιμήστε κάποιο φαρμακευτικό σαμπουάν που θα σας προτείνει ο κτηνίατρος.

Πολύ συχνή ερώτηση είναι αν κάνει να κάνετε μπάνιο ένα κουτάβι. Η απάντηση είναι ναι, εφόσον έχει κλείσει 3 μήνες ζωής. Με μία εξαίρεση: αν αποκτήσετε ένα κουτάβι κάτω των 3 μηνών και δεν είστε σίγουροι για την υγιεινή του χώρου απ’όπου προήλθε, τότε επιβάλλετε να το κάνετε ένα μπάνιο. Προσοχή, το μπάνιο αυτό θα είναι με αντισηπτικό σαμπουάν. Σας ενδιαφέρει να αφαιρέσετε τυχόν αυγά παρασίτων και μύκητες  από το δέρμα του κουταβιού πριν το βάλετε στον χώρο σας και τον μολύνετε. Το μπάνιο αυτό δεν θα είναι ένα καλλυντικό μπάνιο για τον σκύλο, αλλά ένα αντισηπτικό μπάνιο για την δική σας υγεία και για την υγεία άλλων ζώων που ίσως ζουν μαζί σας. Για ένα τέτοιο μπάνιο χρειάζεστε φαρμακευτικό σαμπουάν με αντισηπτικές ιδιότητες για σκύλους. Επίσης καλά αποτελέσματα δίνουν και ανθρώπινα αντισηπτικά σαπούνια με ποβιδόνη ή χλωρεξιδύνη (από φαρμακείο).

Πριν το μπάνιο, ο σκύλος πρέπει να βουρτσιστεί, γιατί αν βραχεί, δύσκολα ξεμπλέκονται οι κόμποι. Δεύτερο βούρτσισμα γίνεται μετά το ξέβγαλμα, όταν είναι ακόμα βρεγμένος, για να αφαιρεθούν εύκολα οι νεκρές τρίχες. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε το ζώο σας με πετσέτα. Το καλύτερο είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να δέχεται στέγνωμα με πιστολάκι. Είναι σημαντικό να μην μένει υγρασία στο δέρμα του σκύλου, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα και σε πτυχώσεις του δέρματος. Το πιστολάκι πρέπει να κινείται διαρκώς και να μη μένει πολλή ώρα πάνω από το ίδιο σημείο, διαφορετικά θα δημιουργηθεί έγκαυμα. Μετά το στέγνωμα, γίνεται το τρίτο και τελευταίο βούρτσισμα και το χαϊδεμένο σας είναι όμορφο και καθαρό.

Πόσο συχνά επιτρέπετε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας; Η συμβουλή μου είναι όχι πιο συχνά από 1 φορά στις 3 εβδομάδες. Όπως ανέφερα παραπάνω, το δέρμα των σκύλων παράγει σμήγμα. Το σμήγμα αυτό είναι προστατευτικό και η συχνή αφαίρεση του με σαπούνι αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο σε μικρόβια. Αν χρειαστεί, μπορείτε να καθαρίζετε τοπικά λεκέδες ή τα ποδαράκια μετά την βόλτα, πάντα στεγνώνοντας μετά.

4) Κούρεμα: Το κούρεμα των μακρύτριχων και σγουρομάλλικων σκύλων προσφέρει  δροσιά τους ζεστούς μήνες και ξαλάφρωμα από τους κόμπους που δεν ξεμπλέκονται με την βούρτσα. Επίσης δίνει την δυνατότητα να ελεγχτεί το δέρμα καλύτερα για εξωπαράσιτα, πληγές και άλλες παθήσεις. Εκτός από το κούρεμα όλου του σκύλου, μπορείτε περιστασιακά να κουρεύετε τρίχες που μαζεύουν  βρωμιά τοπικά, όπως γύρω από τον πρωκτό, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα μάτια, στα αυτιά κτλ.

ktiniatros.wordpress.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld