Πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα σε όλη την Ελλάδα..
Στις γειτονιές κάθε εβδομάδα βλέπουν και διαφορετική εικόνα. Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων εντοπίζουν τουλάχιστον τέσσερα νέα αδέσποτα στους δρόμους, απόδειξη, όπως λένε, ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρίσκεται σε έξαρση.
Και μάλιστα, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» μέλη των οργανώσεων, το χαρακτηριστικό είναι πως πλέον εγκαταλείπονται στον δρόμο ζώα καθαρόαιμα και μικρού μεγέθους, που προφανώς αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες. «Αυτή η θλιβερή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης φιλοζωικής παιδείας.
Εγιναν ιδιοκτήτες κατοικιδίων άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι, δεν το είχαν σκεφτεί καλά ή άνθρωποι πλήρως ακατάλληλοι και οι οποίοι με την πρώτη δυσκολία – είτε αυτή είναι οικονομικής φύσεως, τις μέρες που ζούμε, είτε προσωπικά ζητήματα – τα παρατάνε στον δρόμο. Οι μισοί από αυτούς μπερδεύουν τα κατοικίδια με σύστημα συναγερμού και οι άλλοι μισοί με αξεσουάρ», τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση.
Είναι ενδεικτικό ότι οι οργανώσεις εκτιμούν πως μόνο στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν τουλάχιστον 500.000 αδέσποτα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αδέσποτων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου. «Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, μόνο στην Αίγινα, σε ένα από τα καταφύγια της Ομοσπονδίας, κάθε χρόνο μαζεύουμε από τον δρόμο 500-600 αδέσποτα», υπογραμμίζει η κ. Μολφέση και προσθέτει πως ο αυξημένος αυτός αριθμός των αδέσποτων συνεπάγεται και αύξηση των τραυματισμένων και κακοποιημένων ζώων στους δρόμους.
Η λύση, όπως υποστηρίζουν τα μέλη των οργανώσεων, είναι πρωτίστως τα μαζικά και συντονισμένα προγράμματα στείρωσης. «Ο αριθμός των αδέσποτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με αυτόν που αντέχει η Ελλάδα. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο. Πώς; Με το να στειρώσουμε τα αδέσποτα. Το σωματείο στην Αίγινα, για παράδειγμα, στειρώνει κάθε χρόνο 300 σκυλιά και 500 γάτες.
Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα, πάντως, είναι να στηρίξουμε όλοι την έννοια της υιοθεσίας», εξηγεί η κ. Μολφέση. Κάθε χρόνο τα περίπου 15 σωματεία της Ομοσπονδίας πραγματοποιούν συνολικά 2.500 υιοθεσίες.
Στους δήμους. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του πανελλήνιου φιλανθρωπικού σωματείου Stray-Life (Αδέσποτη Ζωή), Iριδα Καλφοπούλου, κάποιος που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα ζώο μπορεί να απευθυνθεί σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας, αφού γίνεται συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και φιλοζωικές ιστοσελίδες, οι οποίες αναρτούν συνέχεια αγγελίες για αδέσποτα προς υιοθεσία. «Κάποιες φορές μάλιστα αναρτούν και σκυλιά ράτσας γιατί, λόγω κρίσης, είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλωμά τους και τα παρατάνε», λέει η κ. Καλφοπούλου.
Oπως επισημαίνει μάλιστα, αρκετοί αλλάζουν τόπο κατοικίας «και μας τηλεφωνούν, ζητώντας βοήθεια για να αφήσουν τα ζώα τους», τονίζοντας ότι η κρίση χτύπησε τα σωματεία περισσότερο από όσο μπορούσαν να αντέξουν. «Πλέον κι εμείς έχουμε δυσκολία να δεχθούμε κι άλλα ζώα, γιατί αυτά που ήδη έχουμε, δεν υιοθετούνται. Επίσης δεν έχουμε πια τις δωρεές για τη λειτουργία μας και τα περισσότερα σωματεία στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στους εθελοντές». Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Αδέσποτη Ζωή έχει δώσει για υιοθεσία πάνω από 200 σκυλιά και 250 γάτες.
Η αφορμή που δόθηκε για τη δημιουργία του σωματείου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της κ. Καλφοπούλου και των δύο – από τα συνολικά τέσσερα – σκυλιών της. Το 2009, της είχαν αναφέρει ότι υπάρχει ένα παράνομο εκτροφείο στα Δερβενοχώρια – 56 σκυλιά στοιβαγμένα μέσα σε ένα κοντέινερ. Πήγε εκεί και άρχισε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το κλείσει. Τελικά τα κατάφερε και ήταν το πρώτο που έκλεισε στην Ελλάδα. Από εκείνο το εκτροφείο, μάλιστα, υιοθέτησε δύο σιγκ τσου (τσόου τσόου), τη Μανού και την Κίμπα. «Και τα δύο ήταν σε άθλια κατάσταση – είχαν ψώρα, ήταν αδύνατα και το ένα ήταν ανάπηρο από την πλήρη ακινησία. Τα πήρα σπίτι μου κι έκτοτε δεν έφυγαν ποτέ. Σήμερα είναι δύο απίθανα σκυλιά, υγιέστατα και χαρούμενα, που τρέχουν καθημερινά στο πάρκο», λέει. Από τότε έπαψε να είναι μεμονωμένος εθελοντής και άρχισε να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά σε σωματεία. Ετσι προέκυψε η δημιουργία του Stray-Life, μέσα από το οποίο συνεχίζει να ασχολείται καθημερινά με κακοποιήσεις ζώων, εγκαταλείψεις και παράνομα εκτροφεία.
Ο νέος νόμος. Φρένο στις υιοθεσίες βάζει η νέα νομοθεσία, υποστηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. «Αυτός ο νόμος δείχνει πως για την Πολιτεία η επανένταξη των αδέσποτων είναι αυτοσκοπός. Εμείς, όμως, μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω κι αυτό είναι να βοηθήσουμε να βρουν τα περισσότερα αδέσποτα σπίτι. Για μας ένα αδέσποτο έχει σωθεί μόνο εάν έχει υιοθετηθεί», τονίζει η κ. Μολφέση.
Ο νέος νόμος, σύμφωνα με τους φιλόζωους, βάζει πολλές προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν προάγουν τον θεσμό της υιοθεσίας. «Για να βάλει κάποιος αγγελία ότι χαρίζεται ή υιοθετείται ένα ζώο, το οποίο βρήκε στον δρόμο, θα πρέπει πρώτα να του βάλει μικροτσίπ, δηλαδή να πληρώσει περίπου 50 ευρώ, και να γραφτεί το ζώο στο όνομά του. Εάν δεν βρεθεί οικογένεια που θα υιοθετήσει το ζώο, αυτός που το βρήκε – είτε ιδιώτης είτε φιλοζωικό σωματείο -, εάν δεν μπορεί να το συντηρήσει, θα το εγκαταλείψει και πάλι στον δρόμο. Μόνο που θα είναι παράνομος και θα κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο, επειδή στην πραγματικότητα ήθελε να βοηθήσει».
now24.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.