Ο σκύλος ούρησε στο χαλί - Πώς να το καθαρίσω σωστά για να μην το ξανακάνει;


Όσο καλά κι αν έχουμε εκπαιδεύσει το κατοικίδιό μας, υπάρχουν φορές που θα λερώσει μες στο σπίτι και κατά προτίμηση πάνω στο χαλί. Ο σωστός καθαρισμός του λέκε που άφησε πίσω του είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους...

Ένα από τα πιο βασικά «στοιχήματα» που βάζουμε με τον εαυτό μας όταν έχουμε υιοθετήσει κάποιο ζωάκι είναι να το μάθουμε να μη λερώνει μες στο σπίτι. Πρόκειται για επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, επιμονή και όχι νευρικές αντιδράσεις απέναντι στο σκύλο ή τη γάτα μας, καθώς έτσι δεν πρόκειται να κερδίσουμε απολύτως τίποτε.

Φυσικά τον πρώτο καιρό αλλά και αφού πια το κατοικίδιό μας έχει εκπαιδευτεί, θα υπάρξουν φορές που δεν θα αποφύγουμε τα... ατυχήματα εντός των «τειχών». Έτσι οι λεκέδες στα χαλιά μας είναι σχεδόν... μονόδρομος.

Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται να πάρουμε άμεσα μέτρα για να αποφύγουμε την επανάληψή του φαινομένου. Η εκπαίδευση είναι το πρώτο και κύριο που πρέπει να κάνουμε ωστόσο και ο σωστός καθαρισμός του σημείου όπου λέρωσε το ζωάκι μας είναι εξίσου σημαντικός. Κι αυτό γιατί πέρα από τα ζητήματα υγιεινής, η αφαίρεση της βρωμιάς εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. 


Ως γνωστόν τα ζώα και κυρίως τα σκυλιά αλλά και οι γάτες έχουν την τάση να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Και όταν έχουν «μαρκάρει» ένα σημείο του σπιτιού και αυτό δεν έχει καθαριστεί σωστά, οι οσμές προκαλούν το ζωάκι μας να κάνει ακριβώς το ίδιο στο σημείο αυτό.  Ας μην ξεχνάμε πως έχει πολύ πιο δυνατή όσφρηση από τη δική μας και πιάνει στον... αέρα μυρωδιές που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να καθαρίσουμε έναν τέτοιο λεκέ πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα απλά οικιακά καθαριστικά όπως απορρυπαντικά, σαπούνι, υγρά μαντηλάκια, αρωματικά σπρέι ή καθαριστικά για χαλιά κ.τ.λ., απλά θα «σκεπάσουν» το πρόβλημα χωρίς να το εξαφανίσουν αφού το σκυλάκι ή το γατάκι μας θα το... μυριστεί στην πρώτη ευκαιρία.

Η σωστή μέθοδος

 
Πιο εύκολα καθαρίζεται ένας λεκές όταν είναι ακόμα υγρός. Με ένα στεγνό πανί ή ακόμα καλύτερα με κάποιο ειδικό πανί με απορροφητικές «κυψέλες» «ταμπονάρουμε» σχολαστικά πάνω του.  Έπειτα εφαρμόζουμε πάνω στην περιοχή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν για λεκέδες από κατοικίδια που μπορεί να είναι σε υγρή μορφή ή σε σπρέι. 


Αυτά τα προϊόντα δεν «σκεπάζουν» απλά τη βρωμιά αλλά αντιθέτως, επειδή είναι «ζωντανά» αφού περιέχουν φυσικά αντιμικροβιακά ένζυμα, «επιτίθενται» στις μυρωδιές και τις εξουδετερώνουν ενώ παράλληλα καθαρίζουν εις βάθος, μέχρι και την τελευταία ίνα του χαλιού μας, όσο πυκνό κι αν είναι. Τα «καλά» βακτηρίδια καταναλώνουν τα «κακά» βακτηρίδια και βοηθούν να επανέλθει το χρώμα του χαλιού στην αρχική του κατάσταση, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά.

Αν πάλι είμαστε αρκετά άτυχοι και δεν αντιληφθήκαμε έγκαιρα τη... ζημιά δεν σημαίνει πως επειδή στέγνωσε δεν θα καθαρίσει ποτέ. Απλά πολλές φορές τα προϊόντα για υγρούς λεκέδες δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στους στεγνούς. Οι τελευταίοι μάλλον χρειάζονται πιο «επιθετικά» ένζυμα, που να διεισδύουν σε βάθος και για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, συνήθως χρειάζεται το καθαριστικό να εφαρμοστεί και δεύτερη φορά μετά από ένα 24ωρο


Επομένως αν έχουμε εξασφαλίζει το κατάλληλο προϊόν και το χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει, θα καθαρίσουμε το χαλί μας και θα το σώσουμε από μελλοντικά... ατυχήματα.  


1 σχόλιο:

  1. δεν ασχολήθηκα καθόλου με τον καθαρισμό χαλιών γιατί εμπιστεύτηκα το https://www.mavridis-carpets.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld