Ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου επιληψίας στους σκύλους


Ένα νέο γονίδιο που ευθύνεται για την επιληψία και συγκεκριμένα για την ιδιοπαθή επιληψία στα Βελγικά Ποιμενικά ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων, στο χρωμόσωμα 37 του σκύλου.

Η έρευνα έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Hannes Lohi και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Ερευνητικό Κέντρο Folkhälsan ενώ φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του γενετικού υποβάθρου σε μια από τις πιο κοινές επιληψίες που ταλαιπωρούν τα συμπαθή τετράποδα.

Η ηλικία έναρξης της ιδιοπαθούς επιληψίας στα Βελγικά Ποιμενικά είναι κατά μέσο όρο στα 3 χρόνια ζωής του ζώου, αν και το εύρος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Μια κρίση αρχίζει συχνά ως μεμονωμένα επιληπτικά επεισόδια ενώ σιγά σιγά ο ιδιοκτήτης αρχίζει να παρατηρεί μη φυσιολογική κίνηση του σκύλου (συνήθως ετερόπλευρα). Άλλα κλινικά σημάδια που ακολουθούν είναι η σιελόρροια και οι έμετοι.Όταν η κατάσταση γενικεύεται ακολουθούν συμπτώματα όπως απώλεια συνείδησης, ακούσια ούρηση και αφόδευση κ.α.

Υπολογίζεται πως το 20% των Βελγικών Ποιμενικών εμφανίζει ιδιοπαθή επιληψία, ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες φυλές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE και μπορείτε να την ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ

diagnovet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld