DogTips | 5 Τεστ για να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο από το καταφύγιο
Η επιλογή ενός σκύλου από καταφύγιο είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Προσφέρετε ένα ζεστό σπιτικό σε ένα ζώο που το είχαν απορρίψει, βοηθάτε να συνεχιστεί το έργο των καταφυγίων, βοηθάτε στην μείωση των αδέσποτων αλλά και στην μείωση παραγωγής σκύλων. Είναι όμως ο κατάλληλος σκύλος για εσάς;
Όταν η επιλογή γίνεται με βάση την εμφάνιση ή την λύπηση που νιώθετε γι΄αυτο, η συμβίωση σας μπορεί να αποδειχτεί πρόκληση. Αν δεν είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ακολουθούν μερικά τεστ συμπεριφοράς, για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος που έχετε διαλέξει σας ταιριάζει ή πρέπει να δείτε κάποιον άλλο.
Τεστ 1
Μεταφέρετε τον σκύλο σε ένα ήσυχο μέρος, ιδανικά ένα δωμάτιο και καθίστε μαζί του για 5 λεπτά χωρίς να του μιλάτε και να τον κοιτάτε. Παρατηρήστε πόση ώρα θα του πάρει να σας πλησιάσει και με ποιο τρόπο θα το κάνει. Ένα σκυλί που δεν έχει καμία περιέργεια να σας γνωρίσει και δεν δίνει καμία σημασία σε όποιον βρίσκεται μαζί σας, συνήθως είναι ένα σκυλί που δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει οποιονδήποτε δεσμό με το ανθρώπινο είδος, με ότι συνεπάγεται αυτό. Αν δίνει σημασία μόνο στον άνθρωπο του καταφυγίου, σημαίνει ότι έχει δημιουργήσει έναν δεσμό μαζί του και μπορεί να δεθεί και μαζί σας, απλά νιώθει λίγο αβέβαιο στην πρώτη επαφή. Όταν σας πλησιάσει παρατηρήστε με ποιον τρόπο θα το κάνει. Σας κοιτάει στο πρόσωπο με γλυκό βλέμμα, σας μυρίζει και κουνάει την ουρά ή χοροπηδάει ασταμάτητα, γαυγίζοντας και δαγκώνοντας τα χέρια; Αν κάνει το δεύτερο, σημαίνει ότι έχει μάθει να χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να αποσπά την προσοχή και θα είναι κάτι που θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί, οπότε θα πρέπει να το δουλέψετε.
Τεστ 2
Τώρα μπορείτε να τον κοιτάξετε στα μάτια, να χαμηλώσετε και να του μιλήσετε με ήρεμο σταθερό τόνο φωνής, συνεχόμενα για μερικά λεπτά. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε την προσοχή του για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, θα είναι ένα σκυλί που θα σας δυσκολέψει στην εκπαίδευση. Αν κάνει πίσω βήματα και γαυγίζει, σημαίνει ότι φοβάται και ζητάει απόσταση κι αυτό είναι κάτι που θέλει περαιτέρω διερεύνηση.
Τεστ 3
Δοκιμάστε να τον αγγίξετε απαλά στην πλάτη και σιγά σιγά προς το κεφάλι. Εξετάστε πως αντιδρά. Αν είναι επιφυλακτικός, ζητήστε να κάνει το ίδιο ένας άνθρωπος του καταφυγίου. Αν αντιδράσει το ίδιο επιφυλακτικά, σημαίνει ότι δεν του αρέσει να τον αγγίζουν και ενδεχομένως κάποια στιγμή να εκφράσει επιθετικότητα. Σε περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά, σε αυτό το στάδιο ο σκύλος θα πρέπει να δέχεται το χάδι σε όλο του το σώμα, χωρίς κανένα δείγμα δυσφορίας, όπως επίσης και το αγκάλιασμα.
Τεστ 4
Ρωτήστε τους ανθρώπους του καταφυγίου αν εκφράζει κτητικότητα σε παιχνίδια ή στο φαγητό του. Αν εκφράζει κι έχετε μικρά παιδιά, καλύτερα να προχωρήσετε στην επόμενη επιλογή σας. Ζητήστε αν γίνετε να σας φέρουν το μπολάκι με το φαγητό του, για να διαπιστώσετε μόνοι σας το βαθμό επιθετικότητας. Δεν χρειάζεται να πάρετε το φαγητό από τον σκύλο, αρκεί να πλησιάσετε και να δείτε την αντίδραση του. Αν δεν γρυλίζει, αλλά τρώει πιο γρήγορα, είναι κι αυτό ένα δείγμα. Αν δεν έχετε μικρά παιδιά, μπορείτε να λύσετε αυτό πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται να απορρίψετε τον σκύλο, απλά να διαπιστώσετε με τι πρέπει να δουλέψετε από την πρώτη μέρα.
Τεστ 5
Ζητήστε αν υπάρχει η δυνατότητα να τον βγάλετε μια βόλτα με το λουρί. Δεν έχει σημασία αν τραβάει σε αυτή την φάση, απλά θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν εκφράζει επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά, σε παιδιά, αυτοκίνητα, ποδήλατα κτλ.
Συζητήστε με τους ανθρώπους των καταφυγίων και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους χωρίς δυσφορία. Γνωρίζουν καλά τα σκυλιά που περιποιούνται και θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αν νιώθετε αβέβαιοι, ρωτήστε αν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας του σκύλου για ένα διάστημα, μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση.
Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το πως να υποδεχτείτε στο σπίτι τον υιοθετημένο σας σκύλο, τι προβλήματα μπορεί να συναντήσετε και πως να τα αντιμετωπίσετε.
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.