Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Άγχος αποχωρισμού στον σκύλο


Το άγχος αποχωρισμού είναι μια ψυχολογική κατάσταση, η οποία επηρεάζει ορισμένα σκυλιά όταν μένουν μόνα. Δεν υποφέρουν όλα τα σκυλιά από αυτό και, ενώ κάποια αντιδρούν πολύ άσχημα όταν μένουν μόνα, μερικά άλλα είναι εντελώς καλά. Δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί μερικά σκυλιά υποφέρουν από αυτό ενώ άλλα όχι, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το άγχος αποχωρισμού είναι μία από τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων συμπεριφοράς όπως:

- Σκάψιμο, μασούλημα, γρατζούνισμα και άλλες καταστροφικές συμπεριφορές
- Υπερβολικό γαύγισμα, κλαψούρισμα και ουρλιαχτό, κατάθλιψη και υπερενεργητικότητα
- Αφόδευση και ούρηση σε ακατάλληλα μέρη

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί, επίσης, να είναι συμπτώματα άλλων προβλημάτων. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το πρόβλημα είναι όντως το άγχος αποχωρισμού, και όχι κάτι άλλο. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να αποκλείσετε την ύπαρξη κάποιου προβλήματος υγείας, το οποίο δε φαίνεται.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια, τα οποία μπορείτε να ψάξετε και μπορούν να δείξουν ότι ο σκύλος σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού.

Ενδείξεις άγχους αποχωρισμού

Αν:

- ο σκύλος σας επιδεικνύει αυτές τις συμπεριφορές όσο λείπετε από το σπίτι ή μόνο όταν είστε μακριά του (αλλά μέσα στο σπίτι) ξεκινάει αμέσως μόλις αναχωρείτε 

- ο σκύλος εξιτάρεται υπερβολικά όταν επιστρέφετε και σας καλωσορίζει σα μανιακός
δεν του αρέσει να περνάει χρόνο έξω από το σπίτι μόνος του, αυτά είναι σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει εξαρτηθεί υπερβολικά από εσάς - τον ιδιοκτήτη. 

Μερικές φορές, χωρίς να το θέλετε, "προσκαλείτε" αυτού του είδους τη συμπεριφορά όταν, για παράδειγμα, δίνετε υπερβολική σημασία στις αντιδράσεις του σκύλου κάθε φορά πριν φύγετε για τη δουλειά. Το να ξοδεύετε χρόνο προσπαθώντας να διαβεβαιώσετε το σκύλο σας ότι θα επιστρέψετε δεν τον διευκολύνει, αλλά στην πραγματικότητα κάνει την αναχώρησή σας ακόμα πιο μεγάλο γεγονός. Επίσης, διδάσκει το σκύλο ότι αυτή η συμπεριφορά πάντα τραβάει την προσοχή σας, και έτσι έχει έναν τρόπο να ασκεί πάνω σας ένα είδος ψυχολογικού ελέγχου.

Παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην εμφάνιση άγχους αποχωρισμού

- Ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή του σκύλου σας, πρώιμη απομάκρυνση από τη μητέρα, παραμονή σε πετ σοπ ή άσυλο ζώων
- Μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής της οικογένειας ή μια ξαφνική αλλαγή στο περιβάλλον, όπως μια μετακόμιση ή η παραμονή του σκύλου σε πανσιόν ή άλλο χώρο
- Μια αλλαγή στη ζωή του ιδιοκτήτη, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα ένα ξαφνικό τέλος στη συνεχή επαφή με το σκύλο, όπως αλλαγή στο εργασιακό πρόγραμμα
- Μία μακράς διαρκείας ή μόνιμη απουσία ενός από τα μέλη της οικογένειας (διαζύγιο, θάνατος, παιδί που φεύγει από το σπίτι) ή ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια (ένα μωρό ή ένα νέο κατοικίδιο)

Τι μπορείτε να κάνετε

- Για μικρά προβλήματα άγχους αποχωρισμού, οι απλές τεχνικές που ακολουθούν μπορούν να είναι ό,τι χρειάζεστε για να ελαχιστοποιήσετε το πρόβλημα.

- Μπορείτε να προγραμματίστε να έχετε κάθε μέρα χρόνο για άσκηση και παιχνίδι του σκύλου σας και να του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Ένα ευτυχισμένο σκυλί είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα. 

- Να παρέχετε στο σκύλο σας πολλά παιχνίδια, ειδικά αν του αρέσει να μασουλάει πράγματα. Θα τον εμποδίσει από το να μασουλάει (και να καταστρέφει) πράγματα του σπιτιού και άλλα υπάρχοντά σας. 

- Αν του αρέσει να σκάβει, σχεδιάστε ένα σημείο στην αυλή όπου θα επιτρέπεται να σκάβει όσο λείπετε. 

- Μην κάνετε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις σας έντονες. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αγνοήστε το σκύλο για τα πρώτα λεπτά, μετά χαϊδέψτε τον ήρεμα. Μπορεί να είναι δύσκολο για σας, αλλά είναι σημαντικό. 

- Αφήστε στο σκύλο ένα κομμάτι από ρούχο σας, το οποίο έχει τη μυρωδιά σας, όπως μια παλιά μπλούζα με την οποία κοιμηθήκατε πρόσφατα.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτές οι τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται μαζί με τεχνικές απευαισθητοποίησης, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι η πιο αποδεκτή μέθοδος για να αντιμετωπιστεί το άγχος αποχωρισμού. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση εμπεριέχει προγραμματισμένες αποχωρήσεις και συστηματική διαδικασία, ώστε να συνηθίσει ο σκύλος σας να μένει μόνος, ενώ τον εκθέτετε σε πολλές, συχνές, σύντομες αναχωρήσεις. Στην αρχή πρέπει να αφήνετε το σκύλο μόνο μονάχα για μικρά διαλείμματα (δευτερόλεπτα έως λεπτά), έτσι ώστε να προλαβαίνετε να επιστρέφετε πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά το σκύλο για συμπτώματα άγχους ή υπερβολικού καλωσορίσματος κατά την επιστροφή σας. Αν κανένα από αυτά δεν εκδηλώνεται, μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε το διάστημα που ο σκύλος μένει μόνος, μέχρι να φτάσετε τη 1μιση ώρα, και σε αυτό το σημείο πλέον θα μπορεί ο σκύλος να μένει μόνος για αρκετές ώρες. Έχετε υπ' όψιν σας ότι η αναχώρηση και η επιστροφή θα πρέπει να διατηρηθούν όσο πιο ήσυχες γίνεται, ώστε να αποφύγετε να εξιτάρετε το σκύλο. Ο σκύλος σας δεν πρέπει ούτε να λαμβάνει ειδική προσοχή πριν φύγετε, ούτε να επιβραβεύεται όταν επιστρέφετε.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, για να μειωθεί η εξάρτηση του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του. Αν αυτή είναι η δική σας περίπτωση, τότε θα πρέπει να αγνοείτε το σκύλο για μία περίοδο, ορισμένες φορές τόσο μακρά όσο 3 εβδομάδες. Το να αγνοείτε το πολυαγαπημένο σας κατοικίδιο είναι πολύ δύσκολο για σας, αλλά θα μειώσει την υπερβολική εξάρτησή του από εσάς και θα του επιτρέψει να αντέχει την απουσία σας χωρίς άγχος.

Πράγματα που πρέπει να ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ αν ο σκύλος πάσχει από άγχος αποχωρισμού

- Η τιμωρία. Η τιμωρία δεν είναι δραστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού και μπορεί στην πραγματικότητα να εντείνει τα συμπτώματα. 

- Η παραμονή του σκύλου στο crate (κλουβί) κατά τη διάρκεια της απουσίας σας. Με το να περιορίζετε το σκύλο στο crate όσο λείπετε, απλά αποφεύγετε τις ζημιές στα πράγματά σας, αλλά δε βοηθάτε το σκύλο να ξεπεράσει το άγχος του. Μπορεί να εκδηλώσει εξίσου κάποιες συμπεριφορές άγχους όσο παραμένει στο crate (ουρλιαχτό, γαύγισμα, ούρηση) και επίσης, διατρέχει κίνδυνο να τραυματιστεί στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Επίσης, ο σκύλος μαθαίνει να συνδυάζει το crate με την αναχώρησή σας και το βλέπει σαν ένα μέτρο τιμωρίας, οπότε χάνετε το πλεονέκτημα να το χρησιμοποιεί σε άλλες περιπτώσεις που είναι απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο είναι μια δυσλειτουργία και πρέπει να αντιμετωπίζεται σα δυσλειτουργία. Δεν είναι κάτι που απλά θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Ένας ειδικός συμπεριφοράς ζώων μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο σκύλος σας δεν είναι κακός ή εμπαθής και δεν καταστρέφει το σπίτι για να σας εκδικηθεί επειδή τον αφήνετε μόνο, παρ' όλο που σε εσάς μπορεί έτσι να μοιάζει. Αν έχετε τη θέληση να ξοδέψετε χρόνο δουλεύοντας με το σκύλο σας, έχετε πολύ καλές πιθανότητες να εξαλείψετε το πρόβλημα για πάντα.

 petcorner.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.