Τα σκυλιά μας είναι οι καθρέπτες του εαυτού μας? Κατά την Gwen Bailey, συγγραφέα του βιβλίου “The perfect puppy”, τα σκυλιά τείνουν να αντανακλούν, καθώς ωριμάζουν, τον χαρακτήρα των ιδιοκτητών τους επειδή βιώνουν και μοιράζονται τις ίδιες συναισθηματικές εμπειρίες.
Ποιες είναι οι συναισθηματικές εμπειρίες που βιώνει o ολότελα αποκομμένος από τη Φύση σύγχρονος άνθρωπος? Ποιες είναι οι συναισθηματικές εμπειρίες ενός ανθρώπου που ζει σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον φτιαγμένο από μπετόν, αλουμίνιο και plexiglass και καταλήγει με συμπτώματα εξουθένωσης (σύνδρομο burnout) στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή?
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού ιδρύματος για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης Eurofound, το 50% των Ελλήνων επιστρέφει στο σπίτι του με πόνο στην πλάτη από το άγχος που του προκαλεί η δουλειά του. Οι Έλληνες δουλεύουν 7 ώρες παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε υψηλότερους ρυθμούς με χαμηλότερους μισθούς.
Η κατάθλιψη μας χτυπά την πόρτα αποτελώντας ήδη τη μάστιγα της σύγχρονης εποχής με περίπου 880.000 Έλληνες να πάσχουν από κατάθλιψη.
Αν τα σκυλιά μας είναι ο καθρέπτης του εαυτού μας, πως βιώνουν τις νευρώσεις του σύγχρονου ανθρώπου?
Δυστυχισμένα πλάσματα που αναγκάζονται να ζουν σε μικρά διαμερίσματα, που δεν βγαίνουν βόλτα, δεν παίζουν, δεν ασκούνται, δεν έχουν πατήσει ποτέ χώμα, που παίζουν τον ρόλο υποκατάστατων παιδιών, που χρησιμοποιούνται ως συναισθηματικό «δεκανίκι» από ιδιοκτήτες που βιώνουν αισθήματα αποξένωσης, μοναξιάς και άρνησης.
Το αποτέλεσμα είναι σκυλιά που ζουν αφύσικα, σε αφύσικες «αγέλες» αφύσικων ανθρώπων και εκδηλώνουν ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, κατάθλιψη, stress, σύνδρομο άγχους αποχωρισμού, διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς και φοβίες.
Η πιο δημοφιλής θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων που εκδηλώνουν τα σκυλιά, είναι η χορήγηση αντικαταθλιπτικών και τροποποιητικών συμπεριφοράς. Ήδη οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 25% ετησίως.
Ποια είναι λοιπόν τα σκυλίσια αντικαταθλιπτικά?
Το Clomicalm χρησιμοποιείται ως βοήθεια στη θεραπεία σκύλων με σύνδρομο άγχους αποχωρισμού (προβλήματα συμπεριφοράς που προκαλούνται από τον αποχωρισμό από τους ιδιοκτήτες τους, το σπίτι τους ή άλλους σκύλους). Η δραστική ουσία του Clomicalm, η κλομιπραμίνη, ανήκει στην κατηγορία των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Την ίδια δραστική ουσία έχει και το anafranil που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους κυρίως για να θεραπεύσει τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (έμμονες ιδέες, επαναλαμβανόμενες πράξεις) και την θεραπεία της κατάθλιψη, της διαταραχή πανικού και της φοβίας.
Το Reconcile, όπως και το Clomicalm χρησιμοποιείται ως βοήθεια στη θεραπεία σκύλων με σύνδρομο άγχους αποχωρισμού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα συμπεριφοράς εκδηλώνεται συνήθως με υπερβολικό γαύγισμα, ουρλιαχτό, αφόδευση ή ούρηση μέσα στο σπίτι, housebreaking κτλ.
Η δραστική ουσία που περιέχει το Reconcile, η φθοροξετίνη, είναι εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Οι νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη είναι χημικές ουσίες που μεταβιβάζουν χημικά σήματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα σχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος ή επιθετικότητα.
Την ίδια δραστική ουσία (φθοροξετίνη) έχει και το Prozac, το λεγόμενο «χάπι της ευτυχίας», που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους για τη θεραπεία μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων, ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και νευρογενούς βουλιμίας.
Το Anipryl χρησιμοποιείται για σκύλους που αντιμετωπίζουν νευρολογικά σύνδρομα λόγω ηλικίας όπως το Cognitive Dysfunction Syndrome (CDS), το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου και της δραστηριότητας, αποπροσανατολισμό κτλ
Η δραστική ουσία του Anipryl είναι το υδροχλωρικο άλας σελεγιλινης το οποίο ανήκει στα διεγερτικά (τα διεγερτικά, ως παράγωγα της αδρεναλίνης, δρουν άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος.)
Την ίδια δραστική ουσία έχει και το Selgian (selegiline hydrochloride) το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών στο σκύλο που απαντώνται σε άγχος, δυσθυμία, κατάθλιψη, διαταραχές κοινωνικής συμπεριφορές, δυσκολία στην κοινωνική προσαρμογή και φοβίες.
Αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι πως τα ψυχοφάρμακα δεν θεραπεύουν ούτε την δική μας ψυχή, ούτε των σκύλων μας. «Κουκουλώνουν» απλά το πρόβλημα και δεν το λύνουν αποτελεσματικά και μόνιμα. Οι ασθένειες της ψυχής, είτε της δικής μας, είτε των σκύλων μας, αντιμετωπίζονται μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν πόνο.
Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε και εμείς και τα κατοικίδια μας μέρος της Φύσης και όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν, τόσο πιο δυστυχισμένα πλάσματα γινόμαστε.
Εάν επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας και τις ανάγκες του και συνειδητοποιήσουμε πως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ένας σύνδεσμος που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε ακόμα με τη Φύση και όχι το θύμα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας μας, ίσως οι φαρμακοβιομηχανίες αρχίσουν να έχουν μείωση των εσόδων τους από την πώληση ψυχοφαρμάκων για τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους.
Πηγές :
http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/Clomicalm/V-039-el1.pdf
http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/reconcile/V-133-el1.pdf
http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/referral/prozac/Prozac671-el.pdf
http://web4health.info/el/answers/bio-clom-info.htm
http://www.ifet.gr/doping/sub_1.htm
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=808742&-V=archivearticles
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.