Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΤΡΙΒΕΙ ΤΟΝ ΠΟΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ...ΓΙΑΤΙ;


Το τρίψιμο του πισινού στο πάτωμα, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και περίεργες συμπεριφορές ενός σκύλου, με την οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι. Κάποτε προκαλεί γέλιο, κάποτε μας κάνει να νιώθουμε άβολα και αμήχανα, κάποτε μας αγχώνει για το αν κάτι πάει στραβά με το κατοικίδιό μας. Τί προκαλεί λοιπόν αυτή την περίεργη συνήθεια; Είναι κάτι το ανησυχητικό; Πως χειριζόμαστε ένα τέτοιο περιστατικό;


Οι πρωκτικοί αδένες

Ο σκύλος έχει δύο μικρούς αδένες δεξιά και αριστερά του πρωκτού. Κάθε αδένας περιέχει μια μικρή ποσότητα ενός υγρού, καφέ στο χρώμα και απαίσιο στη μυρωδιά.



Η σημασία των πρωκτικών αδένων

Το υγρό αυτό προσδίδει μια χαρακτηριστική μυρωδιά στο σκύλο και μπορούμε εύστοχα να το παρομοιάσουμε με το ανθρώπινο αποτύπωμα. Είναι για το λόγο αυτό που κατά τη συνάντησή τους δύο σκύλοι σηκώνουν προς τα πάνω τις ουρές τους και μυρίζουν ο ένας τον πισινό του άλλου. Κάτι που μας φέρνει συχνά σε άβολη θέση και αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αλλά που στην ουσία είναι η αντίστοιχη για τους ανθρώπους χειραψία. Επιπλέον, όταν ο σκύλος ουρεί ή αφοδεύει, οι αδένες αυτοί συμπιέζονται, ώστε να αποβάλλουν λίγο από το υγρό αυτό. Έτσι, ο σκύλος αφήνει το αποτύπωμά του από το σημείο από το οποίο έχει περάσει.



Πότε πρέπει να επέμβουμε;

Όταν οι αδένες αυτοί, για κάποιο λόγο δεν αδειάζουν όπως θα έπρεπε, τότε ο σκύλος ασκεί πίεση με το να σύρνει τον πισινό του στο πάτωμα, απελευθερώνοντας μέρος του υγρού αυτού. Έτσι, τις πλείστες φορές δεν χρειάζεται να επέμβουμε καθώς ο σκύλος καταφέρνει μόνος του να αδειάσει τους αδένες. Αν όμως οι αδένες γεμίσουν υπερβολικά, τότε επιβάλλεται να αδειάσουν, καθώς είναι πιθανόν να προκληθεί μόλυνση. Αυτό μπορεί να γίνει από τον κτηνίατρό σας, ή μπορείτε να το κάνετε και εσείς οι ίδιοι.

Αν ο σκύλος σας σύρνει συχνά τον πισινό του στο πάτωμα, προσπαθεί να τον δαγκώσει, να τον κνίσει ή να τον γλύψει, αν μυρίζεστε μια πολύ άσχημη μυρωδιά να βγαίνει από τον πισινό του ή αν προσέξετε ότι ο σκύλος σας είναι κακόκεφος, τότε ήρθε η ώρα να δράσετε.



Πώς αδειάζουμε τους αδένες;

Φοράμε γάντια μιας χρήσης και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους αδένες, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται δεξιά και αριστερά του πρωκτού – βλ. εικόνα -.



Παίρνουμε ένα χαρτί ή μια πετσέτα και πιέζουμε προς τα μέσα και πάνω για να βγει το υγρό.
Σκουπίζουμε τον πισινό του σκύλου μας.

Το υγρό έχει χρώμα καφέ και μυρίζει πολύ άσχημα. Είναι καλό όμως να εξοικειωθείτε με την ιδέα αυτή, καθώς προλαμβάνετε περαιτέρω προβλήματα και είναι κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας.



Τί πρέπει να προσέξουμε;

Αν το υγρό είναι παχύρρευστο, αν περιέχει πύο ή αίμα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο καθώς πιθανόν να υπάρχει μόλυνση. Μην επιμένετε να αδειάσετε τους αδένες αν δεν τα καταφέρνετε, καθώς μπορεί να προκαλέσετε χειροτερέψετε τα πράγματα και να προκαλέσετε περισσότερο πόνο και δυσφορία στο σκύλο. Πάρτε το σκύλο στον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποδείξει ακόμα καλύτερα τον τρόπο, όταν χρειαστεί να αναλάβετε δράση στο μέλλον.



Πώς μπορώ να προλάβω αυτή τη δυσλειτουργία των αδένων;

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή του σκύλου σας. Μεγάλα και σκληρά κόπρανα προκαλούν την έκκριση του υγρού των αδένων, ενώ μικρά ή μαλακά κόπρανα δεν τον κάνουν. Αν τα κόπρανα είναι μικρά ή μαλακά, προσαρμόστε τη διατροφή του σκύλου σας, ώστε να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει ποια τροφή είναι η κατάλληλη στην περίπτωσή σας. Κρατάτε το βάρος του σκύλου σας σε φυσιολογικά επίπεδα και ελέγχετε τους αδένες περίπου μια φορά το μήνα.


πηγή: cypruspet.com

8 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.