Σε μια εποχή όπου χιλιάδες αδέσποτα αργοπεθαίνουν στους δρόμους, τα κλουβιά των καταφυγίων είναι γεμάτα, άνθρωποι εγκαταλείπουν & δηλητηριάζουν ζώα χωρίς τύψεις και δεν υπάρχουν αρκετές οικογένειες για τα υπάρχοντα, πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η στείρωση αδέσποτων & δεσποζόμενων.
Διαβάστε και ενημερωθείτε και αφήστε στην άκρη δικαιολογίες τύπου : θα πεθάνει αν το στειρώσω ή πρέπει πρώτα να γεννήσει. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι αν στειρώσετε το ζώο σας και δυστυχώς, πολλοί κτηνίατροι χρεώνουν αρκετά ακριβά τις στειρώσεις. Είναι όμως υπεύθυνη πράξη.
Διστάζετε να στειρώσετε το δικό σας σκύλο;
Η στείρωση δεν είναι ούτε απάνθρωπη ούτε αφύσικη πράξη! Είναι μια υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια, αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο! Όλα τα σκυλιά εργασίας (συνοδοί τυφλών, ανιχνευτές, διασώστες, βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.ά.) είναι στειρωμένα!
Γιατί να στειρώσω το ζώο συντροφιάς μου;
- Η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου. Όταν η γάτα σας ή ο σκύλος σας είναι σε γόνιμη περίοδο, δημιουργεί προβλήματα σε εσάς και στους γύρω σας. Ο περιορισμός ενός ζώου που βρίσκεται σε οίστρο στο σπίτι είναι δύσκολη διαδικασία για το ίδιο και την οικογένεια.
- Με τη στείρωση περιορίζεται η αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και βρίσκουν οικτρό θάνατο.
- Η στείρωση θα ωφελήσει το ζώο. Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.
*Προβλήματα του αστείρωτου αρσενικού σκύλου:
- Θα το σκάσει από το σπίτι, θα περιπλανηθεί στους δρόμους, θα παλέψει με άλλα αρσενικά και ενδέχεται να πληγωθεί, να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, ακόμα και να σκοτωθεί.
- Εάν επιστρέψει, θα γυρίσει πληγωμένος και ίσως άρρωστος από μεταδοτικό αφροδίσιο νόσημα.
- Αν περιορίσετε έναν αρσενικό σκύλο στο σπίτι,πιεσμένος από τις ερωτικές του ορμές θα ενοχλεί τα μέλη της οικογένειας ή τους επισκέπτες.
- Το άσκοπο γάβγισμα, η νευρικότητα και η επιθετικότητα είναι συμπτώματα σεξουαλικής στέρησης.
*Προβλήματα του αστείρωτου θηλυκού σκύλου:
Το θηλυκό σκυλί έχει δύο φορές το χρόνο οίστρο διάρκειας τριών εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι:
- Έξι εβδομάδες το χρόνο δημιουργεί πρόβλημα καθαριότητας στο σπίτι.
- Ανεπιθύμητοι αρσενικοί σκύλοι θα σας ακολουθούν στους καθημερινούς περιπάτους με το σκύλο σας.
- Μπορεί να δραπετεύσει για να ζευγαρώσει, να χαθεί, να γίνει αδέσποτη με όλα τα επακόλουθα της επικίνδυνης και δύσκολης ζωής του δρόμου.
- Εάν δεν χαθεί και επιστρέψει, θα είναι έγκυος. Τότε θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη γέννα και εσείς θα πρέπει να βρείτε υπεύθυνους ιδιοκτήτες για τα κουταβάκια.
- Ακόμα κι αν δεν ζευγαρώσει, μπορεί να παρουσιάσει ψευδοκύηση, να κατεβάσει γάλα, να αλλάξει συμπεριφορά – οπότε θα πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.
- Ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει πυομήτρα και να κινδυνεύσει η ζωή του.
Ποιά θα είναι τα οφέλη για το ζώο:
- Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο. Η στείρωση μειώνει τα προβλήματα υγείας, η θεραπεία των οποίων είναι μερικές φορές επίπονη και στοιχίζει ακριβά.
- Η στείρωση των θηλυκών σκύλων και γάτων εξουδετερώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών.
- Μειώνεται επίσης σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των μαστών, που δεν είναι δύο, όπως στον άνθρωπο, αλλά δέκα.
- Η στείρωση του αρσενικού σκύλου περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων και καρκίνου στον προστάτη.
- Τα στειρωμένα ζώα γίνονται πιο τρυφερά, πιο υπάκουα, δίχως να χάνουν την ευφυΐα τους και την έμφυτη προστατευτικότητά τους για τους οικείους τους και το χώρο τους.
Μύθοι και προφάσεις ενάντια στη στείρωση:
1. Μετά τη στείρωση το ζώο θα παχύνει και θα βαρύνει.
Για ένα υπέρβαρο ζώο δεν ευθύνεται η στείρωση αλλά ο ιδιοκτήτης του που του προσφέρει πολλή τροφή και λίγη άσκηση.
2. Είναι καλύτερα να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.
Η κτηνιατρική επιστήμη λέει ακριβώς το αντίθετο. Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη και η γέννα είναι πολύ σοβαρότεροι.
(Αν ωστόσο ο κτηνίατρος σας επιμένει να γεννήσει,όπως κάνουν πολλοί, σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να έχει σκοπούς κέρδους: 7 ή 10 κουτάβια ή γατάκια σημαίνουν γι αυτόν εμβόλια,αποπαρασιτώσεις και ό,τι άλλο χρειάζονται επί 7 ή 10!!!)
3. Μα το ζώο μου είναι καθαρόαιμο!
Μα και τα αδέσποτα είναι διασταυρώσεις από καθαρόαιμα.
4. Δεν θέλω το αρσενικό μου να χάσει τον «ανδρισμό» του.
Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη της σεξουαλικής του ταυτότητας ή του εγώ. Η στείρωση του αρσενικού(ή του θηλυκού) δεν αλλάζει την προσωπικότητά του. Δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή στην ψυχολογία του ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί. (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ!!!ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ-δική μας παρατήρηση,strayshelp)
5. Θα βρω υπεύθυνους ιδιοκτήτες για τα κουταβάκια και τα γατάκια.
Ίσως. Σκεφτείτε όμως ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο καθένα από τα κουταβάκια ή τα γατάκια θα γεννήσουν με τη σειρά τους άλλα τόσα. Το πρόβλημα νέων ανεπιθύμητων ζώων θα διαιωνίζεται μετά από κάθε γέννα.(ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΣΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ, ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ?-δική μας παρατήρηση,strayshelp)
Λοιπόν, αναλογιστείτε αυτές τις αλήθειες:
Στα πρώτα έξι χρόνια ενός θηλυκού σκύλου θα έχουν γεννηθεί από αυτόν και τους απογόνους του 67.000 κουτάβια.
Κάθε μέρα στη χώρα μας εκατοντάδες ανεπιθύμητα ή εγκαταλελειμμένα ζώα βρίσκουν φρικτό θάνατο από την κακοποίηση, τις αρρώστιες, την πείνα, τα αυτοκίνητα και -το χειρότερο ΟΛΩΝ- από δηλητηριασμένα δολώματα.
Kαι προσθέτουμε κάποιες χρήσιμες εμπειρίες - strayshelp:
1.Είναι αλήθεια ότι πολλοί κτηνίατροι χρεώνουν μεγάλα ποσά για τη στείρωση, κακώς. Συζητήστε για καλύτερη τιμή με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε σε άλλο κτηνίατρο!
2. Η στείρωση είναι μια επέμβαση - παρέμβαση στη φύση ναι. Ομως, όπως είναι και τα εμβόλια και τα sprey που τους βάζουμε για το καλό τους. Και η στείρωση για το καλό τους είναι.
3. Μην λυπάστε το ζώο σας. Η στείρωση δεν είναι επικίνδυνη επέμβαση και πέρα από τον κίνδυνο που έχει η νάρκωση, όπως σε όλες τις επεμβάσεις (ακόμα και στις ανθρώπινες) που ο κτηνίατρος συνήθως είναι σωστός ξέρει πολύ καλά να το χειριστεί και το ζώο δεν θα πάθει κάτι. Η εξαίρεση είναι κάποια επιπλοκή ή θάνατος, ίσως λόγω πχ άπειρου κτηνιάτρου ή κάποιου καρδιακού προβλήματος του ζώου που δεν ξέρατε. Καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις στο ζώο πριν την στείρωση.
4. Μην θεωρείτε ότι στερείτε από το ζώο τη σεξουαλική χαρά. Τα ζώα, τα όμορφα αυτά πλάσματα που μας μαγεύουν και τα αγαπάμε, λειτουργούν ακόμα με ένστικτα, όσο και αν φαίνεται να επικοινωνούν μαζί μας και να μας καταλαβαίνουν. Οι ορμόνες είναι καθαρά ένστικτα για αναπαραγωγή, ενώ ξέρουμε σκυλίτσες που μετά από 1 μήνα δεν αναγνώριζαν τα κουτάβια τους ή τα ίδια τα κουτάβια τσακωνόντουσαν μεταξύ τους σαν ξένα, όταν συναντήθηκαν σε πάρκο!
5. Το ζώο που στειρώνεται συνέρχεται την ίδια μέρα, πλήρως. Θέλει μικρή φροντίδα, ειδικά το πρώτο 24ωρο, όπως μια ζεστή γωνιά να κοιμηθεί και κολλάρο για να μη φάει τα ράμματα. Τις περισσότερες φορές δίνεται προληπτική αντιβίωση ενώ δεν απαιτείται κάτι άλλο. Το πολύ πολύ να το δείτε λίγο πεσμένο ή να παραπατάει μέχρι να ξυπνήσει στο κτηνιατρείο. Είναι βασανιστήριο? Το ίδιο θα ταν αν έκανε ένα χειρουργείο για κάποιο λόγο υγείας...
6. Aκόμα κ αν το ζώο σας σας ξεφύγει και ζευγαρώσει κατά λάθος, έχετε ακόμη επιλογή να προλάβετε τη γέννα πλασμάτων που δεν θα έχουν καλή τύχη. Γίνεται στείρωση μέχρι και τον πρώτο 1-1.5 μήνα της εγκυμοσύνης. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα και ασφαλέστερα.
7. Ακόμα κ αν δεν θέλετε να στειρώσετε το ζώο σας αλλά και ούτε σκοπεύετε να το ζευγαρώσετε, μπορείτε να φροντίσετε να μην ζευγαρώσει περιορίζοντας το στο σπίτι. Αλλά: πάντα θα κινδυνεύει από πυομήτρα, καρκίνο κ.α. Γιατί?
Εκτός από το ζώο σας, θυμηθείτε και τα αδέσποτα που γεννοβολούν στο κρύο και χωρίς φαγητό...Κι αν μπορείτε στειρώστε το αδέσποτο σκυλί ή γατάκι της γειτονιάς σας!!!
Εκτός από το ζώο σας, θυμηθείτε και τα αδέσποτα που γεννοβολούν στο κρύο και χωρίς φαγητό...Κι αν μπορείτε στειρώστε το αδέσποτο σκυλί ή γατάκι της γειτονιάς σας!!!
Πηγή: Strayshelp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.