Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Chihuahua (Τσιουάουα)

ΙΣΤΟΡΙΑ


Η ιστορία είναι μπερδεμένη σχετικά με την καταγωγή της συγκεκριμένης φυλής.  Κατά μία εκδοχή μεταφέρθηκε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα από το Μεξικό ενώ άλλοι πιστεύουν (λόγω ευρημάτων, τοιχογραφίες κλπ) ότι κατάγεται από τη Νότιο Αμερική. 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Δημοφιλής, μικροσκοπικός αλλά και πρόθυμος για φασαρία.  Δεν φοβάται τις μεγαλόσωμες φυλές και μην σας παραξενέψει αν τον δείτε να κάνει επίθεση σε κάποιο μεγαλόσωμο σκύλο.
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ: Όσο μικρότερος γίνεται, με το βάρος του να μην υπερβαίνει τα 2.7 κιλά (ιδανικό βάρος 0.9 – 1.8 κιλά). 
ΤΡΙΧΩΜΑ: Έχει μακρύ τρίχωμα  με απαλή υφή και όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους είναι αποδεκτά.
Έχει στρογγυλοποιημένο κεφάλι (σαν μήλο) με στενή μύτη, με μεγάλα στρογγυλά μάτια που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, μεγάλα αυτιά βαλμένα σε γωνία 45 μοιρών, τα μπροστινά του πόδια είναι ίσια και έχει μετρίου μήκους ουρά βγαλμένη ψηλά.
Η προέλευση του Τσιουάουα είναι αβέβαιη. Μπορεί να έχει έρθει στο Μεξικό από Κινέζους, αλλά είναι ακόμα πιθανότερο να κατάγεται από σκύλους των Αζτέκων, συμπεριλαμβανομένης και της ράτσας Techichi. Το Τσιουάουα ήταν το αγαπημένο ιερό ζώο των Αζτέκων, οι οποίοι το έτρωγαν ως ιερό φαγητό, το θυσίαζαν στους θεούς και πίστευαν ότι έφερνε καλή τύχη στο σπίτι.


Το Τσιουάουα θεωρείται ότι έχει έρθει στην Ισπανία από τους ισπανούς κατακτητές. Η αναπαραγωγή του Τσιουάουα έγινε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον δέκατο ένατο αιώνα. Σύντομα αναγνωρίστηκε η αξία της ράτσας αυτής. Είναι η παλαιότερη ράτσα στην Αμερική και έφθασε στην Ευρώπη μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθένα έχει μοναδική προσωπικότητα. Είναι χαριτωμένο, δραστήριο και εμφανίζει ανθρώπινη έκφραση (μορφασμό). Αυτός ο μικροσκοπικός σύντροφος είναι βαθιά αφοσιωμένος και πιστός. Είναι τολμηρό, άφοβο και ιδιαίτερα προστατευτικό για τον ιδιοκτήτη του.

Είναι ευτυχισμένο όταν απολαμβάνει την προσοχή σας. Είναι επιφυλακτικό στην παρουσία ξένων και γίνεται άριστος φύλακας. Αυτή η ράτσα δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια. 

interpet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.