Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Θα αλυσοδένατε ποτέ τον καλύτερό σας φίλο έξω;


Αν προσπαθούσαμε να εφεύρουμε την σκληρότερη τιμωρία για τα σκυλιά, ίσως δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι χειρότερο από τον «περιορισμό στην απομόνωση». Τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα, γι’ αυτό είναι σημαντικό για αυτά να βρίσκονται μαζί με άλλα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αλυσοδένουν τα σκυλιά απλά δεν συνειδητοποιούν το πόσα πολλά σημαίνουν για τον σκύλο το ξύσιμο πίσω από τα αυτιά του, τα παιχνίδια επαναφοράς αντικειμένων («φέρτο») και ο χρόνος που περνάνε μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένειά τους. Αν έχετε έναν «εξωτερικό» σκύλο, δηλ. κάποιον που ζει μόνος στον κήπο, την αυλή, ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή του σκύλου σας.

1. Αφήστε τον σκύλο σας μέσα στο σπίτι! Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας ότι τα σκυλιά «συνηθίζουν» να ζουν έξω. Εκτός κι αν εσείς ή ένας άλλος σκύλος είσαστε έξω μαζί τους για να μοιραστείτε τον κήπο ή την πίσω αυλή, αυτή σύντομα χάνει τη γοητεία της. Το συνεχές γάβγισμα είναι στην πραγματικότητα, μια κραυγή για προσοχή. Αν έχει σταματήσει, δεν είναι επειδή ο σκύλος σας είναι ικανοποιημένος, αλλά επειδή έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα διάσωσης.

2. Χτίστε ένα φράχτη. Ένας ψηλός φράχτης είναι το ασφαλέστερο – είναι δύσκολο για τα σκυλιά να δραπετεύσουν και δυσκολότερο για τους κακοήθεις ανθρώπους να κάνουν κάτι κακό στον σκύλο σας. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ένα φράχτη, φροντίστε να βρείτε ένα τρόπο ώστε ο σκύλος σας να μη μπορεί να μπερδευτεί. Χρησιμοποιείστε ένα σαμαράκι καλύτερα, αντί ένα κολλάρο, ώστε ο σκύλος να μην μπορεί να πνιγεί ή να κρεμαστεί.

3. Παρέχετε πολύ άσκηση. Τα σκυλιά έχουν την τάση να τρέχουν και να μυρίζουν και να εξερευνούν. Πηγαίνετε μακρινές βόλτες με τον σκύλο σας καθημερινά (κάνει καλό και σε σας). Χρησιμοποιείστε ένα επαναφερόμενο λουρί (που μακραίνει και κονταίνει) που επιτρέπει στον σκύλο σας να τρέχει μπροστά από εσάς και να τον επαναφέρετε κοντά σας όταν χρειαστεί. Το σαμαράκι θα σας βοηθήσει ώστε να μην πονάει ο ώμος σας από το τράβηγμα του σκύλου αλλά και να μην πονάει ο λαιμός του σκύλου σας από το δικό σας τράβηγμα. Το έξτρα μπόνους σε αυτό είναι ότι τα κουρασμένα σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να «συμπεριφέρονται άπρεπα».

4. Φέρτε τη χαρά με παιχνίδια. Φανταστείτε να μένετε συνέχεια έξω, μόνοι, χωρίς να έχετε τίποτε να κάνετε παρά μόνο να παρακολουθείτε το χώμα. Ακόμη και μια μπάλα του τένις ή μια πετσέτα δεμένη σε κόμπους μπορούν να προσφέρουν ώρες διασκέδασης. Τα σκυλιά λατρεύουν να μασάνε, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχουν στη διάθεσή τους αρκετά λαστιχένια κόκκαλα και άλλα πράγματα για να μασάνε.

5. Πηγαίνετε τον σκύλο σας στο «σχολείο». Αν ο σκύλος βρίσκεται εκτός σπιτιού εξαιτίας προβλημάτων συμπεριφοράς, ο περιορισμός και η απομόνωση μπορούν απλά να χειροτερέψουν τα πράγματα. Μια καλή εκπαίδευση θα μάθει σε σας πώς να επικοινωνείτε με τον σκύλο σας, ο οποίος απλά δεν καταλαβαίνει τι περιμένετε από αυτόν. Επίσης, οι «έφηβοι» σκύλοι συχνά ηρεμούν καθώς μεγαλώνουν.

6. Προστατέψτε τον σκύλο σας από τον «Γεροχειμώνα». Στη φύση, τα σκυλιά σκάβουν βαθιές, άνετες φωλιές. Η γούνα τους, όπως και το δικό σας γούνινο παλτό, προσφέρει κάποια προστασία, όμως, και πάλι μπορούν να νιώθουν δυστυχισμένα μέσα στο κρύο. Τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά και οι μικρές και κοντότριχες φυλές όπως τα πόιντερ και τα ντόμπερμαν δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν έξω όταν κάνει κρύο.

7. Βοηθήστε τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού. Τα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στη ζέστη από ότι οι άνθρωποι. Καθώς τα σκυλιά δεν αναπνέουν, μπορούν μόνο να δροσιστούν μέσω του λαχανιάσματος και του ιδρώτα μέσω των πατουσών τους. Οι φυλές με κοντή μουσούδα όπως τα πουγκ και τα μπουλντόγκ είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην θερμοπληξία. Το ίδιο ισχύει και τις φυλές όπως τα χάσκυ, των οποίων οι παχιές γούνες έχουν σχεδιαστεί για τους χειμώνες της Αλάσκα και όχι τα ζεστά καλοκαίρια. Αφήστε τα σκυλιά να μπουν μέσα στο σπίτι όταν έχει πολύ ζέστη. Όλο τον υπόλοιπο καιρό, βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση σε σκιά. Φυτέψτε δέντρα. Μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέχρι και 10 βαθμούς! 

Το καλοκαίρια, όταν τα δεμένα σκυλιά δεν έχουν άλλη επιλογή αλλά να ουρούν και να αφοδεύουν ακριβώς εκεί όπου ζουν (κάτι που δεν κάνουν ποτέ στη φύση), τα απορρίμματα ελκύουν μύγες, οι οποίες μπορεί να τρελάνουν ένα σκυλί – οι μύγες ουσιαστικά τσιμπάνε τις άκρες των αυτιών των σκύλων.

8. Παρέχετε αρκετό νερό και φαγητό. Το χειμώνα, τα σκυλιά χρειάζεται να τρώνε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα από ότι το καλοκαίρι για να διατηρούν ένα στρώμα σωματικού λίπους για να τα ζεσταίνει. Το νερό πρέπει να διατίθεται συνέχεια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν το λαχάνιασμα προκαλεί αφυδάτωση. Βάλτε το νερό σε ένα σταθερό δοχείο και ελέγξτε το μην παγώσει το χειμώνα. Βάλτε μπωλ στην άκρη της αλυσίδας του σκύλου και μέσα σε μια σαμπρέλα για να μη χύνεται.

9. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για τακτικά τσεκ-απ. Η μόρβα και άλλες ασθένειες μπορούν να προβλεφθούν μέσω των εμβολιασμών. Τα σκυλιά πρέπει να αποπαρασιτώνονται τακτικά – ένας σκύλος με σκουλήκια μπορεί να χάσει σημαντικότατο σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα σκουλήκια της καρδιάς είναι θανατηφόρα – όλα τα σκυλιά θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά φάρμακα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που υπάρχουν κουνούπια.

10. Στειρώστε τον σκύλο σας. Ένας αστείρωτος σκύλος είναι σαν ένας μπερδεμένος εραστής και είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικός προς εσάς και τα παιδιά σας. Η στείρωση προλαμβάνει επίσης, τον καρκίνο των αναπαρα-γωγικών οργάνων, που είναι κοινός στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα.

«Ως επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς των ζώων μπορώ να επιβεβαιώσω το ότι τα σκυλιά που αναγκάζονται να ζουν τη ζωή τους δεμένα στην άκρη μιας αλυσίδας, υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικές, συναισθηματικές και συμπεριφεριολογικές επιπτώσεις». – Shelby Marlo, CPDT

Μετάφραση: Κ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.