Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Παιδί και ζώο: μια σχέση ζωής



Τα κατοικιδια ζωα εχουν γινει μερος της οικογενειακης ζωης.Ακομα ομως κι αν δεν υπαρχει καποιο ζωο στο σπιτι ειναι πολυ πιθανο καποια στιγμη,τα παιδια να εκφρασουν την επιθυμια να υιοθετησουν ενα ζωακι.Κατι τετοιο ενδεχεται να προκαλεσει προβληματισμο στους γονεις,καθως σκεφτονται τις δυσκολιες αλλα και τους κινδυνους που μπορει να εχει μια τετοια αποφαση.Απο την αλλη ομως,πιθανον να μην εχουν υπολογισει ολα τα θετικα που μπορει να προκυψουν απο αυτη τη συμβιωση.


Σχετικες ερευνες εχουν δειξει οτι οι οικογενειες περνουν πολυ περισσοτερο χρονο μαζι,αφου αποκτησουν ενα κατοικιδιο.Η υπαρξη του στο σπιτι επηρεαζει θετικα τις σχεσεις των μελων της,μειωνοντας τις εντασεις και κανοντας πιο ζεστη την ατμοσφαιρα,αφου το νεο μελος προσελκυει το ενδιαφερον ολης της οικογενειας.

Πιο συγκεκριμενα,τα παιδια-και κυριως τα πολυ μικρα-αναπτυσουν μια ιδιαιτερη σχεση με τα ζωα,λογω των κοινων χαρακτηριστικων που εχουν εναντι στον κυριαρχο κοσμο των ενηλικων.Ουτε τα μωρα,ουτε τα ζωα δεν μιλουν τη γλωσσα των "μεγαλων",αλλα λειτουργουν περισσοτερο με το ενστικτο και εξαρτωνται απο τους ενηλικες,βιωνοντας ετσι την "εξουσια" τους.

Ακομα,τα παιδια μπορει να προσκοληθουν σ αυτο,αν αισθανονται οτι οι γονεις τους δεν τα καταλαβαινουν,και μεσα απο τη σχεση τους με το ζωο να γεφυρωσουν το "κενο" που νοιωθουν.Τα παιδια βιωνουν μια ηρεμη σχεση,χωρις εντασεις ή καβγαδες και παιρνουν αποδοχη,αφου τα ζωα δεν κριτικαρουν,δεν επιληπτουν και δεν γκρινιαζουν οπως οι ενηλικοι.


Τι προσφερει στο παιδι η συμβιωση με ενα κατοικιδιο ζωο?

Η σχεση μεταξυ παιδιων και ζωου συμβαλλει σημαντικα στην αναπτυξη της υπευθυνοτητας των παιδιων.Η υπαρξη ενος κατοικιδιου στο σπιτι δινει την ευκαιρια στο παιδι να αναλαβει την ευθυνη για την καθημερινη φροντιδα του ζωου(φαγητο,περιποιηση,βολτα).Το γεγονος αυτο,το βοηθα να γνωρισει απο πρωτο χερι τις αναγκες των ζωων και να αναπτυξει αισθηση ευθυνης και ενδιαφεροντος για τα αλλα ζωντανα πλασματα.Με αυτο τον τροπο,το παιδι κινητοποιειται για να παρει τις δικες του αποφασεις και να αναλαβει την ευθυνη γι αυτες.Μεσω της προσφορας του στο ζωο,αισθανεται χρησιμο,ικανο και υπερηφανο για τον ευατο του,καθως αποκτα την πεποιθηση οτι μπορει να τα καταφερει.


Μεσα απο αυτη τη διαδικασια,ενισχυεται η αυτοεκτιμηση και η αυτοπεποιθηση του παιδου.Επισης,μεσα απο τη συμβιωση με το ζωο,το παιδι εισπραττει αγαπη και αποδοχη,πραγμα που συμβαλλει στο να αποκτησει μια πιο θετικη εικονα για τον ευατο του.
Ακομα,μαθαινει να κατανοει και να σεβεται τις αναγκες και τα συναισθηματα των κατοικιδιων,και κατ επεκταση των αλλων,να ελεγχει τις επιθυμιες και τα θελω του και να δειχνει συμπονια.Γι αυτο λοιπον,τα παιδια που εχουν κατοικιδια,εχουν περισσοτερο αναπτυγμενες κοινωνικες δεξιοτητες και ειναι λιγοτερο εγωκεντρικα,επομενως,ειναι πιο δημοφιλη αναμεσα στουσ συνομηλικους τους,σε σχεση με αλλα παιδια.
Σημαντικο επισης ειναι οτι,μεσα απο αυτη τη συμβιωση,τα παιδια αντιλαμβανονται καλυτερα τη γλωσσα του σωματος,καθως προσπαθουν να επικοινωνησουν μη λεκτικα με τα ζωα,ειτε μεσα απο το παιχνιδι,ειτε μεσα απο την καθημερινη τους ενασχοληση με αυτα.


Η βοηθεια των κατοικιδιων σε παιδια με προβληματα υγειας

Η επαφη που αναπτυσσουν τα παιδια με το κατοικιδιο τους εχει και θεραπευτικη αξια.Για παραδειγμα,η συμπαρασταση που δεχονται τα παιδια με διαφορες ασθενειες απο τα κατοικιδια τους,λειτουργει θετικα για την υγεια τους,ενω το ιδιο ωφελιμα φαινεται να ειναι η ασκηση και το παιχνιδι μετα ζωα.
Επισης,εξαιρετικα σημαντικη ειναι η επαφη και η επικοινωνια παιδιων με ζωα,καθως τα ζωα δεν στιγματιζουν,ειναι υποστηρικτικα,φιλικα και αποδεχονται το παιδι ανεξαρτητα απο την εικονα του σωματος του.Αξιοσημειωτο ειναι το γεγονος οτι,σε διαφορα πειραματικα προγραμματα που μελετουσαν τη θεραπευτικη επιδραση των ζωων σε παιδια με αναπτυξιακες διαταραχες-οπως ο αυτισμος- τα θετικα αποτελεσματα ηταν αμεσα και θεαματικα.


Υιοθετωντας ενα κατοικιδιο

Το ζωο ειναι ενα πλασμα που ζηταει αγαπη,φροντιδα,σεβασμο και γι αυτο η αποκτηση του θα πρεπει να γινει μετα απο σκεψη και υπολογισμο των πλεονεκτηματων και των μειονεκτηματων.Πριν παρετε λοιπον την αποφαση να υιοθετησετε ενα κατοικιδιο,χρειαζεται:


  • να υποδειξετε στα παιδια,τους βασικους κανονες υγιεινης και βασικης φροντιδας που πρεπει να τηρουν απεναντι στα ζωα,ωστε να δημιουργηθουν οι προυποθεσεις για μια ευχαριστη και ασφαλη σχεση,τοσο για το παιδι οσο και για το ζωο.
  • να τους εξηγησετε οτι το παιχνιδι με το ζωο ειναι διαφορετικο,απο το παιζουν με οποιοδηποτε αλλο παιχνιδι.
  • να λαβετε υποψη σας,πως εαν εσεις συμπεριφερεστε ασχημα στο κατοικιδιο,τοτε ειναι πολυ πιθανο και τα παιδια σας να συμπεριφερονται με τον ιδιο τροπο στο ζωο.
  • να σκεφτειτε καλα αν πραγματικα θελετε ενα κατοικιδιο,ωστε να μην το εγκαταλειψετε αργοτερα,καθως κατι τετοιο θα μπορουσε να πληγωσει την ψυχη του παιδιου.
  • στην περιπτωση που το παιδι εκφρασει ζηλεια ή αντιπαθεια για το κατοικιδιο,καλο θα ηταν να το ενθαρυνετε να μιλησει για τα συναισθηματα του αυτα,χωρις να το κρινετε σε οσα λεει και εξηγωντας του πως το ζωακι ειναι ενας πιστος φιλος,που σε καμια περιπτωση δεν το αντικαθιστα.
  • να μην προτιμησετε αγρια και εξωτικα ζωα,καθως μπορει να εχουν απροσμενες συμπεριφορες και αντιδρασεις που μπορει να τρομαξουν το παιδι,αφου δεν προσαρμοζονται ευκολα οταν βρισκονται σε διαφορετικο περιβαλλον απο το φυσικο τους.
Η συμβιωση του παιδιου με το ζωο,εφοσον πληρει συγκεκριμενες προυποθεσεις,μπορει να αποτελεσει μια ευχαριστη και θετικη εμπειρια που συντελει στην ομαλη ψυχοσυναισθηματικη του αναπτυξη.Μεσα απο την επαφη του με το ζωο,το παιδι ερχεται πιο κοντα στη φυση,αναπτυσει οικολογικη συνειδηση,διαθεση για ανιδιοτελη προσφορα και παιρνει πολυτιμα διδαγματα για την αξια της ζωης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.