Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Οι βασικές ανάγκες του ενήλικα σκύλου

Ενηλικίωση
Tο ότι ο σκύλος σας έχει μεγαλώσει και είναι πια ενήλικας, δεν σημαίνει ότι απαιτεί λιγότερη φροντίδα και προσοχή. Αντίθετα με τα παιδιά οι σκύλοι δεν αφήνουν ποτέ τη φωλιά τους. Άν ήταν στο δρόμο θα μπορούσε να φροντίζει τον εαυτό του με πολλούς τρόπους. Ως κατοικίδιο όμως είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτόν. Πολλές από τις εκπαιδευτικές ασκήσεις που ξεκινήσατε με το κουτάβι σας πρέπει να συνεχιστούν αλλά και να εμπλουτιστούν από καινούργιες. 

Εκπαίδευση
Ένας «κακομαθημένος» ενήλικος σκύλος, θα είναι ακόμη περισσότερο αντικοινωνικός από ένα άτακτο κουτάβι, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε την εκπαίδευσή του καθώς μεγαλώνει. Ζητήσετε τη βοήθεια από επαγγελματίες θετικούς εκπαιδευτές έτσι ώστε να επιτύχετε μια αρμονική συμβίωση. 

dog-basic-careΧτένισμα και μπάνιο
Το τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα είναι μια ρουτίνα που πρέπει να ισχύει για όλη τη ζωή του σκύλου σας.Εάν τον έχετε εκπαιδεύσει σωστά όταν ήταν κουτάβι πρέπει να απολαμβάνει το βούρτσισμα και να κάθεται ακίνητος. Βρωμιές, τρίχωμα και παράσιτα πρέπει να αφαιρούνται τακτικά, διαφορετικά θα τον ερεθίσουν. Συγχρόνως, αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην παροχή του αίματος στο δέρμα και το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές και λαμπερό τρίχωμα. Κάντε του μπάνιο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το συχνό λούσιμο αφαιρεί το απαραίτητο λίπος από το δέρμα του ζώου, αφήνοντας το στεγνό και λιγότερο αδιαπέραστο από το νερό.

Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν για σκύλους και ποτέ μη χρησιμοποιήτε αυτό που είναι για ανθρώπους. Προσέξτε να μην μπει νερό ή σαμπουάν στα μάτια ή στα αυτιά του επειδή θα είναι πολύ οδυνηρό για το σκύλο σας. Επίσης θυμηθείτε να πλένετε το σώμα του πριν από το κεφάλι του. Μόλις ρίξετε νερό στο κεφάλι του, ο σκύλο σας αρχίζει να τινάζεται για να στεγνώσει. Ξεπλύνετέ τον καλά και στεγνώστε τον με μια πετσέτα. Όταν κάνει ζέστη μπορείτε να τον βγάλετε έξω να στεγνώσει φυσιολογικά. Αλλιώς χρησιμοποιήστε το στεγνωτήρα μαλλιών σε χλιαρό βαθμό και σιγουρευτείτε ότι έχει στεγνώσει τελείως.

 Ταξιδεύοντας
Αν έχετε κάνει καλή δουλειά με το σκύλο σας όσο ήταν κουτάβι, δεν θα πρέπει να έχετε καθόλου πρόβλημα στο να ταξιδεύετε μαζί του στο αυτοκίνητο. Εάν για παράδειγμα, τον έχετε συνηθίσει να πηγαίνει στην επαρχία για άσκηση, τότε θα το περιμένει και ενθουσιασμένο θα μπαίνει στο αυτοκίνητο. Όταν ταξιδεύετε, αφήστε το αυτοκίνητο να αερίζεται καλά αλλά μην αφήνετε το σκύλο σας να βγαίνει από το παράθυρο. Επίσης αν θα πάτε σε ένα μεγάλο ταξίδι, να σταματάτε τακτικά. Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας μόνο του στο αυτοκίνητο όταν κάνει ζέστη, ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά. Τα σκυλιά νιώθουν τη ζέστη πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους, και μπορεί να πάθουν κυριολεκτικά ασφυξία. Αν σκέπτεστε να πάρετε το σκύλο σας σε άλλη χώρα να λάβετε υπόψη σας ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς κανονισμούς σχετικά με τα εμβόλια και τις άλλες διαδικασίες. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι. 

Τακτικές εξετάσεις υγείας
Το γεγονός ότι ο σκύλος σας είναι γεμάτος ζωή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείτε την υγεία του δεδομένη. Πρέπει να συνηθίσετε να τον ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα οι ίδιοι. Ελέγξτε τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα, τα ποδαράκια, τα νύχια, το δέρμα και το τρίχωμά του. Εάν, παρατηρείσετε κάτι ασυνήθιστο συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Μπορείτε όμως να καταλάβετε πότε η υγεία του σκύλου σας δεν είναι καλή, εάν παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:dogcommands
  • Απώλεια όρεξης και έλλειψη επιθυμίας για νερό
  • Απότομη απώλεια βάρους ή αντίστροφα˙μακρόχρονη σταδιακή απώλεια βάρους
  • Νωθρότητα ή απροθυμία να παίξει ή να εξασκηθεί
  • Πολύ συχνή διούρηση ή μειωμένη διούρηση
  • Αιματηρή ή υδαρής κένωση, διάρροια
  • Επίμονο εμετό.
  • Υπερβολική σιελόρροια ή ακανόνιστη αναπνοή
  • Θαμπό τρίχωμα
  
Επίσκεψη στο κτηνίατρο
Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σκύλο σας, μην περιμένετε να γίνει χειρότερα για να ενεργήσετε. Μερικές φορές η πρόληψη αποδεικνύεται καλύτερη από την θεραπεία. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, επισκέπτονται τον κτηνίατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για μια πλήρη εξέταση του σκύλου τους. Παράλληλα τεστ ανίχνευσης ασθενειών όπως το Καλαζααρ απαιτούνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.Έστι με τις επισκέψεις αυτές άν υπάρχουν προβλήματα η διάγνωση γίνεται στα πρώτα στάδια και έτσι επιτρέπεται η έγκυρη θεραπεία τους. Ούτως ή αλλιώς ο σκύλος σας θα απαιτήσει μια σειρά εμβολίων, και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για το πότε πρέπει να γίνουν.

Η σημασία της εξάσκησης
Πρέπει να γνωρίζετε το επίπεδο εξάσκησης που απαιτεί ο σκύλος σας και να το διατηρήσετε. Εάν ο σκύλος σας δεν εξασκείται όπως πρέπει, μπορεί να γίνει ανήσυχος και δύστροπος. Μπορεί επίσης να παίρνει βάρος, γεγονός που προκαλεί ξεχωριστά θέματα υγείας.
Συμβουλευτείται τον εκπαιδευτή σας για δραστηριότητες όπως το agility , flyball , frisbee , tricks. Βοηθούν τον σκύλο να ασκείται σωματικά αλλά και πνευματικά ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν τους δεσμούς επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη.

my-pet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.