Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Mεγαλώνοντας ένα κουτάβι


Παραθέτουμε παρακάτω ένα πολύ σημαντικό πιστεύουμε βοήθημα για τους νέους αλλά και τους παλιούς ιδιοκτήτες σκύλων, ώστε να κάνουν ένα βήμα προς την κατανόηση των συντρόφων τους, όσο είναι νωρίς. Το θέμα αυτό είναι ένα από τα τμήματα του βιβλίου που έχουμε συντάξει μέσα από τα χρόνια της εκτροφής και το παραδίδουμε στος νέους ιδιοκτήτες των κουταβιών μας, ώστε να μεγαλώσουν σωστά και ισορροπημένα σκυλιά (Μικρές παρεκκλίσεις στις παρακάτω χρονικές περιόδους είναι φυσικές μια και το κάθε κουτάβι έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, και τις δικές του εμπειρίες. Παρόλα ταύτα, χονδρικά μπορούμε να ορίσουμε τις εξής περιόδους):

Νεογνική περίοδος: Γέννηση μέχρι 12 ημερών
Το κουτάβι θρέφεται και προσπαθεί να παραμείνει ζεστό.

Μεταβατική περίοδος: 13 μέχρι 20 ημερών
Τα μάτια αρχίζουν να ανοίγουν, αλλά η όραση εγκαθίσταται σιγά-σιγά μέχρι την 21η μέρα, οπότε και τελειοποιείτε. Το κουτάβι είναι ικανό να έρπει προς τα εμπρός και προς τα πίσω και αρχίζει να περπατά. Τα πρώτα δόντια «σκάνε» γύρω στην 20η μέρα και το κουτάβι αρχίζει να κουνά την ουρά του δεξιά-αριστερά. Αντιδρά σε ήχους γύρω στην 19η μέρα, αν και δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή τους.

Περίοδος συνειδητοποίησης: 21 μέχρι 28 ημερών
Είναι η πρώτη εβδομάδα που το κουτάβι μπορεί και χρησιμοποιεί την όραση και την ακοή του. Η μετάβαση αυτή γίνεται απότομα (πολύ γρήγορα) οπότε ένα σταθερό περιβάλλον σε αυτή τη περίοδο είναι πολύ σημαντικό. Αν τα κουτάβια μεταφερθούν αυτή τη στιγμή σε καινούργια τοποθεσία, μπορούν να τραυματιστούν ψυχικά. Τα κουτάβια έχουν σε αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη ανάγκη της μητέρας τους και ενός οικείου περιβάλλοντος. Η μάθηση ξεκινάει, με πρώτο αντικείμενο το «τι σημαίνει να είσαι σκύλος».

Κυνική κοινωνικοποίηση: 21 μέχρι 49 ημερών (3η με 7η εβδομάδα)
Το κουτάβι αρχίζει να μαθαίνει να χρησιμοποιεί την συμπεριφορά που θα το κάνει μέλος του είδους του. Προπονείται σε διάφορες στάσεις του σώματός του, σε εκφράσεις του προσώπου του και σε φωνητικές ασκήσεις, και παρατηρεί το αποτέλεσμα τους πάνω στα αδέλφια του. Αρχίζει να παίζει κυνηγητό, ώστε να βελτιώσει τον συντονισμό και τον συγχρονισμό των κινήσεών του, στάσεις και συμπεριφορά χαιρετισμού για να εξασκήσει τις στάσεις του σώματός του και μικρο-καυγάδες για να μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα του. Μαθαίνει να δέχεται σε αυτή τη περίοδο τιμωρία πειθαρχίας από τη μητέρα του. Επίσης μαθαίνει απαγόρευση μέσω του δαγκώματος και κλάμα παραπόνου. Για όλα αυτά τα μαθήματα, κυρίως υπεύθυνη είναι η μητέρα του, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να παρευρίσκεται ανάμεσα στα κουτάβια της αυτό το διάστημα.

Ανθρώπινη κοινωνικοποίηση: 7η με 12η εβδομάδα
Αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να πάμε ένα κουτάβι στο καινούργιο του σπίτι, καθώς και να του παρουσιάσουμε καινούργια πράγματα (με θετικό τρόπο) στα οποία θα είναι εκτεθειμένο. Τα εγκεφαλικά κύματα του κουταβιού σε αυτή την ηλικία ομοιάζουν αυτά του ενήλικα. Είναι η περίοδος της πιο γρήγορης μάθησης. Οτιδήποτε μάθει το κουτάβι σε αυτό το διάστημα είναι ΜΟΝΙΜΗ ΓΝΩΣΗ.

1η Επίδραση Φόβου: 8η με 11η εβδομάδα
Οποιαδήποτε τραυματική, εκφοβιστική ή οδυνηρή εμπειρία σε αυτήν την περίοδο θα έχει πιο μόνιμο αποτέλεσμα στη ψυχοσύνθεσή του κουταβιού απ’ ότι αν είχε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του. Ο τρόπος που θα εκλάβει το κουτάβι κάποιο γεγονός διαφέρει ΡΙΖΙΚΑ από τον τρόπο που το εκλαμβάνει ο ιδιοκτήτης του!. Καμιά προαιρετική εγχειρητική διαδικασία δεν επιτρέπεται σε αυτή την ηλικία (στείρωση, κόψιμο αυτιών, ουράς, κλπ)! Οποιοδήποτε μάθημα επιλέγουμε να κάνουμε στο κουτάβι σε αυτήν τη περίοδο πρέπει να είναι οπωσδήποτε απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή άγχους.

Ιεραρχική ταξινόμηση: 13η με 16η εβδομάδα
Το κουτάβι αρχίζει τη δοκιμασία για το ποιος θα είναι ο αρχηγός της αγέλης. Από την 13η εβδομάδα και μετά, όταν το κουτάβι δοκιμάζει να δαγκάσει, ακόμα και στο παιχνίδι, είναι μια προσπάθεια κυριάρχησης. Το κουτάβι προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να λύσει το θέμα της αρχηγίας. Το να θέσουμε κάποιους κανόνες σε αυτή τη περίοδο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ένστικτο φυγής: 4ο με 8ο μήνα
Το κουτάβι αρχίζει να δοκιμάζει τα φτερά του. Μπορεί ξαφνικά να μην υπακούει στο όνομα του ή όταν το φωνάζουμε. Τα δόντια του ακόμα αλλάζουν. Τα κανονικά του δόντια μπορεί να εμφανίσθηκαν μέχρι τον 6ο μήνα, αλλά δεν θα έχουν καταλήξει στη σωστή τους και μόνιμη θέση μέχρι τον 10ο μήνα, οπότε θα συνεχίσει να έχει ανάγκη να μασάει πράγματα.

2η Επίδραση Φόβου: 6ο με 14ο μήνα (Αντιστοιχεί με εξάρσεις ανάπτυξης)
Το κουτάβι μπορεί να δείχνει φοβισμένο με νέα, αλλά και με γνωστά πράγματα. Μην το επιδοκιμάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ούτε να το παρηγορείτε γιατί του μαθαίνεται να είναι φοβισμένο. Οπωσδήποτε μην ωθείται το σκυλί σε καταστάσεις που μπορούν να το φοβίσουν ή χειρότερα να το τρομοκρατήσουν. Αγνοήστε πράγματα που μπορεί να το εκφοβίσουν, ώστε να δει ότι έχουν μικρή αξία και άρα δε χρειάζεται να τα φοβάται. Χρησιμοποιείστε νοστιμιές και άλλες θετικές μεθόδους εκμάθησης για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει κάτι που συστηματικά φοβάται. Να έχετε στο μυαλό σας ότι οποιαδήποτε μάθημα κάνουμε στο σκυλί σε αυτή τη περίοδο πρέπει να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό.

Ωριμότητα: 1ος με 4ος χρόνος
Η περίοδος αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί από αύξηση της επιθετικότητας του σκύλου και από μία εκ νέου απόπειρα επανατοποθέτησης της ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.