Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΖΩΑ - ΤΙ ΚΑΝΩ?

Οι σοβαροί τραυματισμοί απαιτούν αντιμετώπιση ΠΑΝΤΑ από κτηνίατρο. Πριν όμως μετακινήσουμε έναν τραυματισμένο σκύλο θα πρέπει να μπορούμε να διαπιστώσουμε την σοβαρότητα της κατάστασής του και να δώσουμε αν μπορούμε κάποιες πρώτες βοήθειες.
Το πιο βασικό σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον αδέσποτο σκύλο ή γάτα είναι να φροντίσουμε για την δική μας ασφάλεια. Ένα ζώο που πονάει δεν καταλαβαίνει την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε οπότε μπορεί να προσπαθήσει να αμυνθεί μέσα στην σύγχυσή του.

Εξέταση ζωτικών σημείων

Έλεγχος της αναπνοής

Παρατηρήστε τις κινήσεις του στήθους για να δείτε αν αναπνέει. Κανονικά πρέπει να υπάρχουν 20 με 30 αναπνοές το λεπτό, που όμως συνήθως αυξάνουν μετά από κάποιο ατύχημα ή έντονο στρες. Αν ο σκύλος έχει μικρή αναπνοή και δυσκολεύεται να βγάλει τον αέρα που αναπνέει, ίσως να έχει ταυματιστεί στο διάφραγμα.

ελέγξτε την αναπνοή
Απελευθερώστε την αναπνευστική οδό
Αν ο σκύλος φαίνεται να έχει χάσει τις αισθήσεις του, ισιώστε το λαιμό του, ανοίξτε το στόμα, απομακρύνετε όποιο ξένο σώμα μπορεί να υπάρχει μέσα στο στόμα του πολύ προσεκτικά για να μην το σμπρώξετε πιο μέσα, αν μπορείτε, και τραβήξτε μαλακά τη γλώσσα προς τα έξω.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε ράτσες με πλακουτσωτά πρόσωπα, όπου η γλώσσα μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή.
απομακρύνετε αν μπορείτα τα ξένα σώματα πολύ προσεκτικά
 

 
Ελέγξτε την κυκλοφορία του αίματος

Πάρτε το σφυγμό του σκύλου από την εσωτερική μηριαία φλέβα. Οι χτύποι της καρδιάς γίνονται αισθητοί, αν ακουμπήσετε σταθερά το χέρι σας στο στήθος, ακριβώς πίσω από τον αγκώνα. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν περίπου 50 με 60 παλμο΄πυς το λεπτό, ενώ οι μικρόσωμοι φτάνουν μέχρι τους 150.
Πηγή: Dr Bruce Fogle
Η φροντίδα του Σκύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.