ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ;
Η λέξη «καταρράκτης» σημαίνει «τη βλάβη» και είναι λατινικός όρος. Καταρράκτη εννοούμε κάθε αδιαφάνεια (έστω και την παραμικρή) πάνω στο φακό του οφθαλμού. Όπως κάθε κάμερα, έτσι και τα μάτια έχουν έναν φακό μέσα τους, που χρησιμοποιείται για την εστίαση. Για κάθε αδιαφάνεια πάνω στο φακό, που μπορεί να είναι από πολύ μικρή και εμποδίζει την όραση, μιλάμε για αρχόμενο καταρράκτη. Σε περίπτωση που η αδιαφάνεια μπορεί να αφορά μεγάλο τμήμα του φακού και προκαλείται θολή όραση, τότε πρόκειται για ανώριμο καταρράκτη. Τελικά, αν το σύνολο του φακού μπορεί να γίνει όλο θολό και όλη η λειτουργικότητα της όρασης να χαθεί, τότε μιλάμε για ώριμο καταρράκτη. Οι αδιαφάνιες αυτές αναπτύσσονται, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στις ίνες στο φακό του ματιού. Λόγω της διάσπασης αυτών των ινών, ο φακός γίνεται νεφελώδης και η όραση μειώνεται.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Σε πολλά υπερήλικα σκυλιά, που λόγω ηλικίας αναπτύσσεται μια σκλήρυνση του φακού και προκαλείται μια γκριζωπή εμφάνιση του φακού. Η παθολογική αυτή κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλικία και αυτή η κατάσταση δεν είναι καταράκτης, αλλά είναι γνωστή παθολογική κατάσταση με τον όρο πυρηνική σκλήρυνση. Εχει επιπτώσεις και τα δύο μάτια, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στην όραση του σκυλιού σας και δεν αντιμετωπίζεται.
ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ;
Ο καταρράκτης στα σκυλιά είναι από τα πιο συχνά κληρονομικά νοσήματα. Ο καταρράκτης μπορεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά γρήγορα μέσα σε κάποιες εβδομάδες, ή πολύ αργά, τόσο που πολλές φορές χρειάζονται 1-2 ή και περισσότερα χρόνια. Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή και στα δύο μάτια. Όπως συμβαίνει μετους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά, η εμφάνιση και η εξέληξη του καταρράκτη έχει άμεση σχέση με την ηλικία. Ο καταρράκτης στα σκυλιά συνήθως εμφανίζεται μετά από τα 8 χρόνια της ζωής τους. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε σκύλους με σακχαρώδη διαβήτη και πολύ συχνά αναπτύσεται σε ορφανά κουτάβια που στερούνται το πρωτόγαλα και μεγαλώνουν με υποκατάστατα γάλακτος. Επίσης ο καταρράκτης που είναι παρών κατά τη γέννηση είναι γνωστός ως σύμφυτος καταρράκτης. Αυτό το είδος του καταρράκτη προκαλείται από μολύνσεις ή τοξίνες που αναπτύχθηκαν κατά την εμβρυϊκή ζωή. Αυτό το συγκεκριμένο είδος καταρράκτη μπορεί να κληρονομηθεί γενετικά.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Μόλις σε ένα φακό του οφθαλμού υπάρξει αναπτύξη καταρράκτη, τότε, δυστυχώς αλλά δεν υπάρχει καμία γνωστή θαραπευτική μέθοδος για να αποκαταστήσει και πάλι το φακό. Στη περίπτωση του ανώρυμου και του ώριμου καταρράκτη, τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική αφαίρεση. Οι διαδικασίες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του καταρράκτη στα σκυλιά, είναι οι ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται και στον άνθρωπο. Άλλωστε πρόκειται για την ίδια ακριβώς επέμβαση, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση του φακού του ματιού. Μετά την επέμβαση το μάτι θα παραμείνει κλειστό με εξαιρετικά λεπτά ράμματα. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με μεγάλη μεγέθυνση με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Βέβαια ο καταρράκτης δεν χειρουργείται ζώα, που δεν είναι σίγουρο ότι η όρασή τους μπορεί να αποκατασταθεί.
ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ;
Μετά από μια επιτυχημένη εγχείρηση καταρράκτη, το σκυλι βλέπει σχεδόν κοντά στο φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τελείως την όραση του πάσχοντος σκύλου. Επιπλέον, στα σκυλιά έχουμε περισσότερα περιστατικά φλεγμονής στα μάτια τους, μετά από τη χειρουργική επέμβαση από ότι στον άνθρωπο και ως εκ τούτου έχουν περισσότερες ουλές. Αυτές οι ουλές προκαλούν ελαφρά μείωση της όρασης. Μετά την επέμβαση, μερικά σκυλιά μπορούν να έχουν μια μειωμένη όραση, λόγω του ότι σχηματίζεται ουλώδης ιστός, γλαύκωμα, ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ;
Στη περίπτωση του ανώριμου και ώριμου καταρράκτη, που δεν θα γίνει η χειρουργική επέμβαση, τότε προκαλείται σοβαρή αντιδραστική φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού, που πρέπει να αντιμετωπισθεί ιατρικά. Αν η χειρουργική επέμβαση δεν γίνει, τότε πρέπει να χορηγούνται αντι-φλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες, που απαιτούνται για να προσφέρουν βοήθεια και ανακούφιση στο πάσχον ζώο και η κτηνιατρική οφθαλμολογική κλινική εξέταση πρέπει να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να ελέγχεται η κατάσταση.
VETS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.