Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

15 λόγοι για να φιλοξενήσετε ένα ζωάκι




Τι είναι η φιλοξενία; / Τι είναι ένα προσωρινό σπίτι φιλοξενίας;

Φιλοξενία είναι η παροχή προσωρινής στέγης σε ζώα, πριν αυτά υιοθετηθούν. Η προσωρινή φιλοξενία είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνεισφέρει κανείς στη διάσωση άστεγων ζώων. Τα ζώα που συνήθως χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία είναι οι σκύλοι και οι γάτες, αν και ίσως υπάρξουν περιπτώσεις όπου κουνέλια ή πτηνά θα χρειαστούν επίσης προσωρινή στέγη.

15 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΩ ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ 

Οι λογοι που μπορουν να σας οδηγησουν να φιλοξενησετε ενα ζωακι ειναι πολλοι.

1. Αν αγαπατε τα κατοικιδια και θελετε να υιοθετησετε ενα σκυλακι πολυ αλλα οι καθημερινοτητα σας δεν σας το επιτρεπει. Φιλοξενωντας δεν δεσμευεστε μονιμα αλλα προσωρινα. Αυτο σας επιτρεπει να απολαυσετε την συγκατοικιση με τα αγαπημενα σας κατοικιδια για ενα μικρο διαστημα τοσο οσο επιτεπει το δυσκολο προγραμμα σας.

2. θελετε να υιοθετησετε ενα κατοικιδιο αλλα δεν ειστε σιγουροι οτι μπορειτε να ανταπεξελθετε στις υποχρεωσεις που εχει ενα κατοικιδιο. Τι καλυτερο απο το να φιλοξενησετε ενα ζωακι και να δειτε ιδιοις ομμασι τα καλα και τα κακα που προκυπτουν απο μια τετοια συμβιωση σε πρακτικο ωστε να αποφασισετε τεκμηρωμενα.

3. δεν θελετε να υιοθετησετε ενα ζωακι αλλα θα θελατε για ενα μικρο χρονικο διαστημα να ζησετε αυτην την εμπειρια. Εχετε ακουσει κατοχους κατοικιδιων να μιλανε για ωραιες στιγμες με τα ζωακια τους και θελετε να δειτε αν ισχυει.

4. ειστε γονεις που τα παιδια τους ζητανε επιμονα ενα ζωακι και δεν μπορειτε να τα πεισετε οτι ενα ζωακι δεν ειναι ευκολη υποθεση που αποφασιζεται βιαστικα. Τι καλυτερο απο τη βιωματικη μαθηση! Φιλοξενηστε ενα ζωακι και δειξτε στα παιδια σας τι ακριβως περιλλαμβανει η κατοχη ενος κατοικιδιου ωστε η τελικη αποφαση να ειναι ωριμη.

5. ειστε γονεις και θελετε να διδαξετε υπευθυνοτητα στα παιδια σας. Δεν υπαρχει καλυτερος τροπος διδασκαλιας απο τον βιωματικο. Δειξτε τι σημαινει να εισαι υπευθυνος για μια ζωη που η επιβιωση της εξαρταται απο σενα.

6. θελετε να προσφερετε στο κοινωνικο συνολο. Η κοινωνικη προσφορα και ευαισθησια κερδιζει ολο και περισσοτερο εδαφος στις μερες μας και αρκετοι ανθρωποι αλλα και εταιρειες αναλογιζονται το μεριδιο κοινωνικης προσφορας που τους αφορα και αποφασιζουν πια να το αναλαβουν χωρις δισταγμο. Τα αδεσποτα ζωακια ειναι ανθρωπινο δημιουργημα και οχι της φυσης. Εμεις ειμαστε υπευθυνοι για την υπαρξη τους αλλα και για τη δυστυχια τους. Πρεπει ολοι να αναλαβουμε το μεριδιο ευθυνης που μας αναλογει εστω φιλοξενωντας ενα ζωακι.

7. εχεις αποφασισει να απομακρυνθεις κοινωνικα για λιγο διαστημα για προσωπικους λογους. Η μοναξια δεν υποφερεται.....Φιλοξενησε ενα ζωακι και μοιρασου τη ζωη σου μονο με αυτο!

8. θελεις να κοινωνικοποιηθεις περισσοτερο. θελεις να κανεις νεους φιλους και γνωριμιες. Ο κοσμος των φιλοζωων θα σε εκπληξει. Δεν μπορεις να φανταστεις ποσες νεες γνωριμιες θα κανεις!

9. εχεις περασει μια περιοδο εντονου στρες και χρειαζεσαι ενα φυσικο αντικαθλιπτικο! Δεν υπαρχει καλυτερο απο μια αλλαγη στη ζωη σου! Φιλοξενησε ενα ζωακι για λιγες μερες και δες τη διαφορα στη διαθεση σου!

10. εχεις ακουσει για αδολη και ανευ ορων αγαπη αλλα δεν την εχει βιωσει πραγματικα ποτε! Κι ομως υπαρχει! Ισως απο τα ζωα την εμπνευστηκαν οι σκηνοθετες του Χολλυγουντ και αποφασισαν να την μεταφερουν στην μεγαλη οθνη αποδιδοντας την σε ανθρωπους ελπιζοντας οτι θα το μιμηθουμε! Μην μενεις στην μιμηση ζησε την αυθεντικη, πηγαια και ειλικρινη λατρεια!

11. σε φορτισε συναισθηματικα μια συγκινητικη περιπετεια ενος ζωου και θελεις να συμβαλλεις στην προστασια του αλλα δεν μπορεις να τουιοθετησεις. Φιλοξενησε το! Νιωσε τη χαρα οτι εσωσες μια ζωη εστω κρατωντας το λιγες μερες. Δες το γερο και δυνατο στην μονιμη οικογενεια του μετα και διεδωσε οτι χαρη σε σενα ζει!

12. εχεις κατοικιδιο και εχει μοναξιες γιατι η καθημερινοτητα σου δεν σου επιτρεπει να του αφιερωσεις πολυ χρονο! Φιλοξενησε ενα ζωακι και κανε δωσε παρεα στο κατοικιδιο σου.

13. εχεις κατοικιδιο κουταβι και θελεις να το κοινωνικοποιησεις. Η κοινωνικοποιηση ενος κουταβιου ειναι ζωτικης σημασιας για την σωστη αναπτυξη της προσωπικοτητας του. Φιλοξενησε ενα κουταβακι και δως τους την ευκαιρια να κοινωνικοποιηθουν μαζι!

14.νιωθεις οτι ο τροπος ζωης σου σε εχει απομακρυνει απο τη φυση και αυτο λειτουργει αρνητικα στην ψυχολογια σου. Ο ανθρωπος νιωθει ασυνειδητα την απομακρυνση του απο τη φυση λογω του πολιτισμου και αυτο δρα αρνητικα στην ψυχολογια του και τη συμπεριφορα του. Γιαυτο και καθε φορα που εχουμε εμπειρια κοντα στη φυση μας πλημμυριζει ενα συναισθημα αγαλλιασης. Τα ζωα ηταν παντα αναποσπαστο κομματι της ζωης μας και η επαφη μας μαζι τους ειναι καταγεγραμμενη στο ασυνειδητο. Η επαφη μας μαζι τους θα ανακαλεσει αυτα τα αρχεγονα βιωματα αρρκτα δεμενα με την ανθρωπινη φυση.
15. θελεις κατι να αλλαξεις στη ζωη σου και δεν μπορεις να σκεφτεις τι. Η φιλοξενια ενος ζωου θα σου προσφερει νεες εμπειριες πλουσιες σε συναισθηματα και δραση.

Γιατί τα ζώα χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία;

Οι πιθανοί λόγοι είναι αρκετοί:
• Η φιλοξενία μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ζώου όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθεί σε κάποιο καταφύγιο.
• Για κάποια ζώα το περιβάλλον ενός καταφυγίου είναι ακατάλληλο, είτε γιατί τα τρομάζει, είτε γιατί χρειάζονται ειδική φροντίδα.
• Τα νεογέννητα ζώα που χρειάζεται να θηλάσουν ή να ταϊζονται με μπιμπερό συνήθως χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία.
• Κάποια ζώα χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν από μια ασθένεια ή από κάποιο τραυματισμό πριν υιοθετηθούν.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα ζώα αυτά χρειάζονται ειδική φροντίδα και αγάπη πριν μπορέσουν να υιοθετηθούν. Το να παρέχει κανείς στέγη και φροντίδα σε κάποιο ζώο για λίγες μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, μπορεί να είναι ένα ‘δώρο’ που θα σώσει τη ζωή ενός ζώου.

Μπορώ να φιλοξενήσω;
Αν θα θέλατε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τα ζώα, η προσωρινή φιλοξενία είναι ένας ευέλικτος και ευχάριστος τρόπος για να το πετύχετε, ενώ παράλληλα προσφέρει και απίστευτη ικανοποίηση. Και αυτό γιατί:
• Είναι περισσότερο ευέλικτη από άλλες εθελοντικές εργασίες που απαιτούν την φυσική σας παρουσία κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.
• Είναι ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσετε την παρέα ενός κατοικιδίου, αν δεν είστε σε θέση να αναλάβετε τη μόνιμη δέσμευση που απαιτεί η υιοθεσία. Η προσωρινή φιλοξενία είναι ιδανική για φοιτητές, ή ανθρώπους που συχνά μετακομίζουν.
• Σκέφτεστε να προσθέσετε στην οικογένειά σας ένα σκύλο ή μια γάτα αλλά δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε; Να ένας τρόπος να το ανακαλύψετε.

Το να ανοίξει κανείς το σπίτι του σε ένα ζώο, να το αγαπήσει, και έπειτα να το αποχωριστεί απαιτεί ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Ο ρόλος σας ως προσωρινός ανάδοχος είναι να προετοιμάσετε ένα ζώο για την υιοθεσία του και την ένταξή του σε μια μόνιμη οικογένεια.

Πόσο χρόνο απαιτεί;
Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσετε εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του ζώου που θα φιλοξενήσετε. Για παράδειγμα, νεογέννητα ορφανά κουτάβια ή γατάκια πρέπει να ταϊζονται κάθε λίγες ώρες. Ένα φοβικό ζώο που χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί ή να εκπαιδευτεί επίσης χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Οι εθελοντές ή το σωματείο μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιο ζώο θα ήταν κατάλληλο για εσάς.
Τι γνώσεις/ικανότητες χρειάζονται;
Καλό θα ήταν να έχετε κάποιες γνώσεις για τη συμπεριφορά και την υγεία των ζώων συντροφιάς. Οι εθελοντές ή τα σωματεία μπορούν να σας κατατοπίσουν.

Συχνά, ανάγκη για προσωρινή φιλοξενία έχουν ζώα που χρειάζονται ειδική βοήθεια ή κάποιου είδους εκπαίδευση. Οι φοβικές γάτες, για παράδειγμα, συχνά χρειάζονται χρόνο καθώς και την ηρεμία ενός σπιτικού για να ξεκινήσουν να εμπιστεύονται. Τα σκυλιά συχνά χρειάζονται κάποια βασική εκπαίδευση για υπακοή και πειθαρχία, οπότε μαθαίνοντας κάποιες βασικές τεχνικές εκπαίδευσης, θα μπορέσετε να βοηθήσετε το σκυλάκι που θα φιλοξενήσετε να προετοιμαστεί για το νέο του σπίτι.

Επίσης, απλά με το να γνωρίσετε το ζώο, θα βοηθήσετε τους εθελοντές ή το σωματείο να μάθουν περισσότερα για τον χαρακτήρα του ζώου πριν αυτό υιοθετηθεί.

Τι άλλο απαιτείται;

Κάθε εθελοντής ή σωματείο ίσως έχει διαφορετικές πολιτικές και συγκεκριμένες απαιτήσεις, ανάλογα με το ζώο που πρόκειται να φιλοξενηθεί. Για παράδειγμα, κάποια ζώα χρειάζονται περιφραγμένους χώρους, φαρμακευτική περίθαλψη ή απομόνωση από άλλα ζώα.

Τι γίνεται με το φαγητό και την φαρμακευτική περίθαλψη;Πολλά σωματεία και εθελοντές παρέχουν στον προσωρινό ανάδοχο τόσο την τροφή όσο και τα φάρμακα που χρειάζεται το ζώο. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να υπογράψετε ένα συμφωνητικό που θα διευκρινίζει ότι θα σας παρέχουν την τροφή και τα φάρμακα, ενώ ίσως σας ζητηθεί να απευθύνεστε σε κάποιον συγκεκριμένο κτηνίατρο για την ιατρική φροντίδα του ζώου.

Και τα δικά μου κατοικίδια; Θα πρέπει να σκεφτείτε πώς τα δικά σας κατοικίδια θα αντιδράσουν στην προσωρινή παρουσία ενός άλλου ζώου στο σπίτι. Κάποια ζώα δέχονται ευχάριστα έναν προσωρινό φίλο, ενώ βοηθούν πολύ και στην κοινωνικοποίηση του ζώου. Κάποια άλλα ζώα δυσκολεύονται να δεχτούν μια νέα παρουσία, ή μελαγχολούν όταν ο προσωρινός φίλος φεύγει. Μόνο εσείς είστε σε θέση να αξιολογήσετε τον χαρακτήρα του κατοικιδίου σας.

Για την ασφάλεια των δικών σας κατοικιδίων, αλλά και του ζώου που θα φιλοξενήσετε, είναι σημαντικό τα ζώα σας να είναι εμβολιασμένα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ζώο που θα φιλοξενηθεί ίσως πρέπει να απομονωθεί από τα κατοικίδιά σας, είτε προσωρινά, είτε καθ’όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας. Συζητήστε με τους εθελοντές ή τα σωματεία με τα οποία συνεργάζεστε για να προσδιορίσετε τι είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση.

Θα χρειαστεί να βρω εγώ μόνιμο σπίτι για το ζώο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εθελοντές και τα σωματεία αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την υιοθεσία του ζώου. Μπορείτε, ωστόσο, να βοηθήσετε, μιλώντας σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες για το ζώο που φιλοξενείτε. Καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον εθελοντή ή το σωματείο πώς ακριβώς σκοπεύει να χειριστεί την υιοθεσία του ζώου.

Και όταν έρθει η ώρα να φύγει το ζώο;

Το να αποχωριστείτε ένα ζώο που έχετε φιλοξενήσει, ακόμη και όταν έχει βρει μια καταπληκτική μόνιμη οικογένεια, μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολο. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να είναι παρόντες κατά τη μεταφορά του ζώου στο νέο του σπίτι.
Η εικόνα του ζώου στο νέο του περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι έχει βρει μια καταπληκτική νέα οικογένεια.

Πολλοί προσωρινοί ανάδοχοι ενημερώνονται για την πορεία του ζώου, ή βλέπουν φωτογραφίες του στο νέο του σπίτι. Το να γνωρίζετε ότι συνεισφέρατε στο να σωθεί μια ζωή και να υιοθετηθεί ένα ζώο προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση.

Πολλές φορές, οικογένειες που φιλοξενούν προσωρινά κάποιο ζώο αποφασίζουν να το υιοθετήσουν. Γι’αυτό και τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές αναζητούν διαρκώς νέα σπίτια προσωρινής φιλοξενίας!

Ναι, αλλά είναι δίκαιο για το ζώο;

Κάποιοι άνθρωποι διστάζουν να φιλοξενήσουν προσωρινά ένα ζώο, γιατί πιστεύουν πως είναι άδικο να δώσουν στέγη σε ένα ζώο, το οποίο θα δεθεί μαζί τους, και μετά να το στείλουν σε ένα καινούριο σπίτι. Μα έτσι δεν είναι σαν να εγκαταλείπεται το ζώο για δεύτερη φορά;

Όχι, κάθε άλλο! Μια προσωρινή στέγη φιλοξενίας μπορεί να σώσει τη ζωή ενός αδέσποτου ή φοβικού ζώου. Του δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη ζωή σε ένα σπίτι, να καταλάβει πως οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί μαζί του, και πως υπάρχει ένα ζεστό και ασφαλές μέρος γι’αυτό.

Η προσωρινή στέγη μπορεί να προετοιμάσει ένα σκύλο ή μια γάτα για μια νέα ζωή στο μόνιμό τους σπιτι. Δυστυχώς, υπάρχουν άπειρα ζώα που έχουν ανάγκη από αυτού του είδους την προετομασία πριν βρουν ‘τους δικούς τους ανθρώπους’

ΠΡΟσωρινη ΣΤεγη σε ΑδεσποΤΕς ψΥχες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.