Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας και η περίοδος φοβιών


1. Κοινωνικοποίηση με σκυλιά από την 3-7 εβδομάδα. Με την καθημερινή συναναστροφή του με την μητέρα του και τα αδέρφια του καθώς και με άλλα υγιή και καλοπροαίρετα σκυλιά το κουτάβι μαθαίνει όλες τις απαραίτητες εκείνες συμπεριφορές που το κάνουν ένα φυσιολογικό σκυλί με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες με άλλα σκυλιά. Για αυτό τα κουτάβια δεν θα πρέπει να φεύγουν από την μητέρα τους πριν την ηλικία των 8-10 εβδομάδων.

2. Κοινωνικοποίηση με ανθρώπους από την 7 ως την 12 εβδομάδα. Αυτός είναι ο καταλληλότερος χρόνος που το σκυλάκι θα πρέπει να γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.


3. Περίοδοι φοβιών

1η Περίοδος 8-11 εβδομάδα: κάθε τραυματική και φοβική εμπειρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και σοβαρότερη επίπτωση από ότι αν συνέβαινε σε άλλη περίοδο. Ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι το κουτάβι σε αυτή την ηλικία περνάει μια περίοδο διαμόρφωσης του χαρακτήρα και της ψυχολογίας του και κάθε προσπάθεια θα πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα τραυματικών εμπειριών.

H κοινωνικοποίηση δεν είναι μια διαδικασία ανελέητου «βομβαρδισμού» του κουταβιού με αναρίθμητες καινούριες και έντονες εμπειρίες. Είναι μια συνειδητή και ελεγχόμενη έκθεση του κουταβιού σε διάφορες καταστάσεις και ερεθίσματα με στόχο να δημιουργήσουμε θετικές εμπειρίες για αυτό. Πρέπει να προχωράμε πολύ αργά και σταδιακά να αυξάνουμε την ένταση των ερεθισμάτων και των συγκινήσεων. Είναι προτιμότερο το κουτάβι να μην κοινωνικοποιηθεί αρκετά παρά να δημιουργηθούν αρνητικές εμπειρίες και συσχετισμοί. Το σύντομο, συχνό και ευχάριστο, θετικό είναι πολύ καλύτερο από το κουραστικό, σπάνιο και δυσάρεστο αρνητικό. Δώστε χρόνο για ανάπαυση στο σκυλί σας και αφήστε το να απορροφήσει τις εμπειρίες και την μάθηση της ημέρας (latent learning).

2η Περίοδος 6-14 μηνών: φόβος στην αντιμετώπιση καινούργιων καταστάσεων και κάποιες φορές διστακτικότητα ακόμη και σε συνθήκες που έχει ήδη συνηθίσει. Μην πιέσετε το κουτάβι να τα αντιμετωπίσει. Οπλιστείτε με υπομονή και ανεβάστε σταδιακά τα ερεθίσματα. Οι πολύτιμες συμβουλές του εκπαιδευτή και η χρήση θετικών μεθόδων (επιβράβευση, απευαισθητοποίηση, συνήθεια) θα βοηθήσουν το κουτάβι να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του.

petweb.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld