Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Μην επιλέγετε ένα κατοικίδιο ως Χριστουγεννιάτικο δώρο

Η εικόνα ενός ζεστού σπιτιού, Χριστουγεννιάτικα στολισμένο, με αναμμένο τζάκι κι ένα σκύλο ξαπλωμένο μπροστά στο τζάκι να περιμένει τον Άγιο Βασίλη, είναι μια εικόνα ιδανική, δυστυχώς, μόνο ως διαφήμιση!


Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα πετ-σοπ που πουλάνε ζώα, πραγματικά, θησαυρίζουν. Πολλές δεκάδες – αν όχι εκατο-ντάδες- κουταβάκια, γατάκια, κουνελάκια, χαμστεράκια, επιλέγονται από πολλούς ως το «ιδανικό» Χριστουγεννιάτικο δώρο.
Μέσα στον βίαιο, υλιστικό και απρόσωπο κόσμο που ζούμε, τα Χριστού-γεννα θυμίζουν σε πολλούς ότι υπάρχουν πιο σημαντικές αξίες, ότι υπάρχει ελπίδα και αγάπη. Για πολλούς ανθρώπους, αυτές οι αξίες αντικατοπτρί-ζονται στην πίστη, την αγάπη, την αθωότητα ενός κουταβιού ή ενός γατιού.

Προτού παρασυρθείτε από το πνεύμα των Χριστουγέννων, που σας καλεί να προσφέρετε ένα χνουδωτό ζωάκι ως δώρο, σκεφτείτε τα εξής:

  • Αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα κατοικίδιο, δεν θα περιμένει να του το δωρίσουν, ούτε να έρθουν τα Χριστούγεννα!
  • Έχετε ρωτήσει τον αποδέκτη του…χνουδωτού δώρου, αν είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αναλάβει τη φροντίδα ενός κατοικίδιου, να δεσμευτεί σοβαρά απέναντί του και να αλλάξει τη ζωή του, ώστε το ζωάκι να είναι μέρος αυτής;
  • Συμφωνούν όλα τα μέλη της οικογένειας, με την απόκτηση ενός κατοικίδιου;
  • Είναι σε θέση ο αποδέκτης να ανταπεξέλθει και οικονομικά στις απαιτήσεις ενός κατοικίδιου (καλής ποιότητας τροφή, κτηνιατρική φροντίδα, εκπαίδευση, κλπ.);
  • Γνωρίζει τις ανάγκες που έχει ένα κουτάβι και ένας ενήλικος σκύλος;
  • Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή στη ζωή του αποδέκτη να αποκτήσει ένα ζώο;
  • Γνωρίζει τις νομικές υποχρεώσεις του;
  • Ο τρόπος ζωής του αποδέκτη, μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα κατοικίδιο;
  • Είναι το ζωάκι που εσείς επιλέξατε, το κατάλληλο είδος ζώου για τον αποδέκτη;
  • Είναι διατεθειμένος ο αποδέκτης να ενημερωθεί από επαγγελματίες για τις ανάγκες της φροντίδας ενός ζώου, την ανατροφή, την εκπαίδευσή του;
  • Είστε σίγουροι για την πηγή από την οποία αγοράζετε το ζώο;
  • Έχετε σκεφτεί να απευθυνθείτε σε κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωϊκό σωματείο, για την απόκτηση του ζώου; Μια πράξη που πραγματικά, είναι σύμφωνη με το πνεύμα των Χριστουγέννων.
  • Επιτρέπεται στο σπίτι όπου ζει ο αποδέκτης, η διατήρηση κατοικιδίου (σε περίπτωση ενοικίασης της οικίας, συμφωνεί ο ιδιοκτήτης;);

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε πως:
Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΠΡΩΪΝΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ

Η πρώτη περίοδος φόβου/αποφυγής στην ανάπτυξη ενός κουταβιού είναι μεταξύ της 7ης και 12ης εβδομάδας της ζωής του. Οι τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην προσωπικότητα ενός κουταβιού ως ενήλικος σκύλος και μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστούν αργότερα.

Οι εμπειρίες του κουταβιού όταν φτάσει στη νέα του οικογένεια και το νέο του σπίτι, μπορούν να επηρεάσουν μόνιμα την ικανότητά του να «δεθεί» και να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Η γνωριμία του με το νέο σπίτι και τη νέα οικογένεια πρέπει να γίνεται σε ήρεμο, ήσυχο περιβάλλον και περίοδο, με τους ελάχιστους δυνατούς θορύβους, παιδιά που τρέχουν και φωνάζουν, πολλούς επισκέπτες και άλλες φασαρίες.

Η ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΑΞΙΕΣ

Τα δώρα που συγκεντρώνονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ανοίγονται από τα παιδιά με ενθουσιασμό και σύντομα, βρίσκονται παρατη-μένα σε κάποιο ντουλάπι ως ανεπιθύμητα.

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου μπορεί να διδάξει στα παιδιά σεβασμό για τα έμβια πλάσματα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των άλλων όντων.

Ένα κουτάβι θα πρέπει να παρουσιάζεται στα παιδιά ως ένα ακόμη έμβιο μέλος της οικογένειας, με τις δικές του ανάγκες, τις οποίες η οικογένεια δεσμεύεται να καλύψει.
Αν το κουτάβι παρουσιαστεί ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, είναι πολύ πιθανό ότι θα θεωρηθεί από τα παιδιά ως ένα «πράγμα», ένα παιχνίδι, σαν τα άλλα, με την ίδια κατάληξη με αυτά.

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Καλύτερα να επιλέξετε να αγοράσετε ένα κουτάβι από έναν επίσημο και υπεύθυνο εκτροφέα, που θα έχει επενδύσει στην εκτροφή της φυλής της επιλογής σας με μεράκι, σωστή ανατροφή και πάνω απ’ όλα, με αγάπη.

Ο σωστός και ενημερωμένος εκτροφέας γνωρίζει πολύ καλά τα στάδια ανάπτυξης του κουταβιού και θα σας συστήσει να μην φέρετε το κουτάβι σπίτι κατά την «πολυάσχολη» περίοδο των Χριστουγέννων.

Δυστυχώς, η πράξη μας δείχνει πως μεγάλος αριθμός των ζώων που προσφέρονται ως Χριστουγεννιάτικα δώρα, εγκαταλείπονται, αλλάζουν σπίτι, γίνονται ανεπιθύμητα, μετά το τέλος των Χριστουγεννιάτικων διακο-πών,
  • όταν τελειώνει ο ελεύθερος χρόνος και η οικογένεια γυρίζει στις δουλειές ή το σχολείο
  • όταν δεν ήταν πραγματικά έτοιμη η οικογένεια να αναλάβει ένα ζώο
  • όταν το ζωάκι αρχίζει να μεγαλώνει, να «δαγκώνει» (οδοντοφυΐα), γρατζουνάει.
  • όταν τα παιδιά βαριούνται το ζώο και οι γονείς αρνούνται ή αδυνα-τούν να αναλάβουν τη φροντίδα του
  • όταν το ζώο κάνει καταστροφές ή γαβγίζει, λόγω ανίας, επειδή κανείς δεν έχει χρόνο γι’ αυτό.

Η πράξη της προσφοράς ενός δώρου είναι πάντοτε ευγενική και ευπρόσδεκτη. Αν έχετε συμφωνήσει με τον μέλλοντα αποδέκτη του κατοι-κίδιου πως πραγματικά είναι έτοιμος γι’ αυτό, τότε προτείνετέ του να υιοθετήσει ένα από τα υπεράριθμα αδέσποτα ζωάκια που αναζητούν ένα ζεστό σπίτι, μια ζεστή αγκαλιά και μια γλυκιά, αγαπημένη οικογένεια.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους,
με λιγότερες εγκαταλείψεις ζώων.
happydogsworld.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.