Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σέρρες: Άθλιες συνθήκες στο χωρίς άδεια Δημοτικό Κυνοκομείο

ΒΑΡΙΕΣ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ  ΟΜΙΛΟΥ  ΣΕΡΡΩΝ: « ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ- ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή  106 Ζωοφιλικών  Σωματείων της χώρας έγινε δέκτης σοβαρότατων καταγγελιών από το μέλος της,  Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών ( Φ.Ο.Σ ),  για τις αδιαφανείς και ετσιθελικές συνθήκες «λειτουργίας» του δημοτικού κυνοκομείου Σερρών -  γκέττο ζώων -  με υπόλογους την  Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Σερρών, την υπεύθυνο κτηνίατρο, μόνιμο υπάλληλο του Δήμου Σερρών,  καθώς  επίσης και σοβαρότατες καταγγελίες  για τις τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων  και για εξαφανίσεις πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων  εξ αυτών  μέσα από το δημοτικό «καταφύγιο».

Πιο συγκεκριμένα στον ένα και μοναδικό έλεγχο που η «δόικα» της Διεύθυνσης  Κτηνιατρικής και της Κτηνιάτρου του Δήμου Σερρών «επέτρεψε», ναι επέτρεψε να κάνει  το τρίτο νόμιμο μέλος της Τριμελούς Επιτροπής   τον Φ.Ο.Σ. διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1.Το δημοτικό κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια.

2.Οι στειρώσεις που έγιναν από τον μόνιμο δημοτικό κτηνίατρο, ο οποίος πληρώνεται με τον μήνα από τον Δήμο μέσα στα τελευταία 3 χρόνια ήταν το απόλυτο μηδέν! Ναι, σωστά διαβάσατε, η κτηνίατρος, υγειονομική υπεύθυνος του κυνοκομείου και εδώ και ένα χρόνο και διοικητική υπεύθυνος του ίδιου χώρου, δεν πραγματοποίησε καμία απολύτως στείρωση ποτέ!!  Οι κατά καιρούς δικαιολογίες στις μόνιμες πιέσεις εκ μέρους του ΦΟΣ να κάνει τη δουλειά για την οποία προσελήφθηκε ήταν αρχικά ότι δεν υπάρχει χώρος μέσα στο κυνοκομείο ( να σημειωθεί ότι ο χώρος που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως χειρουργείο τώρα μετατράπηκε σε αποθήκη γεμάτη περιττώματα ποντικών και ξεσκισμένα τσουβάλια τροφών, ο δε ολοκαίνουργιος χειρουργικός εξοπλισμός που αγοράστηκε εδώ και 4 χρόνια παραμένει ξεχασμένος και ασυντήρητος στο αμαξοστάσιο του Δήμου).  Κατόπιν, και όταν της προτάθηκε να αδειάσει και να βαφεί ο ίδιος χώρος μέσα στο κυνοκομείο, παρουσίασε χαρτί από δύο γιατρούς ότι έχει αλλεργία στα χειρουργικά γάντια!!!
3. Οι στειρώσεις που έγιναν  στα ζώα του κυνοκομείου τα  τελευταία 3 χρόνια από το Δήμο σε ιδιώτες γιατρούς, από τη μια και μοναδική φορά που κατόρθωσε ο ΦΟΣ να δει τα αρχεία, δηλ. πέρυσι τον Μάρτιο ήταν ΜΟΝΟ 19!!!!
Ας σημειωθεί ότι, με την συμβολή του Φ.Ο.Σ και εθελοντών κτηνιάτρων και με την  γραπτή άδεια της Νομαρχίας στειρώθηκαν δωρεάν μέσα σε ένα μήνα 409 ζώα!!!!!

4. Το παράνομο δημοτικό κυνοκομείο 54 θέσεων «φιλοξενεί»  κατά καιρούς έως και  150 αδέσποτα ζώα, τα οποία περιοδικά μειώνονται σε  70, μετά πάλι αυξάνονται χωρίς κανείς να γνωρίζει τι γίνονται στην συνέχεια αυτά τα ζώα, αφού ΔΕΝ επανατοποθετούνται.
Σε αίτημα του τρίτου νομίμου μέλους της τριμελούς επιτροπής να δοθούν στοιχεία  για το που βρίσκονται αυτά τα ζώα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Κτηνίατρος του Δήμου αρνούνται,  με το αφελές πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που υιοθέτησαν τα ζώα.
Δηλαδή τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι προσωπικά για την Κτηνίατρο και τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής αλλά μόνο για το τρίτο μέλος, τον Φιλοζωικό Σύλλογο !!!!!
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος κάνει μνεία για  περίπου 140 αδέσποτα ζώα, που αν και στειρωμένα από τους εθελοντές κτηνιάτρους    περισυνελέγησαν, παρά τον νόμο που τα θέλει επανατοποθετημένα,  με εντολή της Κτηνιατρικής, εισήλθαν  στο δημοτικό κυνοκομείο και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

5.  Επιπλέον, άλλα 52 ζώα τα οποία στειρώθηκαν από Ευρωπαίους Κτηνιάτρους τον Ιούνιο και επανατοποθετήθηκαν πίσω στο κυνοκομείο από όπου και προσωρινά είχαν αφαιρεθεί από τον ΦΟΣ, και τα οποία είχαν μετά την στείρωση τους και τατουάζ στο αριστερό αυτί και μικροτσίπ, επίσης αγνοούνται.

6. Ο προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και  η δημοτική  κτηνίατρος ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ παράτυπα και  με το έτσι θέλω στον Φιλοζωικό Σύλλογο, ο οποίος είναι το τρίτο μέλος της υπό τον νόμο συσταθείσας τριμελούς επιτροπής, να εισέλθει  και να ασκήσει τα καθήκοντά του, φθάνοντας μέχρι του σημείου να κλειδώνουν το κυνοκομείο και να  του απαγορεύουν κάθε  είδους πρόσβαση .

7. Δια στόματος του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής απαγορεύεται η σίτιση των αδέσποτων ζώων, απαγορεύεται δηλαδή  το αυτονόητο,  αυτό που τόσο  οι Διεθνείς και Εθνικοί νόμοι  όσο και η ηθική και ο σεβασμός την υπόλοιπη ζωή του πλανήτη επιβάλλουν, την προστασία και ευημερία της.

8. Καταγγέλλεται η ύπαρξη άρρωστων και χωρίς θεραπεία ζώων, πεθαμένων εντός και  εκτός κυνοκομείου, πεθαμένων ποντικιών μέσα στον προαύλιο χώρο του, σαπισμένες περιφράξεις από τις οποίες εξέρχονται τα ζώα και πολλές φορές σκοτώνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ζώα αστείρωτα μέσα στο κυνοκομείο να ζευγαρώνουν  καταστάσεις οι οποίες έχουν μάλιστα καταγραφεί από τηλεοπτική κάμερα τοπικού καναλιού.

9. Πλήρης καταπάτηση της Υπουργικής Απόφασης για τον ρόλο και την λειτουργία της Τριμελούς.
Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής κρίνει από μόνος,  ότι δεν είναι απαραίτητη η σύγκληση της τριμελούς για να αποφασιστεί η ευθανασία ενός ζώου, αλλά θεωρεί, ότι αρμόδια είναι η δημοτική κτηνίατρος!!!!
Αποφασίζει μόνος του για τον ρόλο του φιλοζωικού συλλόγου και αποφαίνεται ότι δεν είναι δουλειά του συλλόγου η επαφή και μέριμνα για την σωστή  λειτουργία του κυνοκομείου.
Αποφασίζει επίσης, ως άλλος νομοθέτης, ότι τα ζώα δεν πρέπει να επανεντάσσονται.

Κατόπιν των  ανωτέρω αυθαιρεσιών, ασυδοσιών  παρατυπιών και  της έλλειψης πλήρους διαφάνειας και ελέγχου του   τρόπου λειτουργίας του κυνοκομείου  – για την ακρίβεια  κάτεργο και χώρος εξαφάνισης   αδέσποτων ζώων - , της ύπαρξης δημοτικής κτηνιάτρου, η οποία πληρώνεται από τους έλληνες φορολογούμενους και απουσιάζει σχεδόν παντελώς από το κυνοκομείο, δεν στειρώνει και δεν περιθάλπει τα αδέσποτα του δήμου Σερρών


ΖΗΤΑΜΕ
Να διενεργηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έλεγχος των καταγγελλόμενων.
Να δοθούν ΟΛΑ τα πρακτικά των συνεδριάσεων  της «δόικας» και τα  πλήρη στοιχεία για το που βρίσκονται τα κατά καιρούς εισερχόμενα στο κυνοκομείο αδέσποτα ζώα.
Να δοθούν ΟΛΑ τα στοιχεία υιοθεσίας των ζώων στο τρίτο μέλος της τριμελούς, στον Φ.Ο.Σ, ως εκ του νόμου οφείλουν.
Να διερευνηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο κυνοκομείο.
Να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η προσφορά της δημοτικής κτηνιάτρου και να απομακρυνθεί, εφ όσον δεν επιτελεί το έργο της, που είναι οι στειρώσεις και οι περιθάλψεις άρρωστων ζώων, για το οποίο εξ άλλου και αμείβεται από το ελληνικό κράτος
Να σταματήσει η αυθαιρεσία και η μη τήρηση των σχετικών διατάξεων του νόμου από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Νομαρχίας Σερρών.
Να σταματήσει η απαγόρευση εισόδου και παρακολούθησης του έργου, που συντελείται στο κυνοκομείο,  στον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών.
Να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε υπεύθυνο, ποινικές, οικονομικές ή διοικητικές για τα όσα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν μέσα στον χώρο του δημοτικού καταφυγίου.
Καλούμε την νέα Δημοτική Αρχή άμεσα να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του καταφυγίου, το οποίο πρέπει να είναι χώρος στείρωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και όχι χώρος απαράδεκτης  καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, διαφορετικά αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις τόσο των νόμων όσο και της οφειλόμενης  προστασίας, ευημερίας και του σεβασμού  που οφείλουμε στα ζώα των δικαιωμάτων  ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και το δίκαιο.
Τέλος καλούμε τον Υπουργό κ Κώστα Σκανδαλίδη και την Υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη να διατάξουν έρευνα για την ως άνω καταγγελλόμενη  στάση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σερρών.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Επικοινωνία
Αναστασία Μπομπολάκη, 6976489349
Νομικός
Ζωή Κοντού,
Ιστορικός αθλητισμού
-

                                                                                          Αθήνα 30.11.2010


Προς την
Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών

Προς το
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργό
κ.  Κώστα  Σκανδαλίδη
Υφυπουργό
Κα Μιλένα Αποστολάκη

Προς τον
Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Σερρών
κ. Πέτρο Αγγελίδη

Προς τα
ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΪΚΑ  ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.