Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Έκπληκτοι οι ζωολόγοι με σκύλο κόλεϊ που καταλαβαίνει 1.022 λέξεις!!

 

Αυτη ειναι μια αστεία φωτογραφία της Τσέισερ στην κορυφή του βουνού από τα παιχνίδια της των οποίων γνωρίζει το όνομα!

Το ταλέντο των σκύλων στις ξένες γλώσσες φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από ό,τι νομίζαμε: Η Τσέισερ, ένα πειραματόζωο ράτσας κόλεϊ, όχι μόνο ξέρει τα ονόματα 1.022 αντικειμένων, αλλά μπορεί επιπλέον να ξεχωρίζει τα ουσιαστικά από τα ρήματα και να καταλαβαίνει γενικές έννοιες όπως η λέξη «παιχνίδι».



Ο Τζον Πίλεϊ και ο Άλιστον Ρέιντ, ερευνητές του Κολεγίου Wofford της Νότιας Καρολίνας, παραδέχονται ότι η Τσέισερ θυμάται τα ονόματα των 1.022 παιχνιδιών της καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι.

Μάλιστα το πανέξυπνο κόλεϊ δεν φαίνεται να έχει εξαντλήσει τις ικανότητες της μνήμης του. Πιθανότατα θα μπορούσε να μάθει κι άλλες νέες λέξεις, αν το πείραμα είχε συνεχιστεί για περισσότερο από τρία χρόνια.

Όμως η απομνημόνευση των 1.022 ονομάτων ήταν το πρώτο μόνο στάδιο της έρευνας.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αν η Τσέισερ μπορούσε να ξεχωρίσει ότι οι λέξεις αυτές είναι ονόματα αντικειμένων, και όχι εντολές για να φέρει αυτά τα αντικείμενα. Όπως διαπίστωσαν, το κόλεϊ μπορούσε να καταλάβει από την πρώτη φορά συνδυασμούς διαφόρων εντολών και διαφόρων ουσιαστικών.

Με άλλα λόγια, η Τσέισερ αντιλαμβάνεται ότι τα ουσιαστικά αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα ανεξάρτητα από τις ενέργειες που αφορούν τα αντικείμενα αυτά.

Στην τρίτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές έδειξαν ότι η Τσέισερ αντιλαμβάνεται λέξεις που αντιστοιχούν σε κατηγορίες αντικειμένων. Καταλαβαίνει, για παράδειγμα, ότι η λέξη «παιχνίδι» αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα 1.022 αντικείμενα με τα οποία της επιτρέπεται να παίζει.

Στην τέταρτη φάση της μελέτης, η Τσέισερ μπορούσε να μαθαίνει τα ονόματα αντικειμένων διά της εις άτοπον απαγωγής -μπορούσε να συμπεραίνει σε πιο αντικείμενο αντιστοιχούσε μια νέα λέξη αποκλείοντας τα αντικείμενα με γνωστά ονόματα.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι οι σκύλοι, όπως και τα παιδιά, μπορούν να αναπτύσσουν εκτενή λεξιλόγια και να καταλαβαίνουν ότι ορισμένες λέξεις αναπαριστούν συγκεκριμένα αντικείμενα, ενώ άλλες λέξεις αντιστοιχούν σε κατηγορίες αντικειμένων, και μάλιστα ότι είναι ανεξάρτητες σε νόημα από αυτό που τους ζητείται να κάνουν με αυτά τα αντικείμενα» αναφέρει ο Δρ Ρέιντ.

Οι ερευνητές είναι τώρα περίεργοι να μάθουν αν αυτές οι εντυπωσιακές ικανότητες κρύβονται και σε άλλες ράτσες σκύλων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Behavioural Processes.

24gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.