ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ «ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ»
ΤΜΗΜΑ ΤΟΛΟΥ ΑΣΙΝΗΣ
Επιστολή - Αίτημα προς τον Δήμο Ναυπλίου
Προς τον Δήμαρχο Ναυπλίου
Προς τον Δήμαρχο Ασίνης
Τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ναυπλίου
Τους Τοπικούς Συμβούλους Δήμου Ναυπλίου
Τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ασίνης
Τους Τοπικούς Συμβούλους Δήμου Ασίνης
ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ
Σύνηθες φαινόμενο, στην περιοχή που ο καθένας μας ζει, να συμβιώνει παρέα με αδέσποτα ζώα. Σκυλιά στο σύνολο τους, παρατημένα από τους
ιδιοκτήτες τους ή από γέννες αδέσποτων, ακόμα και δεσποζούμενων σκυλιών. Και δυστυχώς το φαινόμενο της αγέλης.
Προφανώς και δεν φταίνε τα σκυλιά γιατί όταν μείνουν αδέσποτα και σχηματίσουν αγέλη γίνονται ξανά άγρια. Αν υπήρχε σωστός έλεγχος των αδέσποτων σκυλιών με στειρώσεις και όχι εκτελέσεις δεν θα είχαμε προβλήματα με αγέλες σκύλων σε ημιάγρια κατάσταση με ενδεχόμενο να γίνουν επικίνδυνα.
Τα ζώα αυτά δεν επέλεξαν να ζούνε στο δρόμο, να «ενοχλούν» την καθημερινότητα μας και να δημιουργούν, κατά πολλούς, φόβο, οίκτο ή και ακόμα απόγνωση για το τι θα γίνει.
Τρομοκρατημένα ζώα, είτε σκοτώνονται από αυτοκίνητα, είτε πεθαίνουν από πείνα, αρρώστιες και φόλες (είναι τραγικό να θανατώνονται από φόλες δεκάδες σκυλιά και γάτες και να αδιαφορούμε όλοι για το συγκεκριμένο έγκλημα) (Ν.3170/2003 & Ν.1197/1981).
Δυστυχώς τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με λογικές περασμένων αιώνων.
Φωτεινές εξαιρέσεις, οι προσπάθειες κάποιων δήμων σε συνεργασία με κτηνιάτρους να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να αντιμετωπίσουν τους τετράποδους «αλήτες» με ανθρωπιά...
Σαν ενεργοί πολίτες συνειδητοποιούμε όλοι ότι αυτό το θέμα μας αφορά.
Ως Φιλοζωικός Σύλλογος, ενεργοποιηθήκαμε και Α Ι ΤΟ Υ Μ Α Σ Τ Ε την δημιουργία πάγιων μηχανισμών του Δήμου μας για εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης του θέματος, κάτι που υποχρεούται να κάνει βάση Ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και από την Εθνική Νομοθεσία (Επιστημονικό προσωπικό, απασχόληση εξειδικευμένων ατόμων σε σχετικές υπηρεσίες κλπ.).
Ζητούμε από τον Δήμο Ναυπλίου να συνεργαστεί μαζί μας για να φροντίσουμε σε πρώτη φάση την καταγραφή, τη σήμανση, τη στείρωση όλων των αδέσποτων καθώς και η θεραπεία όσων νοσούν. Και να δημιουργηθούν – καθιερωθούν τέτοια πλαίσια και να πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση κατ΄ έτος.
Με αφορμή το Τολό, να δημιουργηθεί ανάλογο πλαίσιο σε όλο το Δήμο.
Να συνδιοργάνωσουμε «καμπάνια» με πρώτο στόχο την ενημέρωση και συνεργαστούμε για να αποφασίσουμε συμμετοχικά για την δράση μας σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία μαζί με κτηνιάτρους και εθελοντές και άλλους φορείς.
Να συνεργαστούμε με οργανώσεις και οργανισμούς που έχουν παρελθόν και εμπειρία σε σχετικές δράσεις.
Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης και το πώς είναι αυτή δυνατή και να διεκδικήσουμε αυτά που η κοινωνία μας δικαιούται. Είναι κρίμα γιατί τόσα χρόνια υπήρχαν προγράμματα χρηματοδοτήσεων και πάγιοι κωδικοί (και σίγουρα υπάρχουν και σήμερα) για τους Δήμους και τις Κοινότητες για τη δημιουργία και υποστήριξη των παραπάνω δημοτικών λειτουργιών.
Παρακαλούμε τους αποδέκτες της επιστολής – αίτησης αυτής κατ΄ αρχάς να ευαισθητοποιηθούν στο παραπάνω θέμα.
Και καλούμε κυρίως τους Δημοτικούς Συμβούλους του σημερινού Δήμου καθώς και τους Δημοτικούς Κεντρικούς Συμβούλους & τους Συμβούλους των Τοπικών Συμβουλίων του Νέου Δήμου Ναυπλίου που προκύπτει από τον Καλλικράτη και τον Δήμαρχο κ. Αναγνωσταρά Παναγιώτη να προωθήσουν το παραπάνω αίτημα σε Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο, γιατί το πρόβλημα αυτό είναι του χθες, του σήμερα… και σίγουρα του αύριο και μας αφορά όλους.
Απευθυνόμαστε στους κτηνιάτρους και στους ανθρώπους με σχετική τεχνογνωσία (εκπαιδευτές κλπ.) και ευαισθησία για να έρθουν σε επαφή μαζί μας, για να μας στηρίξουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μας αυτή.
Συνημμένα υποβάλλουμε μία εικόνα για το πώς ένας δήμος μπορεί να αποκτήσει και να λειτουργήσει σχετικά προγράμματα.
Μπορούν βεβαίως να κατατατεθούν και μελετηθούν (ελπίζουμε κάποια στιγμή και από ανάλογο επιστημονικό προσωπικό του Δήμου μας) και άλλες προτάσεις και σε συνεργασία με τον Σύλλογο μας να μην αφήσουμε αυτό το θέμα να μας απασχολεί περιοδικά και σε περιόδους έξαρσης φαινομένων. Εμείς θα αγωνιστούμε για αυτό.
Μπορείτε να απευθύνεστε σε μας για διευκρινήσεις, προτάσεις, καθώς και για να γίνεται μέλη στον αγώνα που καθημερινά δίνουμε για τα αδέσποτα τις πόλεις στα τηλέφωνα:
6977983068,6976335038,6979666332
καθώς και στο email: adespotoi@hotmail.gr
ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
Ένα πρόγραμμα του Δήμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει ως άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, στείρωση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων. Οι δράσεις να είναι κατ' εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ 3170/03 για τα ζώα συντροφιάς αδέσποτα και μη.
Περισυλλογή
Ειδικά εξοπλισμένο και στελεχωμένο με εκπαιδευμένο προσωπικό συνεργείο του Δήμου, να είναι επιφορτισμένο με την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τη μεταφορά τους στα συνεργαζόμενα ιατρεία για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος. Το συνεργείο αυτό να έχει εξοπλιστεί με ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο με τα διακριτικά του Δήμου και φροντίζει για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική και ασφαλή μεταφορά των ζώων στα ιατρεία.
Εμβολιασμός, Στείρωση και Αποπαρασίτωση
Τα ζώα που περισυλλέγονται να μεταφέρονται στα συνεργαζόμενα με το Δήμο ιατρεία μικρών ζώων. Στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία τα ζώα να αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και να τους παρέχεται όποια κτηνιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη.
Καταγραφή και Σήμανση
Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα σημαίνονται, με δερματογράφημα (τατουάζ) στην εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου του αριστερού αυτιού όπου αναγράφονται τα αρχικά του Δήμου και ένας αύξων αριθμός, καθώς επίσης και με περιλαίμιο που φέρει κονκάρδα στην οποία αναγράφεται η ένδειξη: "Δήμος Ναυπλίου - Εμβολιασμένο - Στειρωμένο" και ο αύξων αριθμός του τατουάζ. Ανάλογα με το φύλο του ζώου η κονκάρδα είναι χρώματος μπλε ή κόκκινου. Λόγω του ότι με το χρόνο αλλοιώνεται η ευκρίνεια του τατουάζ κρίνεται απαραίτητη η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Η ηλεκτρονική σήμανση γίνεται με εμφύτευση microchip που φέρει ένα μοναδικό, 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και αναγνώρισης. Και οι τρεις τρόποι σήμανσης δεν είναι επιβλαβείς και δεν ενοχλούν τα ζώα. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο, βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρεί ο Δήμος.
Περίθαλψη
Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, όσα ζώα χρήζουν ανάρρωσης και περαιτέρω φροντίδας μεταφέρονται σε ειδικό μισθωμένο χώρο από το Δήμο. Εκεί κάθε ζώο παραμένει για όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του, πάντα υπό κτηνιατρική επίβλεψη σε ατομικό οικίσκο σταθερής κατασκευής. Στο χώρο αυτό παραμένουν και τα άρρωστα από ανίατη ασθένεια ζώα τα οποία φροντίζονται μέχρι να επέλθει ο φυσικός θάνατός τους.
Υιοθεσία - Επανατοποθέτηση
Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, είτε επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, είτε προωθούνται σε ενδιαφερόμενους για υιοθεσία.
Υιοθεσία αδέσποτων ζώων
Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια απλή αίτηση υιοθεσίας, μια υπεύθυνη δήλωση και ένα φωτοαντίγραφο ταυτότητας να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο. Το ζώο αυτό θα μπορέσει να το επιλέξει, είτε από τη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και περιέχει όλα τα στοιχεία του αδέσποτου ζώου (φωτογραφία, αύξων αριθμός σήμανσης, ιατρικό ιστορικό κλπ.), είτε να το δει στον χώρο φιλοξενίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα ζώο
Ενημέρωση για αδέσποτα ζώα
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων ο Δήμος ζητά την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών. Αν εντοπίσετε ένα αδέσποτο ζώο το οποίο είναι άρρωστο, χτυπημένο ή δεν έχει περιλαίμιο που να φέρει κονκάρδα στην οποία αναγράφεται η ένδειξη: "Δήμος π.χ. Ναυπλίου - Εμβολιασμένο - Στειρωμένο" και τον αύξοντα αριθμό του τατουάζ απευθυνθείτε στα σχετικά ή email, ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και να ενεργήσουν ανάλογα οι υπηρεσίες του Δήμου. Είναι σημαντικό όλα τα αδέσποτα ζώα να είναι στειρωμένα, για τον περιορισμό του πληθυσμού τους, και υγιή, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα για λόγους βιωσιμότητας τους αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας.
Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Ο Δήμος να θεωρεί πρώτιστης σημασίας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών έχει σαν κύριους στόχους:
- Την ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων.
- Την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση όσων είναι ιδιοκτήτες ζώων ή όσων θέλουν να γίνουν, σχετικά με θέματα που αφορούν τη φροντίδα των ζώων, την ευθύνη των ιδιοκτητών απέναντι στο ζώο αλλά και τους συμπολίτες τους.
- Την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το πρόγραμμα υιοθεσίας του Δήμου.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, ο Δήμος να προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων και σχετικής αφίσας, να διοργανώνει έκθεση περιπτέρων φιλοζωικών σωματείων και να προβεί στη διενέργεια ειδικών ημερίδων-εκδηλώσεων ενημέρωσης του κοινού, της σχολικής κοινότητας και των ηλικιωμένων πολιτών.
Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι έχει συσταθεί δίκτυο εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Η συνεργασία καθενός δημότη ξεχωριστά αλλά και οι προσπάθειες όλων μαζί, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 17/12/2010.ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.