ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ
Πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης ζώων, οικόσιτων ή μη, και προσπερνάμε νοιώθοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ανακατευτούμε ή φοβούμενοι ότι θα βρούμε το μπελά μας. Όλοι όμως έχουμε μερίδιο ευθύνης όταν η κοινωνία μας νοσεί. Και είναι νοσηρή η κοινωνία που δεν καλλιεργεί το σεβασμό και τη συμπάθεια σε κάθε μορφή ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η βία απέναντι στα ζώα πολύ εύκολα γίνεται βία απέναντι στους ομοίους μας. Αν παρέμβετε λοιπόν σε μια περίπτωση κακοποίησης ζώου και κάνετε καταγγελία συμβάλλετε σε μια πιο υγιή κοινωνία και ίσως σώζετε κάποιον άνθρωπο ή ένα παιδί, μελλοντικό θύμα του ίδιου δράστη. Υπάρχουν δύο μορφές κακοποίησης. Η μια είναι η παθητική ή παραμέληση, που σημαίνει ότι κάποιος δεν παρέχει τα απαραίτητα (φαγητό, νερό, ελευθερία, καταφύγιο κλπ) και η άλλη είναι η ενεργή, η άσκηση δηλαδή βίας με σκοπό τον πόνο ή τον θάνατο.
ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ
Είναι καθήκον των διωκτικών αρχών να επιλαμβάνονται αυτοβούλως, ευθύς ως λάβουν γνώση του περιστατικού με οποιονδήποτε τρόπο (μήνυση , καταγγελία, αναφορά), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση .Σε περιπτώσεις κακοποίησης υπάρχουν οι εξής δυνατότητες :
Κατάθεση μήνυσης ή μηνυτήριας αναφοράς κατά του δράστη ή κατ΄ αγνώστων στην Εισαγγελία ή στην Αστυνομία ή ( σε μη βαριές περιπτώσεις) καταγγελία στο βιβλία συμβάντων της Αστυνομίας για να γίνουν συστάσεις. Κλήση της Αστυνομίας επί τόπου.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης ειδοποίηση και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της για τοξικολογική εξέταση ή - αν δεν είναι αυτό δυνατό λήψη βεβαίωσης από ιδιώτη κτηνίατρο για το θάνατο του ζώου από δηλητηρίαση.
Με την επιστολή από 15.12.2010 της Εισαγγελίας Σάμου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου εντέλλεται η αρμόδια αστυνομική αρχή να διενεργεί εις το διηνεκές επισταμένους ελέγχους για την διαπίστωση παραβάσεων του νόμου 1197/81 αναφέρεται δε στις περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης κάτι που αγνοούν πολλά αστυνομικά όργανα , που θεωρούν κακοποίηση μόνο την άσκηση βίας πάνω στα ζώα . Εντέλλεται σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης να υποβάλλονται μηνύσεις και να σχηματίζεται δικογραφία , έχουμε λοιπόν αναφορά στην αυτεπάγγελτη δίωξη εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, να λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες ενέργειες για την άρση της παράνομης κατάστασης ( δεν αρκεί επομένως η μήνυση) και τέλος να ακολουθείται η διαδικασία αφαίρεσης του ζώου κατόπιν εισαγγελικής αρχής και παράδοσής του σε ζωοφλικό σωματείο ή καταφύγιο ζώων.
Εντέλλεται την συνδρομή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τόσο κατά την διενέργεια των ελέγχων όσο και κατά την διαδικασία άρσης της παράνομης κατάστασης. Η κοινή γνώμη, η οποία στην μεγάλη της πλειοψηφία αγνοούσε την ύπαρξη νόμων προστασίας των ζώων, ενημερώνεται τώρα πλέον με άρθρα, εκπομπές και εκδηλώσεις και αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αυθαιρετεί κατά των ζώων.
Τέλος η επιλογή μας της συνεχούς ενημέρωσης και πίεσης των Πολιτικών και Πολιτειακών εκτιμάμε ότι επιδρά θετικά στην δραστηριοποίησή τους για την λήψη μέτρων περιορισμού των φαινομένων.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Άρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2 : Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
Άρθρο 6 :Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων - Παρίσι Οκτώβριος 1978.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ
- Όποτε βλέπετε ένα δεσποζόμενο ζώο, ελέγξτε πρώτα τα βασικά. Σιγουρευτείτε ότι το ζώο έχει τροφή, νερό και την κατάλληλη στέγη, ότι ο χώρος γύρω του διατηρείται καθαρός και χωρίς επικίνδυνα αντικείμενα, ότι δεν έχει κάποιον εμφανή τραυματισμό και ότι φαίνεται υγιές. Αν διαπιστώσετε ότι δεν ικανοποιούνται αυτά τα κριτήρια, έχετε το νου σας και ελέγξτε το λίγο καλύτερα.
- Να επεμβαίνετε, εάν το θεωρήσετε απαραίτητο. Αν δείτε κάποιον να χτυπά ή να βασανίζει ένα ζώο, μιλήστε. Μπείτε στη μέση για να βοηθήσετε το ζώο, εφόσον βέβαια κρίνετε ότι δεν κινδυνεύετε και οι ίδιοι από φυσική βία (σε αυτή την περίπτωση καλείτε την αστυνομία και ζητάτε προσωρινά βοήθεια από κάποιον περαστικό). Η κακοποίηση ζώου είναι παράνομη πράξη και έχετε το δικαίωμα να παρέμβετε και να την σταματήσετε.
- Μιλήστε στον κάτοχο του ζώου, εφόσον το βλέπετε παραμελημένο και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το ζώο ήταν αδέσποτο, σώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Μπορεί όμως και να σώσετε ένα ζώο που παραμελείται σκόπιμα ή λόγω οικονομικής αδυναμίας. Εάν είναι κάποιος γνωστός σας, μπορεί με ευγένεια και διπλωματία να κουβεντιάσετε μαζί του και δίνοντας κάποιες συμβουλές ή βοηθώντας τον να καταλάβει πόσο πόνο και άδικη ταλαιπωρία προξενεί, να βοηθήσετε στο να λυθεί το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση των αρχών. Το σίγουρο είναι όμως ότι οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση απαιτεί παρέμβαση.
- Καταγράψτε, φωτογραφήστε ή πάρτε βίντεο, κρατήστε ημερομηνίες και ώρες, τοποθεσίες και αν μπορείτε και ονόματα, και σημειώστε περιληπτικά το περιστατικό. Κάντε το ακόμη και αν απλώς υποψιάζεστε κακοποίηση, ακόμη και αν δεν έχετε κάποιες ατράνταχτες αποδείξεις.
- Μιλήστε με την φιλοζωική της περιοχής σας. Δώστε τους τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν. Πάρτε τηλέφωνο και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, δώστε και σε αυτούς τα στοιχεία που έχετε και ζητήστε να ελέγξουν την περίπτωση. Δεν έχουν δικαίωμα να σας αρνηθούν. Αντιθέτως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να ελέγξουν την καταγγελία σας. Επικαλεστείτε την νέα υπουργική διαταγή 1009/6/32-τξη/20-01-2011 προς τα αστυνομικά τμήματα. Κρατήστε σημειώσεις και για αυτές τις συνομιλίες (ημέρα, ώρα, όνομα), μπορεί να σας χρειαστούν. Αν δεν ανταποκριθούν μπορείτε να τους καταγγείλετε για αμέλεια ή παράβαση καθήκοντος.
- Να καταγγέλλετε αμέσως κυνομαχίες ή κοκορομαχίες, ή κάθε είδους «στημένες» μάχες ζώων απευθείας στην αστυνομία. Αν κάποιο τέτοιο σκηνικό είναι σε εξέλιξη, πάρτε αμέσως το «100». Αν απλώς το υποψιάζεστε, και βλέπετε τα ζώα κάποιου γείτονα συχνά με ανοιχτές πληγές, φωτογραφήστε το ζώο με ημερομηνίες, ζητήστε βοήθεια από τη φιλοζωική, και αφού συγκεντρώσετε ότι υλικό μπορείτε, κάντε καταγγελία στην αστυνομία για να το ερευνήσει. Ρωτήστε τους τι έχουν σκοπό να κάνουν επ’ αυτού, και πάρτε τα στοιχεία του αστυνομικού με τον οποίο μιλήσατε για να επικοινωνείτε μαζί του για την πρόοδο της υπόθεσης.
Γενικώς, για οποιαδήποτε καταγγελία ή αναφορά κάνετε, προσπαθήστε να μένετε ενήμεροι, μιλώντας απ’ ευθείας με τον αρμόδιο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Έτσι μόνο μπορεί να σώσετε κάποια ζωή. Αν θεωρείτε ότι κωλυσιεργούν, ρωτήστε τους το γιατί, και ζητήστε άμεσες δράσεις. Επιμείνετε σε αυτό, και ζητήστε βοήθεια και συμπαράσταση στην πίεση από όποιο μέσο μπορείτε (εφημερίδες, internet, φιλοζωικά σωματεία, απλούς πολίτες και γνωστούς).
adespotakaterinis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.