Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σύντομα εμβόλιο κατά του καλαζάρ



Εμβόλιο για την πρόληψη της λεϊσμανίασης, γνωστής και ως Καλαζάρ, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011 μετά από έρευνες δεκαετιών για την δημιουργία του. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιπεράκη, πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το εμβόλιο που θα παρουσιαστεί σύντομα, ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι θα χορηγείται σε σκυλιά άνω των 6 μηνών, απόλυτα υγιή τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η είδηση ενδιαφέρει πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων σε όλο τον κόσμο αφού μέχρι σήμερα η λεϊσμανίαση έχει οδηγήσει στο θάνατο μεγάλο αριθμό ζώων ενώ προληπτικό εμβόλιο δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι το κλειδί για την εμφάνιση και διασπορά της νόσου, σε μια περιοχή, είναι η παρουσία της φλεβοτόμου σκνίπας που μ’ ένα τσίμπημα μπορεί να μεταδώσει το παράσιτο.
Μόνο μέσω της σκνίπας μπορεί το παράσιτο να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στο σκύλο, ένα μολυσμένο σκυλί είναι η αποθήκη του παράσιτου Λεϊσμάνια στο περιβάλλον και αν δεν προστατεύεται από τον ιδιοκτήτη του με εντομοαπωθητικά, ακόμα και αν δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, μπορεί να μολύνει σκνίπες και στη συνέχεια άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να μολυνθούν σκυλιά και άνθρωπος είναι η εποχή που οι σκνίπες είναι ενεργές. Δηλαδή άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαναγκάζουν τις σκνίπες να “κοιμηθούν”. Ομως ένα σκυλί μπορεί να μολυνθεί το καλοκαίρι και να εμφανίσει τη νόσο το χειμώνα γιατί ο χρόνος επώασης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου, την επιθετικότητα του στελέχους του παρασίτου με το οποίο μολύνθηκε και τον αριθμό των παρασίτων που πήρε από την σκνίπα.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης στο σκύλο. Πολύ συχνά όμως παρατηρείται αναζωπύρωση της νόσου μετά από τη θεραπεία. Αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να δώσει θεραπεία στο σκύλο, αυτό πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο και το ζώο πρέπει να προστατεύεται από τσιμπήματα σκνιπών και να παρακολουθείται κάθε έξι μήνες μετά τη θεραπεία για να διαπιστωθεί αν εξακολουθεί να είναι φορέας του παρασίτου ή όχι, ακόμα και αν έχουν υποχωρήσει τα κλινικά συμπτώματα. Το ζητούμενο είναι το ζώο να μην είναι φορέας του παρασίτου γιατί τότε κινδυνεύει να ξαναρρωστήσει και είναι σε θέση να μολύνει σκνίπες.

Η καλύτερη πρόληψη ως σήμερα είναι το ψέκασμα του ζώου με ειδικά sprey κατά της σκνίπας, από Μάιο ως Οκτώβριο, μετά τη δύση του ήλιου και οι προληπτικές εξετάσεις αίματος κάθε 6 ή 12 μήνες.

mousouda.gr

1 σχόλιο:

  1. υπαρχει εμβολιο προληψης και αργης αποδευσμευσης στο ανοσοποιητικο συστημα του σκυλου χρονιαιο και για την διροφιλλαριωση για το παρασιτο που μεταφερεται με το τσιμπιμα του κουνουπιου και προκαλλει θανατο απο καρδια σε σκυλους και γατες λογω του σκουληκιου που εγκαθισταται στους κολπους και τις κοιλιες αυτης και μεγαλωνοντας φρασσει την κυκλοφορια του αιματος δωστε στον κοσμο τις αναλογες πληροφοριες και για αυτο.Επισης σε αυτες τις περιπτωσεις κια σε καθε περιπτωση πρεπει να εχουμε κανει παρασιτολογικες εξετασεις για να διαπιστωσουμε εαν το ζωο νοσει απο διροφιλαρια και οχι σαν καλοι φιλοζωοι να χορηγουμε αυθαιρετα αντιπαρασιτικα χαπακια και να στελνουμε τα ζωα στον αλλο κοσμο μια ωρα νωριτερα!Για αυτο το λογω ειναι αναγκαιες οι αιματολογικες παρασιτολογικες και η προληψη σε χρονιαια βαση.

    Αθανασερη Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.