ΠΡΟΖΑΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ..!

 










Χιλιάδες Αμερικανοί πηγαίνουν τα ζώα τους στον ψυχίατρο για να τους δώσει αντικαταθλιπτικά!
 
Μια φορά και έναν καιρό- πριν γίνει η Πάρις Χίλτον αυτοκόλλητη με το τσιουάουά της- η πιο δημοφιλής θεραπεία για έναν δυστυχή σκύλο ήταν να του δώσεις ένα κόκαλο. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Αντί για κόκαλα, οι Αμερικανοί χορηγούν ειδικά Ρrozac για κατοικίδια και οι φαρμακοβιομηχανίες… αλυχτούν χαρούμενα.
 
Σε μια χώρα όπου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (αρχής γενομένης από τις διασημότητες) αντιμετωπίζουν τα κατοικίδιά τους σαν τριχωτά υποκατάστατα παιδιών, όλο και περισσότερα κατοικίδια αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα: κατάθλιψη, άγχος, επιθετική συμπεριφορά, καταστροφική συμπεριφορά, παχυσαρκία. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λύσεις για όλα: χάπια παρόμοια με εκείνα που παίρνουν οι άνθρωποι, που απειλούν, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο Κτηνιάτρων (ΑVΜΑ), να δημιουργήσουν μια ολόκληρη γενιά «εθισμένων κατοικιδίων».
 
Στο ετήσιο συνέδριο του ΑVΜΑ που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα σκυλίσια αντικαταθλιπτικά Clomicalm και Reconcile, καθώς και ένα φάρμακο ονόματι Slentrol- το πρώτο σκυλίσιο χάπι εναντίον της παχυσαρκίας. Πολλοί φοβούνται πως όλα αυτά τα χάπια που επηρεάζουν τη συμπεριφορά ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να αγνοούν τις παραδοσιακές τεχνικές εκπαίδευσης, βάσει της (εσφαλμένης) πεποίθησης πως για οτιδήποτε πάει στραβά αρκεί ένα θαυματουργό χάπι.
  • Άγχος του αποχωρισμού
Τα περισσότερα νέα φάρμακα στοχεύουν στην καταπολέμηση του άγχους του αποχωρισμού, ενός συνδρόμου που προκαλεί στον σκύλο έντονο στρες κάθε φορά που μένει μόνος στο σπίτι, κάνοντάς τον να γαβγίζει, να κάνει ζημιές, να λερώνει, αν και εκπαιδευμένος, ή ακόμα και να γίνεται επιθετικός προς άλλα σκυλιά. «Υπάρχουν κατοικίδια που κυριολεκτικά ανησυχούν μέχρι θανάτου», λέει η πρώην πρόεδρος της ΑVΜΑ, δρ Μπόνι Μπίβερ. «Ως κτηνίατρος, αν η κατάσταση το απαιτεί, τότε χορηγώ κάποιο χάπι».
 
Στον αστραφτερό κόσμο του Χόλιγουντ, πολλοί εκπαιδευτές σκύλων καλούνται να συνεργαστούν με κατοικίδια που ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτήν την προσέγγιση. Ο Ντέιβιντ Ράινεκερ, για παράδειγμα, που έχει υπό την εποπτεία του μεταξύ άλλων και τους Σάμι και Σπάνκι, τα προβληματικά λαμπραντόρ του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, φοβάται πως τα ψυχοφάρμακα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως πρώτη και όχι έσχατη λύση. «Στο 95% των περιπτώσεων», λέει, «μπορείς να θεραπεύσεις τα ψυχολογικά προβλήματα ενός σκύλου χωρίς φάρμακα»- με αρωματοθεραπεία, για παράδειγμα, ή διαφορετική διατροφή…
 
Ο δρ Ίαν Ντάνμπαρ, ιδρυτής της αυτοκρατορίας σχολών εκπαίδευσης σκύλων Sirius, είναι ακόμα πιο κατηγορηματικός: όλα αυτά τα χάπια είναι άχρηστα. «Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να αγοράσει το τέλειο κουτάβι, και αυτό θα μετατραπεί μαγικά στον τέλειο σκύλο. Έρχονται και μου λένε: “Όταν λείπω όλη μέρα από το σπίτι γαβγίζει ή μασάει πράγματα”. Η απάντησή μου είναι: “Και τι περιμένατε να κάνει; Να πλέκει;”. Οι φαρμακοβιομηχανίες κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι οι ιδιοκτήτες τι κάνουν».
 
Βασικά, ό,τι κάνουν και οι ίδιοι: το ρίχνουν στα αντικαταθλιπτικά. Και επειδή αυτά επιβαρύνουν αρκετά τον προϋπολογισμό τους, δεν διστάζουν- στην περίπτωση των Καλιφορνέζων- να περνούν τα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να αγοράζουν εκεί φτηνότερες εκδοχές τους.
 
admiringanimals.wordpress.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld