Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επιτυχημένη εκτροφή σκύλων – τίποτα δεν είναι τυχαίο

 
Είτε έχετε το χώρο και το χρόνο να πραγματοποιείτε μία γέννα το μήνα, είτε μία κάθε δύο χρόνια, είστε εκτροφέας και στόχος σας είναι η δημιουργία υγειών και τυπικών ζώων σε μορφολογία και χαρακτήρα.
Από αυτά, τα καλύτερα θα διακριθούν στις εκθέσεις, όλα όμως θα πρέπει να αποτελέσουν ευτυχισμένους συντρόφους των νέων ιδιοκτητών τους για πολλά χρόνια...
Στόχος υψηλός, για τον οποίο οι περισσότεροι εκτροφείς του κόσμου – όντας χομπίστες – αφιερώνουν κόπο, χρόνο, χρήμα και μελέτη.
Τα «συστατικά» της επιτυχίας είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση


Διαβάστε οπωσδήποτε δύο-τρία καλά βιβλία για τη φυλή σας και γνωρίστε μέσω φωτογραφιών τους σημαντικότερους γεννήτορες της ιστορίας της και την επίδρασης που αυτοί είχαν στην εξέλιξή της. Ακόμα, τα σημαντικότερα εκτροφεία και γραμμές αίματος, καθώς και τον φυλετικό τύπο που αυτά παράγουν.

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις της παγκόσμιας σκηνής μέσω περιοδικών ή Internet.
Ποιοι σκύλοι κερδίζουν στις εκθέσεις, ποιοί απ’ αυτούς σας αρέσουν, ποιοι είναι οι γονείς και πρόγονοί τους, αλλά και οι απόγονοί τους.

Διαβάστε βιβλία, αλλά συμβουλευτείτε και άλλους εμπειρότερους εκτροφείς για πρακτικά θέματα επιλογής επιβήτορα, τοκετού, ανατροφής κουταβιών κ.λ.π

Συμμετέχετε στις εκθέσεις προβάλλοντας έτσι τη φυλή σας, τους σκύλους και την εκτροφή σας.

Έχετε μαζί σας στις εκθέσεις, αλλά και όταν βγάζετε βόλτα ένα σκύλο σας, έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη φυλή σας και το εκτροφείο σας. Ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιδιοκτήτη κουταβιού σας. Αντιμετωπίστε τους φιλικά, χωρίς υπεροψία.

Επιλέξτε με προσοχή τους γεννήτορες του εκτροφείου σας και ιδιαίτερα τα θηλυκά ζώα, που αποτελούν τα θεμέλια της εκτροφής. Υγεία, φυλετική τυπικότητα και ισορροπημένος χαρακτήρας είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι.

Μη σκεφτείτε απόσταση, κόπο ή έξοδα, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε ένα κορυφαίο επιβήτορα που έχει αποδείξει τη γενετική του αξία.
 • Επισκεφτείτε εκθέσεις και εκτροφεία του εξωτερικού και δείτε από κοντά τα κορυφαία ζώα. Άλλο οι φωτογραφίες και άλλο η ... γυμνή αλήθεια (έστω και με λίγο τρίχωμα!).
Συνάψτε φιλικές σχέσεις με έμπειρους εκτροφείς της χώρας μας και του εξωτερικού, ανταλλάξτε απόψεις (εάν έχετε) ή καλύτερα μάθετε απ’ αυτούς.

Επισκεφτείτε άλλους εκτροφείς που έχουν γέννα, δείτε τα κουτάβια τους και παρακολουθείστε την εξέλιξή τους. Αυτό θα βελτιώσει το «μάτι» σας και την ικανότητα του να βλέπει πραγματικά. Αυτονόητο είναι ότι οι «ασκήσεις παρατηρητικότητας» εφαρμόζονται πρώτα απ’ όλα στα δικά μας κουτάβια.

Φωτογραφίζετε τα κουτάβια σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μελετάτε τις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης τους. Όταν ενηλικιωθούν, με τη συνεργασία και συμβολή των ιδιοκτητών τους, συγκεντρώστε στο αρχείο σας για τη κάθε γέννα τις φωτογραφίες τους, μελετήστε τις και εξάγετε τα συμπεράσματά σας για τη γενική ποιότητα της γέννας, τα κοινά προτερήματα ή ελαττώματα τους.

Συμβουλεύετε και καθοδηγείτε τους νέους ιδιοκτήτες των κουταβιών σας. Είναι οι «σημαιοφόροι» του εκτροφείου σας και της φυλής γενικότερα. Ενημερώστε τους για τις εκθέσεις και καθοδηγείστε όσους δείξουν κάποιο ενδιαφέρον (ιδιαίτερα όσους έχουν ένα υποσχόμενο κουτάβι) στα πρώτα τους βήματα. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να είστε παντού και να κάνετε τα πάντα. Εάν
π.χ είστε εκτροφέας από τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλες τις εκθέσεις στην Αθήνα, κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες σκύλων εκτροφής σας από την Αθήνα ή τη Κόρινθομπορεί την ίδια στιγμή να συμμετέχουν και να διακρίνονται κρατώντας τη «σημαία» σας ψηλά!

Εάν η φυλή σας παρουσιάζει κάποια τάση για κληρονομικές παθήσεις (για τις οποίες μπορούν να γίνουν εξετάσεις) είναι ηθικά και πρακτικά αυτονόητο ότι πρέπει να ελέγχετε τα ενήλικα ζώα πριν χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.

Φροντίστε να έχετε καλές ή τουλάχιστον αξιοπρεπείς σχέσεις με τους ανταγωνιστές σας εκτροφείς ή ιδιοκτήτες στις εκθέσεις. Σκεφτείτε ότι κάποια μέρα μπορεί να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τον επιβήτορα τους, εκείνοι τον δικό σας, να σας συστήσουν σε ενδιαφερόμενους για κουτάβια τη στιγμή που εσείς έχετε γέννα και εκείνοι όχι κ.λ.π. Η κοινή αγάπη για τη φυλή πρέπει πάντα να υπερέχει.

Δραστηριοποιηθείτε στα πλαίσια του Ομίλου της φυλής σας. Για να μπορείτε να εξασκείτε το χόμπι της εκτροφής χρειάζεται να υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον γι’ αυτή, ούτως ώστε να μπορείτε να διαθέτετε τα κουτάβια σας. Και αν δεν βοηθήσετε τον Όμιλό σας να τη προβάλλει δημοσίως διοργανώνοντας εκθέσεις, σεμινάρια, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ποιος θα το κάνει; Αν η φυλή σας δεν έχει ακόμη Όμιλο, ελάτε σε επαφή με άλλους ιδιοκτήτες και ζητήστε από τον Κ.Ο.Ε οδηγίες και άδεια ίδρυσης.
Από μία επιτυχημένη γέννα σας κρατείστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το καλύτερο θηλυκό κουτάβι για εσάς. Ακόμα καλύτερα, διαθέστε τουλάχιστον άλλο ένα σε φίλο ή γνωστό, με τον όρο να έχετε το δικαίωμα αναπαραγωγής στο μέλλον. Ήδη θα πρέπει να κάνετε σχέδια για το μελλοντικό «ταίρι» της και να καθοδηγείτε τα πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση (εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον ιδιοκτήτη του επιβήτορα). Όραμα και προγραμματισμός είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχημένης εκτροφής.

Να είστε ευέλικτοι και δημιουργικοί προκειμένου για το στόχο σας. Δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα πολύ χώρο ή πολλές θηλυκές για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πολλοί κορυφαίοι εκτροφείς ανά τον κόσμο εξέθρεψαν τα καλύτερα σκυλιά τους στο σαλόνι, τη κουζίνα ή το γκαράζ του σπιτιού τους....!

Κοινωνικοποιείτε και αναθρέφετε σωστά τα κουτάβια σας, ώστε να επιδεικνύουν μία ισορροπημένη κοινωνική συμπεριφορά, ακόμα και όταν αλλάξουν περιβάλλον και βρεθούν στο νέο τους σπίτι. Ανεξαρτήτως της μορφολογικής αξίας τους, η μεγαλύτερη «διαφήμιση» για εσάς και τη φυλή σας γενικότερα είναι τα φιλικά, ισορροπημένα, κοινωνικά και προσαρμοστικά κουτάβια που κλέβουν τη καρδιά όποιου τα γνωρίζει. Αυτά θα εξελιχθούν σε ισορροπημένους ενήλικες που δεν θα δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους και το κοινωνικό σύνολο. Αμφιβάλλετε ότι και άλλοι θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο ζώο...;

Βλέπετε πάντα με κριτική ματιά τους σκύλους σας και όχι μόνον των άλλων! Διαπιστώστε ποια είναι τα αδύνατα σημεία τους ή τα ελαττώματά τους (τέλειος σκύλος δεν υπάρχει...). Εάν δεν έχετε τη πείρα, συμβουλευτείτε άλλους και τις αξιολογήσεις των κριτών εκθέσεων. Προσπαθήστε να τα εξαλείψετε ή βελτιώσετε στην επόμενη γενεά ζευγαρώνοντας τα κατάλληλα ζώα μεταξύ τους. Βασική αρχή της επιτυχημένης εκτροφής.

Υπομονή, όραμα, προγραμματισμός, προσπάθεια, μελέτη, τόλμη, τιμιότητα, φαντασία, αλλά κυρίως αγάπη για τη φυλή σας και τους σκύλους είναι τα εφόδιά σας. Καλή επιτυχία!



του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή, εκτροφέα, διεθνή κριτή F.C.I

(δημοσίευση στο περιοδικό Κυνολογία)
gkostopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.