Εργάζεται ως ορθοπεδικός γιατρός εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία 13 χρόνια έχει παρέα του πολλά αδέσποτα σκυλιά, από τα οποία τα 21 ζουν στην ύπαιθρο σε δική του ιδιοκτησία, λίγο έξω από τα Γιάννενα.
Για να τα φιλοξενήσει όλα, νοίκιασε και έναν άλλον χώρο στον οποίο στεγάζονται πέντε ακόμα σκυλιά.
Το γηραιότερο σκυλί που έχει είναι ο Μπαλούκας. Είναι 13 χρονών. «Τον έχω από τότε που ήταν κουτάβι. Ήταν δώρο. Το όνομά του προέρχεται από μία ομάδα ιερέων, που ζει στα βουνά, από όπου και ήρθε».
«Ο Μπαλούκας κι εγώ πηγαίναμε συχνά στα βουνά, για τρέξιμο. Μια χειμωνιάτικη νύχτα, έχασα τον δρόμο μου καθώς έκανα crosscountryσκι, έπεσα μέσα στο βαθύ χιόνι. Ήταν πολύ δύσκολο να βγω επειδή το χιόνι ήταν μαλακό. Ο Μπαλούκας και ο άλλος σκύλος, ένας γερμανικός ποιμενικός, με βοήθησαν να βγω. Ο Μπαλούκας, φυσικά, είναι ακόμα μαζί μου. Ο άλλος σκύλος πέθανε από προβλήματα καρδιάς, αν και εκείνο το βράδυ έδειξε ότι έχει πολλή καρδιά».
Γεννημένος στα Γιάννενα, ο Χρόνης έχει ζώα από την ηλικία των τριών ετών. «Είναι δύσκολο για μένα όταν ένας σκύλος υιοθετείται ή πεθαίνει. Είναι σαν να χάνω ένα φίλο. Αν κάποιος σκύλος πεθάνει, τον θάβω εδώ δίπλα. Έναν που πέθανε τυχαία στα βουνά τον έθαψα στην κορυφή του βουνού επειδή εκεί κάναμε πολλά πράγματα μαζί».
Τα πιο πολλά σκυλιά του γιατρού είναι θηλυκά, επειδή ο ελληνικός λαός, όταν υιοθετεί ένα σκυλί, προτιμά τα θηλυκά. «Οι Έλληνες δεν θέλουν τα σκυλιά για συντροφιά ή για φίλους. Θέλουν να είναι φυλής, για επίδειξη, ώστε οι άλλοι να βλέπουν ότι έχουν κάτι σημαντικό. Κι ακόμα, όταν κάποια σκυλιά βρουν ένα σπίτι εδώ στην Ελλάδα, πολλά μένουν εκτός με μια αλυσίδα, άλλα πεθαίνουν από δηλητηρίαση και πολλά άλλα δεν έχουν καθόλου φροντίδα. Μερικές φορές νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην υπήρχαν σκυλιά στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικής νοοτροπίας. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αλλάξει αυτό».
Και στο μεταξύ; Στείρωση και υιοθεσία: «Συνεργάζομαι με τρεις κτηνιάτρους που προσφέρουν ειδικές τιμές για την στείρωση των αδέσποτων σκυλιών. Αυτό βοηθά πολύ. Όσο για την υιοθεσία, προτιμώ να στέλνω στα σκυλιά στη Γερμανία και την Ουγγαρία. Η οικονομική κατάσταση στην Ουγγαρία είναι σχεδόν ίδια με της Ελλάδας, αλλά η νοοτροπία και η κουλτούρα τους, τελείως διαφορετική. Έτσι, είναι καλύτερα να στέλνω τα σκυλιά στο εξωτερικό» λέει ο Χρόνης.
Το μόνο που μπορεί να αλλάξει στη συμπεριφορά της Ελλάδας είναι η εκπαίδευση. Μπορεί ακόμα και να γίνει σαν ειδικό μάθημα. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να δείχνουν στα παιδιά σε καθημερινή βάση πώς να συμπεριφέρονται στα ζώα, αλλά αυτό είναι οξύμωρο μιας και οι δάσκαλοι προέρχονται από τις ίδιες ρίζες με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, οπότε είναι δύσκολο να αλλάξει η σχέση τους με τα ζώα. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε.
agon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.