Κάθε άνθρωπος (κάθε έμβιο ον) όπως έχει δικαίωμα στη ζωή έχει δικαίωμα και στο θάνατο. Ο θάνατος του καθενός μας είναι απόλυτα προσωπική του υπόθεση.
Η ευθανασία είναι μια πράξη αλτρουισμού. Η απόφαση για μια τέτοια πράξη πρέπει να λαμβάνεται υπό συνθήκες νηφαλιότητας και απαιτεί βαθιά σκέψη και περισυλλογή. Μια τέτοια απόφαση δεν είναι πάντα εύκολη. Από αυτό το σημείο ανακύπτουν τα ηθικά διλήμματα.
Στην κτηνιατρική η ευθανασία επιτρέπεται, αλλά είναι αυστηρά καθορισμένες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εφαρμόζεται. Ευθανασία λοιπόν ονομάζεται η θανάτωση ενός ζώου που υποφέρει (και όχι απλά πάσχει) από μια ανίατη ασθένεια. Πρόκειται για ιατρική πράξη (εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από κτηνίατρο), κατά την οποία τηρούνται κάποιες αρχές που επιφέρουν στο ζώο άμεσο και ταχύ θάνατο, χωρίς να υποφέρει. Όπως καταλαβαίνετε, τα δύο σημεία - κλειδιά είναι:
1) ότι το ζώο υποφέρει από την ασθένειά του, επομένως με την ευθανασία ανακουφίζεται, και
2) το ζώο πρέπει να πεθάνει με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να υποστεί ΕΥθανασία και όχι ΔΥΣθανασία.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς με το παραμικρό πρόβλημα υγείας ζητούν από τον κτηνίατρό τους ευθανασία. Δυστυχώς το επίπεδο των ιδιοκτητών στη χώρα μας είναι πάρα πολύ χαμηλό. Για τους περισσότερους ένα ζώο είναι ένα παιχνίδι (ίσως μόνο για τα Χριστούγεννα). Για ελάχιστους πρόκειται για μέλος της οικογένειάς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι την ευθανασία δεν πρέπει να την ζητάει ο ιδιοκτήτης, αλλά πρέπει να την προτείνει ο κτηνίατρος. Αυτός είναι ο ειδικός που θα κρίνει αν η ποιότητα ζωής του ζώου είναι πια τόσο κακή, ώστε ο θάνατος να είναι καλύτερος γι' αυτό.
Η θανάτωση του ζώου με «ανθρωπιστικά» μέσα περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση ενός γενικού αναισθητικού, έτσι ώστε το ζώο να χάσει πλήρως τις αισθήσεις του και στη συνέχεια την έγχυση ενός φαρμάκου που προκαλεί άμεσα την παύση της λειτουργίας της καρδιάς του. Πολλοί πιστεύουν ότι η ευθανασία προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Όταν γίνεται σωστά, η ευθανασία είναι πραγματικά λυτρωτική.
[Toυ Ιωάννη Σάββα, Λέκτορα Κτηνιατρικής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ. Απόσπασμα από σχόλιό του για την ευθανασία στο διαδικτυακό ημερολόγιο του συγγραφέα Νίκου Δήμου στις 15/3/2006 (http://savvas-i.vet.auth.gr/blog/ και http:// http://savvas-i.vet.auth.gr)]
tetrapodologein.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.