Κυριακή 3 Απριλίου 2011

10 κατοικίδια για... εκκεντρικούς

 
του Γιώργου Φλώκα

Ναι, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος καλείται να διευρύνει τουλάχιστον τους ορίζοντες της αισθητικής και της συμπάθειάς του για να πετύχει αυτή η σχέση… Ξεχάστε τα συμπαθή και γλυκουλιάρικα κουταβάκια του σωρού. Άλλωστε, ως γνωστόν, η ομορφιά είναι υποκειμενική.

Μπορεί να λένε ότι το νάζι και η ομορφιά είναι ίσως τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτει ένα κουτάβι στη μάχη της επιβίωσης σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Όμως τα εν λόγω ζώα βασίζονται περισσότερο στην αστεία τους εμφάνιση και την πρωτοτυπία τους για να συγκινήσουν τον άνθρωπο. Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι και ο Θεός έχει χιούμορ… 
 
 










Bedlington Τεριέ: Είναι σκυλί ή αρνί; Το Bedlington Τεριέ είναι ένα από τα πιο παράξενα σκυλιά που έχω δει. Με κεφάλι φέρνει σε αχλάδι, τρίγωνα αυτιά και γούνα προβάτου, σίγουρα ξεχωρίζει από το πλήθος.

Αν και μοιάζει με μικρό προβατάκι, στην αρχή της σχέσης του με τον άνθρωπο, έκανε καριέρα σε σκυλομαχίες. Αλλά με τέτοια …προσόντα, ήταν θέμα χρόνου να περάσει στα ..σαλόνια.


Chinese Crested: Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία ως ο ασκημότερος σκύλος στον κόσμο και μια ματιά στη φωτό θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλοι οι σκύλοι έχουν γούνα. Ο «κινέζος λοφιοφόρος», όπως είναι η ελεύθερη μετάφραση του ονόματός του, αποδεικνύει το αντίθετο.

Το Chinese Crested έχει τρίχωμα στις πατούσες του, την ουρά και ένα μακρύ λοφίο στο κεφάλι, που φέρνει περισσότερο σε πτηνού.

Όποιος το ερωτεύτηκε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ιδιαιτερότητά του αποτελεί ταυτόχρονα και αδυναμία, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, τακτικά μπάνια και κρέμες ενυδάτωσης.

Ένα Chinese Crested ονόματι Σαμ είχε ψηφιστεί «Ο ασχημότερος σκύλος του κόσμου» για τρία συνεχόμενα χρόνια. Όταν πέθανε, η επιτροπή αποφάσισε ότι ο Σαμ ήταν όντως Ο ασχημότερος σκύλος που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στη γη.


Neapolitan Mastiff: Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η νέα μασκώτ του Ζάρα.

Αυτή η τεράστια ράτσα μολοσσών μοιάζει με μικρό ρινόκερο ενώ το μεγάλο ατού του σε έναν ενδεχόμενο κουταβοπόλεμο για την εύνοια των ανθρώπων δεν είναι άλλο από το χαλαρό του δέρμα.

Έχει ζάρες σε ολόκληρο το κορμί του και κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Σημειωτέον ότι έχει κάνει καριέρα και στον κινηματογράφο. Θυμάστε τον Φάνγκ, το σκύλο του Χάγκριντ στο Χάρι Πότερ;


Komondor: Σίγουρα αυτός ο σκύλος δεν κάνει για τυφλούς, καθώς μάλλον ο ίδιος θέλει βοήθεια για να μην κουτουλάει στις κολόνες.

Τα Komondor μοιάζουν με τα Puli, καθώς και τα δυο έχουν «σχοινόδετο» τρίχωμα. Ωστόσο, το

Komondor είναι αρκετά μεγαλύτερο από το Puli και μοιάζει με σφουγγαρίστρα.

Στην πραγματικότητα, το χρώμα φέρνει προς μεγάλη χρησιμοποιημένη σφουγγαρίστρα, καθώς παρά το γεγονός ότι η ράτσα έχει παραδοσιακά λευκό τρίχωμα, οι άκρες των «σχοινιών» κιτρινίζουν από τη σκόνη.

Αρχικά, ο άνθρωπος το χρησιμοποίησε για τη φύλαξη ζώων καθώς το τρίχωμά του το προστατεύει τόσο από το κρύο όσο και από τους επίδοξους θηρευτές. Θυμηθείτε, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στο Komondor, το μακρύ μαλλί θέλει εντατική περιποίηση. Μόνο που ο σκύλος δεν έχει χέρια…


Περουβιανό Orchid Inca: Ακόμη μια άτριχη ράτσα, με λιγότερες τρίχες ακόμη και από το Chinese Crested. Το ελάχιστο τρίχωμά τους περιορίζεται στα πόδια, την ουρά και το κεφάλι.

Πρόκειται για πανάρχαιη ράτσα, με ιστορικές αναφορές από το 750 μ.Χ. η οποία παραλίγο να εκλείψει όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν το Περού.

Και αυτή η ράτσα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, με ενυδατικές κρέμες για να μην ξεραθεί το δέρμα, ενώ δεν αντέχουν το κρύο.


Shar Pei: Σίγουρα κερδίζει την ψήφο μου από τη δεκάδα. Κανείς δεν μπορεί να μπερδέψει ένα Shar Pei με οποιαδήποτε άλλη ράτσα. Δεν φτάνουν οι απίστευτες «ρυτίδες» του, έχει και φάτσα που μοιάζει με ρινόκερο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι οι σκύλοι αντιδρούν με σύγχυση όταν συναντούν ένα Shar Pei, καθώς ίσως δεν το αναγνωρίζουν ως ένα από αυτά.

Όταν είναι κουτάβια, οι ζάρες είναι παντού, αλλά μεγαλώνοντας, περιορίζονται στο κεφάλι και την πλάτη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για να ξεχωρίζει, η γλώσσα του δεν έχει το σύνηθες ροζ χρώμα αλλά ένα σκούρο μπλε! 


Xoloitzcuintle: Τι όνομα είναι αυτό! Οι ειδικοί το φωνάζουν Σόουλοου για συντομία αλλά το όνομα - σιδηρόδρομος προδίδει την αζτέκικη καταγωγή του μικρού μεξικανού φίλου μας. Μοιάζει με το περουβιανό Orchid Inca.

Το Σόουλοου θεωρούταν ιερό από τους Αζτέκους, καθώς πίστευαν ότι βοηθούσε τους πεθαμένους στο πέρασμά τους στον Κάτω Κόσμο.

Όπως και οι υπόλοιπες άτριχες ράτσες, το Xoloitzcuntle χρειάζεται ενυδατικές κρέμες και προστασία από το κρύο.


 Bergamasco: Ακόμη μια «σφουγγαρίστρα» αν και το τρίχωμα του Bergamasco θεωρείται εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Το «παλτό» του σχηματίζεται από τρεις διαφορετικούς τύπους τρίχας και παίρνει την τελική του μορφή λίγο πριν την ενηλικίωση.

Το Bergamasco είναι από την Ιταλία και, όπως και το Komondor, χρησιμοποιείται ως τσοπανόσκυλο.

Αν και κάποιοι ιδιοκτήτες μπαίνουν στον πειρασμό να το ξυρίσουν, οι κτηνίατροι δεν το συνιστούν, σημειώνοντας ότι μετά, η γούνα του δεν θα επιστρέψει ποτέ στην αρχική της μορφή.

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.