Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πότε ένας σκύλος θεωρείται παχύσαρκος;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία, πρέπει κατ’ αρχήν να μπορούμε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όσων αφορά τη σωματική κατάσταση του σκύλου, με βάση την οποία θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο κατά πόσον ο σκύλος είναι παχύσαρκος ή όχι.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι απλές και ιδιαίτερα χρήσιμες στον καθορισμό της σωματικής κατάστασης του σκύλου μας.

1.    Αγγίξτε τα πλευρά. Πρέπει να μπορείτε να νιώθετε τα κόκαλα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ελαφρύ στρώμα λίπους από πάνω τους, αλλά κάθε κόκαλο θα πρέπει να είναι διακριτό. Αν μπορείτε να δείτε τα κόκαλα, ο σκύλος είναι υπερβολικά αδύνατος. Αν δεν μπορείτε να τα νιώσετε, τότε ο σκύλος είναι παχύσαρκος.
2.    Ελέγξτε την περιοχή κοντά στη βάση της ουράς. Και πάλι θα πρέπει να καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα λίπους και θα πρέπει να τη νιώθετε λεία στην υφή. Αν τα κόκαλα προεξέχουν, ο σκύλος είναι υπερβολικά αδύνατος. Αν δεν μπορείτε να τα νιώσετε καθόλου, τότε είναι παχύσαρκος.
3.    Αγγίξτε άλλα σημεία του σώματος στα οποία υπάρχουν προεξέχοντα οστά όπως τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους και τους μηρούς. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και πάλι. Αν τα κόκαλα είναι ορατά, ο σκύλος είναι υπερβολικά αδύνατος και αν δεν μπορείτε να τα νιώσετε καθόλου κάτω από το στρώμα του λίπους που τα καλύπτει, τότε ο σκύλος είναι παχύσαρκος.
4.    Κοιτάξτε το σκύλο από ψηλά. Πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τη μέση του, η οποία σχηματίζεται πίσω από τα πλευρά. Αν η μέση είναι πολύ στενή ή και πάλι διαφαίνονται τα κόκαλα, τότε ο σκύλος είναι υπερβολικά αδύνατος. Αν δε σχηματίζεται μέση ή ακόμα χειρότερα η περιοχή μεταξύ των πλευρών και των μηρών είναι φαρδύτερη από τα πλευρά ή τους μηρούς, τότε ο σκύλος είναι παχύσαρκος.
5.    Κοιτάξτε το σκύλο από το πλάι. Η περιοχή πίσω από τα πλευρά πρέπει να έχει μικρότερη διάμετρο από τη διάμετρο του στήθους-πρέπει να φαίνεται δηλαδή ένα βαθούλωμα πίσω από τα πλευρά στην περιοχή της κοιλιακής χώρας-. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τη ράτσα του σκύλου. Σε γενικές γραμμές όμως όσο πιο εμφανής είναι η διαφορά στις δύο διαμέτρους, τόσο πιο λεπτός ο σκύλος.
Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας είναι παχύσαρκος, επιβάλλεται να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας πριν προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του. Η αύξηση του βάρους συχνά συνδέεται με διάφορες παθήσεις οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Οι κτηνίατροι κατατάσσουν τα ζώα ανάλογα με το βάρος τους σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 9. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τα διάφορα στάδια της κλίμακας.

1-Σκελετωμένος
emaciateddog.gif
 
2-Πολύ λεπτός

3-Λεπτός
thindog.gif
 
4-Κάτω από το κανονικό βάρος

5-Ιδανικό βάρος
idealdog.gif
 
6-Πάνω από το φυσιολογικό βάρος

7-Υπέρβαρος
heavydog.gif
 
8-Παχύσαρκος

9-Υπερβολικά παχύσαρκος
grosslyobesedog.gif 

cypruspet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.