Ελεύθερα υπό όρους τα σκυλιά στις παραλίες
ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ
Όσο αναβαίνει το θερμόμετρο και ο πληθυσμός της χώρας ξεχύνεται στις παραλίες τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες σκύλων που επιθυμούν να έχουν μαζί τους τη συντροφιά των συμπαθέστατων κατοικιδίων τους
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καθένας από εμάς έχει γίνει μάρτυρας διαπληκτισμών μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και λουόμενων, όταν οι πρώτοι έβαλαν το κατοικίδιο στη θάλασσα και οι δεύτεροι διαμαρτυρήθηκαν. Δεν είναι και λίγες οι φορές που οι Λιμενικές Αρχές κλήθηκαν από λουόμενους για να «επαναφέρουν στην τάξη» όσους μεταφέρουν τον σκύλο τους στην παραλία. Έπειτα από διαμαρτυρίες αναγνωστών μας για την παρουσία σκύλων που συνοδεύονται από τους ιδιοκτήτες τους στην παραλία, θελήσαμε να ερευνήσουμε τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας αλλά και την ευθύνη των εμπλεκόμενων με το θέμα φορέων, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Λιμεναρχείου.
Τι προβλέπει ο κανονισμός
Σύμφωνα με το άρθρο 230, παράγραφος Ζ (ΦΕΚ 912/11-10-99) του Γενικού Κανονισμού Λιμένος, τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παραλίες και να κολυμπούν στη θάλασσα. Μάλιστα οι δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στις οποίες θα αναγράφεται καθαρά η εν λόγω απαγόρευση. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 50 έως 150 ευρώ, ενώ οι καταγγέλλοντες μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Το ύψος των προστίμων ορίζεται από τον εκάστοτε λιμενάρχη, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Απαγόρευση υπό όρους
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα ωστόσο δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τους ιδιοκτήτες σκύλων να τα μεταφέρουν στις παραλίες υπό προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει ερωτηθείς σχετικά ο λιμενάρχης Καβάλας, Γιώργος Κασσανδρινός, «Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος, τα σκυλιά επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο σε απομακρυσμένες ή μη πολυσύχναστες παραλίες και σε καμία περίπτωση με την παρουσία λουόμενων πλησίον του σκύλου».
Ειδικότερα ο Κανονισμός αναφέρει: «Στις απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι. Από τα ανωτέρω συνεπάγεται ότι η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό της ως χώρου λουομένων και την εφαρμογή της απαγόρευσης της προαναφερόμενης διάταξης. Στην περίπτωση κατά την οποία σε μια τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου εντός του θαλάσσιου χώρου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Αν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει είτε να το απομακρύνει είτε να ασφαλίσει κατάλληλα το ζώο και να το ακινητοποιήσει σε συγκεκριμένο σημείο (ώστε να μη κυκλοφορεί εντός του χώρου) και σε ασφαλή απόσταση από τους λουόμενους τέτοια ώστε να μην παρενοχλούνται».
Ερωτηθείς σχετικά η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Ο Αίσωπος» Έλενα Λέχη τόνισε πως: «Ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή όχι. Σε οργανωμένες παραλίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν οι σκύλοι. Έχουν δίκιο αυτοί που διαμαρτύρονται. Αντίθετα, στις απομακρυσμένες παραλίες δεν μπορεί κανείς να μας το απαγορεύσει. Η εφαρμογή άλλωστε του νόμου είναι και δείγμα πολιτισμού, ας μην το ξεχνάμε αυτό».
neaegnatia.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.