Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οδηγός επιβίωσης για τετράποδους ταξιδιώτες!


Κάθε καλοκαίρι και δυσκολία για τους ανά την Ελλάδα ζωόφιλους. Παρ΄ όλο που ο πληθυσμός των αγαπημένων φίλων του ανθρώπου αυξάνεται, συγκροτώντας μια εντυπωσιακά ευμεγέθη αγορά, η εμβέλεια των υπηρεσιών που μπορεί να έχει κάποιος ζωόφιλος δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρης. Εν τούτοις υπάρχουν κάποιες επιλογές, έτσι ώστε ούτε το σκυλί να μείνει κλειδωμένο για μέρες στο σπίτι ούτε το αφεντικό του να... ξεμείνει στην πόλη και να μην πάει πουθενά διακοπές. 

ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ
ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Το πλέον βολικό μέσο για τα σκυλιά είναι το πλοίο, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι περιορισμοί για τη μεταφορά τους. Στα επιβατηγά- οχηματαγωγά, ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται υπό συνοδεία και να φοράει φίμωτρο, για το οποίο όμως είθισται να υπάρχει ελαστικότητα από μέρους του πληρώματος, ειδικά στα μικρόσωμα σκυλιά. Στα ιπτάμενα δελφίνια, όπου ο χώρος είναι σαφώς μικρότερος- αλλά και το ταξίδι συντομότερο-, το σκυλί μεταφέρεται μέσα στο ειδικό κλουβί του. Επίσης, μία ακόμη τυπική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του σχετικού βιβλιαρίου υγείας του σκύλου- αν και σπανίως ελέγχεται. 




ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Ο βασικός περιορισμός που ισχύει καθολικά στις αερομεταφορές είναι η ύπαρξη ενός και μόνο σκύλου στην καμπίνα του αεροπλάνου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι το βιβλιάριο υγείας για πτήσεις εσωτερικού και το μικροτσίπ και το διαβατήριο για πτήσεις εξωτερικού. Από εκεί και πέρα, κάθε εταιρεία ακολουθεί δική της πολιτική για τα κατοικίδια. Συγκεκριμένα, η Αegean επιτρέπει τη μεταφορά μέσα στην καμπίνα μόνο για ένα ζώο ως οκτώ κιλά, στο ειδικό κουτί διαστάσεων 55 εκ. Χ 40 εκ. Χ 20 εκ. Αν το κατοικίδιο είναι άνω των οκτώ κιλών, η μεταφορά γίνεται στον χώρο αποθήκευσης των αποσκευών και μόνο στα αεροσκάφη τύπου Βoeing και Αirbus. Η Οlympic Αir δέχεται κατοικίδια ως οκτώ κιλά μόνο στην καμπίνα του αεροσκάφους και δεν μεταφέρει ζώα στις αποθήκες των αποσκευών, ελλείψει αερισμού και θέρμανσης. Η Αthens Αirways επιτρέπει ανά πτήση τη μεταφορά μόνο ενός κατοικίδιου στην καμπίνα του αεροσκάφους, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα τέσσερα κιλά. 



ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

Το ταξίδι με το ΚΤΕΛ μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς κάθε εταιρεία λειτουργεί με δικό της κανονισμό. Ετσι είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε πρώτα με το ΚΤΕΛ με το οποίο επιθυμείτε να μετακινηθείτε, καθώς ενδέχεται ορισμένα να μη δέχονται κατοικίδια. Πάντως σπανίως γίνονται δεκτά μέσα στο όχημα και, αντίθετα, τοποθετούνται μαζί με τις αποσκευές στην ειδική προθήκη του λεωφορείου. 


Στον ΟΣΕ τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα. Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται καθόλου στα Ιntercity, γεγονός το οποίο αφήνει ως μόνη εναλλακτική τις απλές αμαξοστοιχίες. Ο κανονισμός του ΟΣΕ προβλέπει ότι τα κατοικίδια γίνονται δεκτά, κατ΄ εξαίρεση, κλεισμένα σε ειδικά κιβώτια, ενώ οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία. Ολα αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο τους επιβάτες και ότι κανένας εξ αυτών δεν θα έχει αντίρρηση! Αν κάποιος συνεπιβάτης διαμαρτυρηθεί, το προσωπικό της αμαξοστοιχίας αποφασίζει για την παραμονή ή όχι του ζώου στο βαγόνι, για τη μεταφορά στη σκευοφόρο της αμαξοστοιχίας ή ακόμη για τη διάθεση ιδιαίτερου διαμερίσματος. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει με κατοικίδιο μόνο σε τρένα που διαθέτουν σκευοφόρο, τα οποία λιγόστεψαν ούτως ή άλλως μετά την καλοκαιρινή «εξυγίανση» των δρομολογίων του ΟΣΕ.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
Υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα που θα δεχθούν τον επισκέπτη με το κατοικίδιό του. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι να επικοινωνήσετε νωρίτερα με το ξενοδοχείο για να διαπιστώσετε αν τα ζώα γίνονται αποδεκτά και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αντιστοίχως, αν και τυπικώς στα ενοικιαζόμενα δωμάτια απαγορεύεται η φιλοξενία κατοικιδίων, συχνά υπάρχει κατανόηση.

ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΝΩ
Σε περίπτωση που το κατοικίδιο δεν μπορεί να ακολουθήσει το αφεντικό του στο ταξίδι, η καλύτερη λύση είναι πάντοτε να το αφήνουμε σε έναν συγγενή ή φίλο, με τον οποίο το κατοικίδιο έχει οικειότητα. Και αυτό διότι ο σκύλος ή η γάτα απαιτεί ένα μίνιμουμ φροντίδας, αλλά και διότι, πλην εξαιρέσεων, το ζώο θα είναι υπάκουο. Αν δεν υπάρχει άνθρωπος που είναι πρόθυμος να κρατήσει το κατοικίδιο, καθίσταται μονόδρομος η μεταφορά του σε ειδικό ξενοδοχείο. Στην περίπτωση που επιλέξετε το ξενοδοχείο κατοικιδίων, θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε αρκετά νωρίτερα και καλού-κακού να το επισκεφθείτε και να το επιθεωρήσετε. Μάλιστα, στην Αθήνα λειτουργούν και ταξί για κατοικίδια, τα οποία αναλαμβάνουν τη μετακίνησή τους από και προς το ξενοδοχείο.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ  

Φροντίστε ο σκύλος να φοράει το σκάλιμπόρ του, δηλαδή το λευκό κολάρο που το προστατεύει από τις σκνίπες. Επίσης δεν πρέπει να λησμονήσετε τα χάπια και τα αντιπαρασιτικά του ζώου ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια του κατοικιδίου. Ακόμη, καλό θα ήταν να αγοράσετε από το φαρμακείο ένα σπρέι για τα έντομα, προκειμένου να υπάρχει περισσότερη προστασία. Επιπροσθέτως, θα ήταν χρήσιμο να έχετε βρει προ της αναχώρησής σας τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων που εργάζονται στον τόπο του προορισμού σας. 

tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.