Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Θερμοπληξία: O μεγάλος κίνδυνος του καλοκαιριού

Dog with headache

Ένας καυτός φούρνος και ένα αφημένο στον ήλιο αυτοκίνητο... είναι το ίδιο ανυπόφορα ζεστά. Τα "Λίγα λεπτά" για να πεταχτείτε για ψώνια, μπορεί να αποβούν μοιραία για τον σκύλο που έμεινε στο αυτοκίνητο.
 
Η θερμοπληξία συνήθως προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή από ανεπαρκή αερισμό που ακολουθείται από αδυναμία να διατηρηθεί το σώμα δροσερό με το λαχάνιασμα, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Σκύλοι που αφήνονται μέσα σε αυτοκίνητα με πενιχρό αερισμό κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και ένας σκύλος που εγκαταλείπεται σε μία τσιμεντένια αυλή ή ταράτσα χωρίς σκιά και νερό μπορεί επίσης πολύ εύκολα να υπερθερμανθεί.

Η Θερμοπληξία μπορεί να προληφθεί παρέχοντας στο σκύλο άφθονη σκιά και αερισμό. Αν πρέπει να πάρετε το σκύλο σας μαζί κατά την διάρκεια της ημέρας και πρέπει να μείνει στο αυτοκίνητο επιλέξτε ένα πάρκο για να παρκάρετε και αφήστε όλα τα παράθυρα μερικώς ανοιχτά.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα για να παράσχετε στον σκύλο σας τις πρώτες βοήθειες. Μη ξεχνάτε, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας, οι σκύλοι με θερμοπληξία εμφανίζουν σοβαρή δυσφορία και θα πεθάνουν αν καθυστερήσει η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Σημάδια θερμοπληξίας:
  • Υπερβολική έκκριση σάλιου.
  • Έλλειψη συντονισμού.
  • Γρήγορη αναπνοή.
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος και κρανίου κατά την αφή.
  • Κατάρρευση.


Βάλτε τον σκύλο μέσα σε δροσερό νερό
ή βρέξτε τον συνεχόμενα με το λάστιχο.
        

Βάλτε μια παγοκύστη στον αυχένα του
σκύλου κατά την μεταφορά του
στον κτηνίατρο.
 

Τι κάνετε:
  • Απομακρύνετε τον σκύλο από το ζεστό περιβάλλον.
  • Βάλτε τον σκύλο μέσα σε δροσερό νερό, βρέξτε τον συνεχόμενα με το λάστιχο ή καλύψτε το σώμα του με βρεγμένες πετσέτες. Κάντε το για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Πάρτε μια παγοκύστη ή τυλίξτε παγάκια σε μια πετσέτα και βάλτε τα στον αυχένα του σκύλου καθώς θα τον μεταφέρατε στον κτηνίατρο.
  • Η μεταφορά του σκύλου στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνει άμεσα. 

deepgreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.