Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Θετικά βήματα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων εκ μέρους του Δήμου



Τη δημιουργία ενός δικτύου φιλόζωων πολιτών και οργανώσεων και τη λειτουργία μιας ιστοσελίδας όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης και για τη δυνατότητα υιοθεσίας τους, προετοιμάζει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης. Τους τελευταίους μήνες, συνεργείο της αντιδημαρχίας πραγματοποιεί δεκάδες στειρώσεις ζώων, ενώ με δειλά βήματα προχωρά και το πρόγραμμα των υιοθεσιών που έχει ξεκινήσει η αντιδημαρχία.

Τα τελευταία χρόνια η ανυπαρξία δομών και η απουσία σχετικών δράσεων οδήγησε στη διόγκωση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα. Περιοχές όπως η Ροτόντα, αλλά και η Ανω Πόλη και η Τούμπα, είχαν μετατραπεί σε γειτονιές όπου σύχναζαν αγέλες σκύλων, ιδιαίτερα επιθετικών. Συχνές άλλωστε ήταν και οι καταγγελίες για επιθέσεις σε βάρος κατοικίδιων ζώων, ενώ περίοικοι παραπονούνταν ότι δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν άφοβα στη γειτονιά τους.

«Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο της Θεσσαλονίκης μετά τα σκουπίδια», είχε πει στις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας. Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου είχε ανακοινώσει την ανάληψη δράσεων στο θέμα αυτό, ενώ λίγο αργότερα, με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011, η διοίκηση Μπουτάρη προχώρησε και στην επιβολή ενός συμβολικού τέλους για τα αδέσποτα ζώα, ύψους μόλις ενός ευρώ.

Στο παρελθόν
Οπως επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο κ. Ζέρβας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 η φροντίδα των αδέσποτων ήταν σε μηδενικό σημείο. «Το μαρτυρούν και τα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς παρελθόντων ετών του δήμου Θεσσαλονίκης, από το 2006 (συμπεριλαμβανομένου και αυτού του έτους) και μετά, δεν είχε δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για τα αδέσποτα. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκε τότε στην αντιδημαρχία Καθαριότητας που, προφανώς λόγω των γνωστών προβλημάτων, δεν είχε λάβει κάποια μέριμνα, ούτε διέθετε επί τούτου αρμόδιους υπαλλήλους. Υπήρχε βέβαια σε λειτουργία κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, όπου απασχολούνταν συμβασιούχοι υπάλληλοι, οι οποίοι όμως παρέπεμπαν τον κόσμο που ανέφερε οποιοδήποτε πρόβλημα σε φιλοζωικές οργανώσεις. Ετσι, με την πάροδο των ετών και με την απουσία παρεμβάσεων το πρόβλημα διογκώθηκε», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Εθελοντές
«Ξεκινήσαμε από τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποιήσαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τη συμμετοχή δεκάδων ζωόφιλων και φιλοζωικών οργανώσεων. Από κει και πέρα αρχίσαμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Οργανώσαμε εξειδικευμένα συνεργεία, λειτουργούμε πλέον τηλεφωνικό κέντρο με κτηνιάτρους του δήμου, απευθυνθήκαμε σε πιστοποιημένα καταφύγια δεδομένου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δε διαθέτει καταφύγιο ζώων, αρχίσαμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και των ζώων και των πολιτών και μάλιστα πολλές φορές με εθελοντική προσφορά και συνεισφορά ακόμη και στις απαιτούμενες δαπάνες μιας και ακόμη δεν μπορεί να διατεθούν κονδύλια του δήμου», προσθέτει ο Κων. Ζέρβας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργείο του δήμου μαζεύει τα αδέσποτα και τα μεταφέρει στην Κτηνιατρική Σχολή όπου στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, τοποθετείται πάνω τους τσιπάκι, φωτογραφίζονται και -για πρώτη φορά- καταχωρίζονται σε μητρώο αδέσποτων. Οποια από αυτά είναι ήρεμα ξαναγυρνάνε πίσω στην περιοχή τους, ενώ όποια είναι επιθετικά μπαίνουν σε πιστοποιημένο ξενοδοχείο - καταφύγιο, ελλείψει καταφυγίου του δήμου, μέχρι κάποιος να τα υιοθετήσει. Ετσι, από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου στειρώθηκαν περισσότερα από 30 ζώα, ενώ άλλα 12 πήγαν στο καταφύγιο «Ξενία», αφού θεωρήθηκαν επιθετικά. Επίσης, έγιναν εννιά υιοθεσίες ζώων από φιλόζωους πολίτες.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.