Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Γιατί σε τιμωρήσανε καλό μου κορίτσι;»




Ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό πρωινό, η Νάντια, μια αδέσποτη σκυλίτσα, καταβροχθίζει λαίμαργα ένα κομμάτι λουκάνικο που βρίσκει στο έδαφος στο Κίεβο της Ουκρανίας. Δύο ώρες μετά, καταρρέει και αφήνει την τελευταία της πνοή με αίματα και σάλια να στάζουν από το στόμα της.

«Γιατί σε τιμωρήσανε καλό μου κορίτσι;», μονολογεί μια ηλικιωμένη καθώς προσπαθεί να συνεφέρει την άτυχη σκυλίτσα βρέχοντάς το κεφάλι της με νερό. Αυτή η εικόνα κινηματογραφήθηκε από ακτιβιστές της εταιρείας προστασίας ζώων.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν (http://dogw0rld.blogspot.com/2011/10/euro-2012.html) οργανώσεις ζωόφιλων ακτιβιστών κατηγορούν τις ουκρανικές αρχές για χρήση παράνομων και απάνθρωπων μεθόδων θανάτωσης των αδέσποτων τετράποδων. Λένε πως συχνά τα σκυλιά δηλητηριάζονται με παράνομες ουσίες που επιφέρουν αργό και βασανιστικό θάνατο στη βιασύνη τους να καθαρίσουν τους δρόμους πριν το κύπελλο ποδοσφαίρου EURO 2012.

Οι διοργανωτές του EURO 2012 αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε αυτήν την εκστρατεία εξάλειψης των αδέσποτων.

Οι αρχές μιλούν για 9.000 θανάτους σκυλιών ενώ οι φιλοζωικές οργανώσεις μιλούν για περισσότερους.

«Είναι σφαγείο», λέει ο επικεφαλής του ουκρανικού συλλόγου προστασίας ζώων Asya Serpinska. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει μια ανεπίσημη διαταγή προκειμένου να "καθαρίσουν" οι πόλεις του Euro από τα αδέσποτα, έτσι ώστε, να μη δαγκώσουν κάποιον τουρίστα».

Στην Ουκρανία ο πληθυσμός των αδέσποτων είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες. Τα σκυλιά, που συχνά δημιουργούν αγέλες, βρίσκονται παντού, στους δρόμους, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές. Μόνο το 2011, στο Κίεβο, καταγράφηκαν 3.000 επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους.

Θεωρητικά και στα χαρτιά, οι ουκρανικές αρχές είναι απόλυτα συμμορφωμένες με τους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν στην πρακτική της στείρωσης των αδέσποτων. Στη συνέχεια, θα 'πρεπε να μεταφέρονται και να αφήνονται ελεύθερα σε περιοχές όπου δεν αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, ενώ τα άρρωστα ή τα επικίνδυνα σκυλιά θα 'πρεπε να θανατώνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην υποφέρουν.

Στην πραγματικότητα όμως, λένε οι ακτιβιστές, τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Τα καταφύγια είναι ανύπαρκτα, οι υιοθεσίες αδέσποτων καθόλου δημοφιλείς και οι στειρώσεις κοστίζουν. Τα περισσότερα ζώα απλά θανατώνονται. Και ποιος ξέρει σε τι βασανιστήρια υπόκεινται πριν ξεψυχήσουν.

Πριν μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της UEFA, Michel Platini, επισκέφθηκε τη χώρα και δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πρόοδο των ετοιμασιών, ενώ όλες οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις για τη θανάτωση τόσων ζώων πέφτουν στο κενό...

Δείτε το ρεπορτάζ με την άτυχη σκυλίτσα: http://www.youtube.com/watch?v=z89tb_IlRO0&feature=player_embedded

theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.