Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αδέσποτα αντιμέτωπα με την κοινωνία


Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντούμε στη βόλτα με το αγαπημένο μας κατοικίδιο ένα αδέσποτο ζώο, για να ακριβολογούμε τις περισσότερες φορές εκείνα μας βρίσκουν καθώς πλησιάζουν το δικό μας ζωάκι αναζητώντας κάτι που για ένα δεσποζόμενο ζώο είναι δεδομένο το παιχνίδι, την κοινωνική επαφή και από εμάς ένα βλέμμα, ένα χάδι. Συνήθως είναι ταλαιπωρημένα, βρόμικα, έχουν να φάνε και να πιούν νερό μέρες και μας κοιτάζουν με αυτά τα μάτια τα γεμάτα νόημα <<ζητώντας>> μας βοήθεια.

Ποια είναι λοιπόν η αντίδραση της κοινωνίας στην <<κραυγή>> για βοήθεια των αδέσποτων;Μια περιφρονητική ματιά και μια απαξίωση προς αυτά λες και εκείνα ευθύνονται που βρίσκονται στο δρόμο, λες και εκείνα ευθύνονται που δε μυρίζουν όμορφα, που είναι σκελετωμένα λόγω πείνας και διψασμένα, που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να περάσουν το δρόμο.

Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ή φιλοζωικά σωματεία που παλεύουν με θυσία του προσωπικού τους ελεύθερου χρόνου και με το υστέρημα του μισθού τους να βοηθήσουν αυτά τα ζώα να αποκτήσουν τη ζωή που τους αξίζει και μια οικογένεια που θα τα αγαπάει για πάντα όπως και αν είναι. Δυστυχώς όμως αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν εξαίρεση…

Ας μιλήσουμε παρόλα αυτά με ποσοστά. Στη χώρα μας 300.000 ήταν σύμφωνα με επίσημες έρευνες τη δεκαετία του 1990 τα αδέσποτα ζώα πανελλαδικά. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται πως έχει μειωθεί σημαντικά έως σήμερα, το πρόβλημα όμως παραμένει. Τι σημαίνει όμως αυτό; Έλλειψη παιδείας ή σωστής ενημέρωσης ή μήπως τελικά και τα δυο μαζί;!

Τι είναι όμως το αδέσποτο ζώο και πώς κατέληξε στο δρόμο;Είναι το κατοικίδιο που πήρατε <<δώρο>> στο παιδί σας τα Χριστούγεννα και όταν βαρέθηκε το <<παιχνίδι>> του, το αφήσατε χωρίς δεύτερη σκέψη στο δρόμο. Είναι το ζωάκι που αγοράσατε από το pet shop αλλά αργότερα αντιληφθήκατε πως έχει ευθύνες, πως θέλει χρόνο και φροντίδα οπότε το παρατήσατε.

Υπάρχει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα;Όπως όλα τα προβλήματα έτσι και αυτό μπορεί να λυθεί, για να λυθεί όμως θα πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να προσφέρει ότι μπορεί για το έργο αυτό και φυσικά όλη η κοινωνία να ενεργήσει μαζικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού των αδέσποτων ζώων. Επίσης, θα ήταν καλό αν οι φορείς της κοινωνίας ενημέρωναν σωστά τους πολίτες ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία των οργάνων της πολιτείας με τους απλούς πολίτες καθώς και η επιβολή αλλά κυρίως η εφαρμογή αυστηρών νόμων και ποινών για περιπτώσεις εγκατάλειψης ενός ζώου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ας γίνουμε όλοι μας λοιπόν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ας κοιτάξουμε αυτά τα πλάσματα στα μάτια...



webpet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.