Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Λάρισα: Φιλόζωη έστειλε βρετανίδες κτηνιάτρους για στειρώσεις αδέσποτων

 http://www.eleftheria.gr/viewimg.asp?pth=images/articles&img=adespoita2.jpg&w=577

Μια Αγγλίδα 93 χρονών, φιλόζωη, έγινε η κινητήριος δύναμη, για να υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη του Τυρνάβου, ένα πρόγραμμα για αδέσποτα ζώα. Με τον δικό της τρόπο συνεισέφερε στη χώρα μας, σε μια εποχή που... λεφτά δεν υπάρχουν, χρηματοδοτώντας ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος, ενώ με δικές της ενέργειες κατέφτασαν στη χώρα μας δύο Αγγλίδες κτηνίατροι και μια νοσοκόμα για ζώα, για να ενισχύσουν εθελοντικά την όλη προσπάθεια που έγινε στον Τύρναβο.

Προσπάθεια που ανέλαβε μια ομάδα νέων ανθρώπων, Λαρισαίων και Τυρναβιτών, η οποία αποφάσισε να παρέμβει εθελοντικά επίσης, για να δώσει λύση στην κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα ζώα.

Ο λόγος για μια δράση στείρωσης αδέσποτων ζώων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και η οποία δεν στηρίχθηκε σε κάποιον κρατικό φορέα, ούτε εντάσσεται σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά αντίθετα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία στηρίχθηκε μόνο σε εθελοντές, με τον Δήμο Τυρνάβου να παραχωρεί μια αίθουσα για τις ανάγκες της.

Η εν λόγω ομάδα φιλόζωων νέων, ευαισθητοποιημένων ατόμων για την ποιότητα ζωής της κοινωνίας που ζουν, προβληματισμένοι από το γεγονός ότι κανείς δεν μεριμνά για τα ζώα που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, κίνησε μια μεγάλη προσπάθεια που έληξε με επιτυχές αποτέλεσμα.

Μετά από πρόσκλησή της για βοήθεια, στο δύσκολο εγχείρημα της στείρωσης των αδέσποτων ζώων, διαπίστωσε ότι αυτή ήρθε από την Αγγλία και μάλιστα άμεσα και με τρόπο σωτήριο για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η 93χρονη Αγγλίδα, επικοινώνησε μαζί τους και μερίμνησε ώστε να αναλάβουν ειδικοί το εγχείρημα και συγκεκριμένα κτηνίατροι, που δούλεψαν αφιλοκερδώς επί ένα μήνα και για πολλές ώρες την ημέρα, για να βοηθήσουν μια κοινωνία που μέχρι και χθες τους ήταν άγνωστη.

Εντυπωσιακή ήταν η προσφορά τους, ενώ η συνεργασία με τους ντόπιους εθελοντές ήταν κάτι περισσότερο από άριστη.

Οι εθελοντές της δράσης μιλούν για το εγχείρημά τους: «Για εμάς οι στειρώσεις είναι άμεση προτεραιότητα, επειδή ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στην επαρχία είναι ανεξέλεγκτος, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βρίσκουν τραγικούς θανάτους.

Η στείρωση έγινε σε αίθουσα που ανήκει στον Δήμο Τυρνάβου, την οποία και καθαρίσαμε και αποστειρώσαμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στις επεμβάσεις.

Η περισυλλογή των ζώων έγινε από την ομάδα μας, με επιλεκτικό τρόπο. Για παράδειγμα δεν επιλέγαμε ζώα με χαμηλό αιματοκρίτη ή με υποψία κάποιας ασθένειας, επειδή θα βάζαμε την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω της νάρκωσης που θα χρειαζόταν να τους κάνουμε.

Ο αριθμός των ζώων που στειρώθηκαν ήταν 42 σκυλιά εκ των οποίων τα 11 θηλυκά και τα 31 αρσενικά. Επίσης 40 γατάκια εκ των οποίων τα 17 θηλυκά και τα 23 αρσενικά.

Εθελοντές και κτηνίατροι ξυπνούσαμε καθημερινά στις 7 το πρωί και δουλεύαμε μέχρι τις 7 -8 το απόγευμα με ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό το μεσημέρι. Η δουλειά κάποιων εθελοντών όμως συνεχιζόταν ακόμη και μέχρι τις 4-5 το βράδυ για την περισυλλογή των αδέσποτων. Τα έξοδα των υλικών που χρειάστηκαν για τις στειρώσεις και όχι μόνο, καλύφθηκαν από εθελοντές».

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που δημιουργείται κυρίως από ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι διώχνουν από τη θαλπωρή του σπιτιού τους τα κατοικίδιά τους και τα παρατούν στην ύπαιθρο, είτε γιατί τα βαρέθηκαν είτε γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, εξαπλώνεται και αποδεικνύει περίτρανα την εγωιστική συμπεριφορά του ανθρώπου.

Γι’ αυτή τους την πράξη όμως θα μπορούσε κάλλιστα να τους επιβληθεί πρόστιμο, καθώς παρανομούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ακόμη και για το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετήσει στο δεσποζόμενο ζώο τους το μικροτσίπ που απαιτείται.

Συγκεκριμένα αν ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου δεν έχει βάλει τσιπ (ηλεκτρονική ταυτότητα) σε αυτό, παραβιάζει το νόμο 3170/2003, άρθρο 2, παρ.2, που επιβάλλει στους ιδιοκτήτες σκύλων την εν λόγω ηλεκτρονική σήμανσή τους. Αν δεν κάνουν μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιµο µε φυλάκιση μέχρι και πέντε μήνες ή χρηματική ποινή από τριακόσια έως και χίλια πεντακόσια ευρώ.

ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ

Το µικροτσίπ είναι ένα ηλεκτρονικό τσιπ, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που εµφυτεύεται υποδόρια στη δεξιά πλευρά του λαιμού του ζώου, κοντά στον ώμο του. Η διαδικασία, που γίνεται από κτηνίατρο, είναι γρήγορη κι εύκολη, δεν προκαλεί περισσότερη δυσφορία στο ζώο από ότι ένα συνηθισµένο εµβόλιο και δεν έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία του. Το τσιπ, αφού εµφυτευτεί, µπορεί να αφαιρεθεί µόνο µε χειρουργική επέµβαση και ο χρόνος ζωής του είναι ο ίδιος µε αυτόν του ζώου. 

Κάθε µικροτσίπ έχει τον δικό του µοναδικό αριθµό. Ο κτηνίατρός που θα το τοποθετήσει θα δώσει στο ιδιοκτήτη του ζώου, ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης το οποίο περιέχει την περιγραφή του ζώου, τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον αριθμό του τσιπ.

Ένα αντίγραφο στέλνεται επίσης, στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην πανεθνική βάση ηλεκτρονικών αρχείων.

eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.