Με αφορμή την σημερινή έναρξη της κυκλοφορίας του εμβολίου έναντι της λεϊσμανίωσης του σκύλου (Καλα-αζάρ) και λαμβάνοντας υπόψιν πως πολλοί απο εσάς επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα , θα σας παραθέσουμε κάποιες αναλυτικές πληροφορίες για το εμβόλιο.
Αρχικά να αναφέρουμε, για όσους δεν τον γνωρίζουν ήδη, πως η λεϊσμανίωση του σκύλου είναι μια θανατηφόρος νόσος που προκαλείται λόγω της μόλυνσης από τα παράσιτα Leishmania (Λεϊσμάνια).
Το παράσιτο Leishmania μεταδίδεται με τα τσιμπήματα από μολυσμένες σκνίπες. Τα συμπτώματα της νόσου στους σκύλους που έχουν μολυνθεί είναι ιδιαίτερα επίπονα και περιλαμβάνουν: πυρετό, απώλεια τριχώματος (ειδικότερα γύρω από τα μάτια), απώλεια βάρους, δερματικές αλλοιώσεις, προβλήματα με τα νύχια κ.α. Τα εσωτερικά όργανα ενδέχεται, επίσης, να προσβληθούν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναιμία, αρθρίτιδα και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
Οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο Leishmania μπορεί είτε να νοσήσουν, είτε να παραμείνουν μολυσμένοι χωρίς συμπτώματα, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να εξαλείψουν το παράσιτο. Ωστόσο οι μολυσμένοι σκύλοι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους σκύλους (με τη μεσολάβηση της σκνίπας).
Οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο Leishmania μπορεί είτε να νοσήσουν, είτε να παραμείνουν μολυσμένοι χωρίς συμπτώματα, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να εξαλείψουν το παράσιτο. Ωστόσο οι μολυσμένοι σκύλοι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους σκύλους (με τη μεσολάβηση της σκνίπας).
Το εμβόλιο CaniLeash της Virbac, μιας γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων, περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε Πορτογαλία και Γαλλία και τώρα ήρθε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Ηλία Κορσαββίδη θα απαιτούνται τρεις δόσεις για την εγκατάσταση της ανοσίας, ανά τρεις εβδομάδες και μετά ανά 12μηνο.
Είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά τις χρονικές περιόδους και τα μεσοδιαστήματα των δόσεων, ενώ θα πρέπει να έχει απόσταση και δύο εβδομάδες από τους υπόλοιπους εμβολιασμούς.
Ο εμβολιασμός θα μπορεί να ξεκινήσει σε ζώα έξι μηνών και μεγαλύτερα, τα οποία είναι αρνητικά στη λεϊσμανίωση και υγιή φυσικά.
Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές των υπόλοιπων εμβολίων και δε θα πρέπει να μας ανησυχούν.
Υπόσχεται την αποτροπή της εκδήλωσης της κλινικής νόσου, και όχι την είσοδο του παρασίτου στο ζώο, οπότε καλό είναι να μη σταματήσουμε τη χορήγηση αντιπαρασιτικών...
Στην περίπτωση που ένα μολυσμένο παράσιτο εισαχθεί στο εμβολιασμένο ζώο, θα ενεργοποιούν τα μακροφάγα κύτταρα τα οποία θα σκοτώσουν το παράσιτο. Ενεργοποιείται δηλαδή ο ανοσολογικός μηχανισμός του ζώου για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το παράσιτο.
ourdogs.gr/dogw0rld.blogspot.com
Αυτο που πρεπει να τονισουμε ειναι οτι σε καμια περιπτωση δεν σταματαμε την χορηγηση της αμπουλας και παντα βαζουμε αντιπαρασιτικο κολλαρο.Επισης,ο κλασσικος αιματολογικος ελεγχος για τη ΛΕισμανιωση ΠΡΕΠΕΙ να γινεται πριν την ετησια χορηγηση του εμβολιου.Επειδη δεν υπαρχουν επαρκη δεδομενα συνιστουμε την προσοχη να μη χανονται οι 3 πρωτοι εμβολιασμοι που ειναι βασικοι.Το εμβολιο ΔΕΝ εμποδιζει την μολυνση του σκυλου,ειναι ανοσοενισχυτικο,δηλαδη ενισχυει 4 φορες την κυτταρολογικη αμυνα του ζωου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙτσοτολη ΕΛενη κτηνιατρος