Το κάμπινγκ με το σκύλο ή τους σκύλους μας αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε δίποδοι και τετράποδοι, λένε οι λάτρεις του… σπορ. Καλά όλα αυτά –αναρωτιέστε ενδεχομένως- τι μπορεί να κάνει κάποιος με το σκύλο του σε ένα κάμπινγκ; Τι πράγματα πρέπει να βάλει στην αποσκευή του αγαπημένου του τετράποδου προκειμένου να είναι εξασφαλισμένες όλες οι πιθανότητες;
Μην αγχώνεστε, έχουμε τις λύσεις στα ερωτήματά σας.
Καταρχήν πρέπει να έχετε στο μυαλό σας δυο πράγματα:
Το πρώτο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επισκεφθείτε οργανωμένο κάμπινγκ εφόσον ο σκύλος σας γίνεται επιθετικός όταν βλέπει άλλους ανθρώπους, παιδιά ή άλλα ζώα.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιοριστείτε στο ελεύθερο κάμπινγκ και μάλιστα κάπου ερημικά παρέα με ανθρώπους και ζώα οικεία στο σκύλο σας.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να έχετε όλα όσα χρειάζεται ο πιστός σας φίλος μαζί. Εξαντλείστε τη σχολαστικότητά σας στο να είναι πλήρες το φαρμακείο του σκύλου σας. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Για σιγουριά, ετοιμάστε δυο λίστες. Μια με τα πράγματα που πρέπει να έχετε για εσάς και μια άλλη με όσα πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι του σκύλου σας.
- Νερό & φαγητό. Υπολογίστε τις ημέρες που θα κάνετε κάμπινγκ και εφοδιαστείτε φαγητό για δυο με τρεις ημέρες παραπάνω. Επειδή κανείς δεν ξέρε πότε θα βρέξει φροντίστε η συσκευασία μεταφοράς του να είναι αδιάβροχη.
Για το νερό καλό θα ήταν να υπερβάλετε λίγο περισσότερο.Προτρέψτε το σκύλο σας να πίνει νερό. Καλοκαίρι είναι και έχει πολύ ζέστη. Ποτέ μα ποτέ όμως μην τον αφήνεται να πίνει νερό από λίμνες ή ποτάμια.
Πάρτε μαζί σας τα πιάτα του φαγητού και του νερού που έχετε σπίτι. Θα τον κάνουν να νιώσει οικεία.
- Πετσέτα. Πάρτε μαζί σας μια πετσέτα για τον τετράποδό σας, ακόμη και αν ξέρετε πως το σημείο που θα κατασκηνώσετε δεν θα είναι κοντά σε θάλασσα. Μια επιπλέον πετσέτα ούτε βάρος θα σας είναι και μπορεί να σας χρειαστεί.
- Περιλαίμιο & οδηγός. Σιγουρευτείτε πως το λουράκι του είναι καλό και δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί. Πάρτε δυο οδηγούς για κάθε σκύλο. Έναν κοντό για να τον κρατάτε κοντά σας, όταν τον βλέπετε να στρεσάρετε και έναν μακρύ για τις χαλαρές σας βόλτες εξερεύνησης. Αν θέλετε να δένετε για λίγο τους σκύλους, μέχρι να κάνετε ένα ντους για παράδειγμα στο δένδρο, καλό θα ήταν να εφοδιαστείτε μια μακριά αλυσίδα. Ο σκύλος δεν θα μπορεί να την κόψει με τα δόντια του και θα είναι και ελεύθερος να κινηθεί. Για να τον αφήσετε για λίγο χωρίς την επίβλεψή σας μπορείτε να πάρετε μαζί σας και το κλουβάκι μεταφοράς pet-porter, στο οποίο μπορεί να κοιμάται κιόλας.
- Ζώνη ασφαλείας. Μπορεί να είστε εξαιρετικός οδηγός, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει τους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση στους χωματόδρομους με τις μεγάλες πέτρες και τις λακκούβες. Οι ζώνες ασφαλείας για σκύλους κυκλοφορούν στο εμπόριο και κανονικά θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε, όπως και τις δικές μας, τόσο για τη δική μας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια του φίλου μας.
- Στρώμα, σεντόνι ή κουβέρτα & πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε την πλαστική μεμβράνη κάτω από το στρώμα για να το προστατεύσει, όσο γίνεται, από τη ζέστη, την υγρασία και για να είναι παράλληλα καθαρό. Εννοείται πως το στρώμα του, το τοποθετούμε κάτω από την τέντα ή μέσα στη σκηνή, σε σκιερό μέρος. Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, τα κρεβάτια των σκύλων τους, δεν προσφέρουν μόνο άνεση και ξεκούραστο ύπνο στα τετράποδά του. Λειτουργούν παράλληλα ευεργετικά κατά του στρες, αφού οι «σκύλοι τους νιώθουν σπίτι τους, τα σημεία όπου είναι τα κρεβάτια τους».
- Σακούλες σκουπιδιών. Χρειαζόμαστε πολλές για να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Δεν θέλουμε άλλωστε να δίνουμε δικαιώματα.
- Φαρμακείο. Το φαρμακείο μας πρέπει να είναι σαν το βαλιτσάκι του Σπροτ-Μπίλι, να περιέχει δηλαδή τα πάντα. Οινόπνευμα, οξυζενέ, φυσιολογικός ορός και μπεταντίν (σαπούνι και αλοιφή), γάζες, βαμβάκι, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, ένας επίδεσμος (κατά προτίμηση αυτοκόλλητος), ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες μύτες, θερμόμετρο, βαζελίνη, αντιβίωση, σταγόνες για τα αυτιά, σύριγγες, ενέσεις που προκαλούν εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα (καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου), ατροπίνες (γίνονται ενδομυϊκά, υποδόρροια ή ενδοφλεβικά), αλλά και κονάκιον (βιταμίνη Κ) θα σώσουν το ζωάκι σας μέχρι να το μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο.
- Φίμωτρο. Έχετε ένα μαζί σας οπωσδήποτε, ακόμη κι αν ο αγαπημένος σας φίλος δεν δαγκώνει. Θα σας χρειαστεί αν -χτύπα ξύλο- τραυματιστεί και πονέσει και ενδεχομένως σε άλλες περιπτώσεις. Εσείς θα το κρίνετε.
- Βιβλιάριο υγείας. Να το έχετε πάντα μαζί σας. Δεν ξέρετε ποιανού περίεργου το στόμα θα χρειαστεί να …βουλώσετε αν σας κάνει λόγο για μικρόβια.
- Σιτρονέλα. Εντελώς απαραίτητη για να αποφύγουμε το καλαζάρ, ιδιαιτέρως στο κάμπινγκ. Κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι, ενώ ορισμένα pet-shop την πωλούν σε συσκευασία ίδια με το μπουκαλάκι αρώματος. Είναι συμπυκνωμένη και ένας ψεκασμός τη βδομάδα αρκεί, εν αντιθέσει με το σπρέι που θέλει καθημερινό ψέκασμα.
- Αντηλιακό. Μην σας φαίνεται υπερβολή. Το χρειάζονται τα ανοιχτόχρωμα σκυλάκια, διότι οι μυτούλες μπορεί να πάθουν εγκαύματα.
- Βούρτσα. Τη χρειαζόμαστε οπωσδήποτε. Δεν είναι μόνο θέμα όμορφης εμφάνισης, αλλά και υγιεινής αφού με καθημερινό χτένισμα απομακρύνουμε τα …ύπουλα χόρτα που κολλούν στο τρίχωμα και μετατρέπονται σε άγανα αν μπουν στο δέρμα.
- Παιχνίδια. Δεν χρειάζεται να τα πάρετε μαζί σας όλα. Επιλέξτε τα αγαπημένα του. Προτιμήστε εκείνα που τον κρατούν απασχολημένο ώρα και εκείνα που θέλουν άπλα.
Πριν φύγουμε για διακοπές φροντίζουμε επιπλέον τα εξής:
- Να κάνουμε ένα check up στον κτηνίατρό μας.
- Να έχουμε εφοδιαστεί το τηλέφωνο του κτηνιάτρου που βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από το κάμπινγκ που θα πάμε.
- Να έχουμε μιλήσει με το κάμπινγκ για να είμαστε σίγουροι ότι δέχονται σκύλους, διότι κάποιοι μπορεί να έχουν ήδη πολλούς πελάτες που έχουν συντροφιά τα τετράποδά τους και να έχουμε κρεμάσει το «βαρελάκι» με τα στοιχεία μας στο περιλαίμιο του σκύλου μας.
«Οι σκύλοι ανακαλύπτουν σημεία τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην τα προσέχαμε», εξηγούν χαρακτηριστικά οι γνώστες του κάμπινγκ. «Οι καινούριες μυρωδιές και η εξερεύνηση σε άλλες από τις συνηθισμένες τοποθεσίες αποτελούν τα καλύτερα δώρο διακοπών για τα τετράποδά σας», επισημαίνουν και συμβουλεύουν: «Αν είναι η πρώτη σας φορά, δώστε χρόνο στο σκύλο σας να προσαρμοστεί και στην αρχή τουλάχιστον αφήστε τον να ξεκουράζετε».
Μετά από αυτά, εμείς τι να πούμε; Μένει να ευχηθούμε μόνο «Καλές διακοπές».
ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΓΑΒ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.