Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

“Ανθίζει” η φιλοζωία στην Κίνα

Αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια στην Κίνα οι σκύλοι αντιμετωπίζονταν μόνο ως… έδεσμα, πολλοί Kινέζοι φαίνεται πως τελικά αποφάσισαν πως η συντροφιά ενός σκύλου είναι πολύ πιο σημαντική από το στομάχι τους!

Μερικές φορές την εβδομάδα, η Chen Xingzhi πάει βόλτα το σκύλο της στο αγαπημένο του πάρκο, αυτό της δυναστείας Γιουάν. Ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας, συναντά  την Chen και το σκύλο της τον Berber με μια ομάδα φιλόζωων στο πάρκο. “Ο Berber έχει πολλούς φίλους εδώ,” λέει η Chen σε συνέντευξη που έδωσε στο Life with dogs.

H Chen ανήκει σε μία αυξανόμενη ομάδα φιλόζωων Κινέζων που επέλεξαν να απολαύσουν την συντροφιά ενός σκύλου. Ο πληθυσμός των σκύλων στην Κίνα φαίνεται πως αυξάνεται, αλλά οι ιδιοκτήτες σκύλων, όπως η Chen δεν είναι σίγουροι εάν οι μητροπόλεις της χώρας τους θα δεχθούν την αγάπη τους για τα κατοικίδια ζώα τους.

Η ιδιοκτήτρια του Διεθνούς Κέντρου για Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ICVS), Mary Peng πιστεύει ότι οι συνθήκες για την ιδιοκτησία ενός σκύλου σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, έχουν βελτιωθεί: “Υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με το μέγεθος των σκύλων, αλλά συνολικά το Πεκίνο έχει γίνει γενικά πολύ φιλικό με τα σκυλιά”, είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι: “το Πεκίνο όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου της χώρας, είναι η εξαίρεση.”

H Chen δήλωσε ότι πριν λίγο καιρό απαγορεύονταν σε κάποιον να φέρει ένα σκύλο σε ένα δημόσιο χώρο. “Η κυβέρνηση είναι πολύ πιο ανεκτική από ό, τι πριν. Στο παρελθόν, δεν επιτρέποταν τα σκυλιά σε πάρκα όπως αυτό.”

“Υπήρξε μια απαγόρευση για τα σκυλιά για πολλά χρόνια μετά την« πολιτιστική επανάσταση »(1966-1976). Τα σκυλιά ήταν ο κύριος φορέας της λύσσας, και αυτό ήταν ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας », λέει ο Peng. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες, δεδομένου ότι οι αρχές έχουν χαλαρώσει τις απαγορεύσεις σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλου, πολλοί Κινέζοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εχθρικοί με τα σκυλιά με το φόβο της ασθένειας.

Από την άλλη πλευρά ο Hui Xian, κάτοικος του Πεκίνου, πιστεύει ότι η φοβία των περισσότερων ανθρώπων προς τα σκυλιά είναι αδικαιολόγητη. Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ενός retriever του Tiger και δηλώνει πως δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα επιθετικότητας ή ανησυχίας για την υγεία.

“Τα σκυλιά είναι γενικά πολύ φιλικά πλάσματα. Έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε τον Tiger σαν ένα παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά είναι ένα μέλος της οικογένειάς μας,” λέει ο Xian, “οι άνθρωποι που φοβούνται τα σκυλιά συνήθως απλά δεν τα καταλαβαίνουν.”

Ο Xian συνήθως βγάζει τον Tiger βόλτα γύρω από τη γειτονιά του, αλλά πολλές φορές τον πηγαίνει και στο κοντινό πάρκο σκυλιών, το Coolbaby.

Ο διευθυντής τουπάρκου σκύλων Coolbaby, Zhao Mangang πιστεύει ότι το Πεκίνο και άλλες πόλεις της Κίνας, θα έπρεπε να έχουν πιο πολλά κυνόφιλα πάρκα.”Προσωπικά, δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά πάρκα σκυλιών στο Πεκίνο,” λέει ο Zhao, “νομίζω ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα.”

Το Coolbaby είναι η τετράποδη παιδικά χαρά που “τιμούν” πάνω από 300 ιδιοκτήτες σκυλιών τα Σαββατοκύριακα. Ο Zhao πιστεύει ότι η δημοτικότητα του πάρκου δείχνει την αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερα πάρκα σκυλιών.

Ακόμα και τα κινέζικα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αρχίζουν να βλέπουν την αυξανόμενη τάση της ιδιοκτησίας σκύλου στην Κίνα. Όπως το ξενοδοχείο Pudi που βρίσκεται στη Σαγκάη, και έχει ανοίξει τις πόρτες του για τα κατοικίδια ζώα. Και τα Aloft Beijing είναι μια άλλη αλυσίδα ξενοδοχείων που καλωσορίζει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τα σκυλιά τους. “Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τα κατοικίδια ζώα τους σαν ένα μέρος της οικογένειάς τους,” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου Zhang Lei.

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, Zhang XiaQiu, πιστεύει ότι η Κίνα είναι στο σωστό δρόμο. Όπως και οτιδήποτε άλλο, ο Zhang πιστεύει ακράδαντα ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την Κίνα  για να μάθουν όλοι να είναι πιο φιλικοί με τους σκύλους. “Τα σκυλιά πρέπει πάντα να φορανε λουρί κατά την είσοδό τους δημόσιους χώρους», λέει ο Ζανγκ. “Πολλοί άνθρωποι δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους, έτσι μερικές φορές μπορεί να είναι πιο επιθετικά». Ο Peng είναι θερμός υποστηρικτής της στείρωσης των κατοικίδιων ζώων. “Πολιτιστικά, στην Κίνα η στείρωση ενός ζώου θεωρείται παράξενη και σχεδόν σκληρή», λέει.

tetrapodanea.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.