Δηλητηρίαση: Μια Ελληνική Τραγωδία
Απάνθρωπη Επικίνδυνη Παράνομη
Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ
Η δηλητηρίαση των ζώων είναι έγκλημα. Σύμφωνα με το Νόμο 1197/1981. Άρθρο 8 και το Νόμο 3170/2003, Άρθρο 12: “Όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή εγκαταλείπει ζώο θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή/και με χρηματική ποινή 300 μέχρι 1500Ε.”
Να θυμάστε, οι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ζώα είναι δολοφόνοι και εγκληματίες, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.
Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Έρευνες έδειξαν ότι η θανάτωση των ζώων, και ιδιαίτερα η δηλητηρίαση, είναι ο πιο αναποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξουμε των αριθμό των ζώων που ζουν στους δρόμους. Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων πιστεύει ότι η κοινωνική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ζώων ώστε να είναι υπεύθυνοι, η εισαγωγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προαγωγής της ζωοφιλίας στα σχολεία και η εφαρμογή προγραμμάτων Περισυλλογής, Στείρωσης και Επαναφοράς στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων είναι οι μέθοδοι που θα οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια, ανθρωπιστική αποδεκτή λύση. Για παράδειγμα, αν τα ζώα περισυλλέγονται, στειρώνονται και επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ο πληθυσμός τους σταδιακά θα μειωθεί. Σήμερα φιλοζωικές οργανώσεις και Δήμοι ανά τον κόσμο και ορισμένοι προοδευτικοί Δήμοι στην Ελλάδα ακολουθούν αυτές τις μεθόδους. Προγράμματα σίτισης και κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων διασφαλίζουν τη σωστή φροντίδα των ζώων ώστε να παραμένουν υγιή
ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Κάθε χρόνο πολλές ομάδες φιλόζωων συγκλονίζονται, όταν ανακαλύπτουν τα αδέσποτα της γειτονιάς τους δηλητηριασμένα με βάναυσο τρόπο. Αυτά τα αθώα ζώα που οι ομάδες έχουν δουλέψει τόσο σκληρά για να τους δώσουν μια καλύτερη ζωή, τα ταΐζουν καθημερινά, τα αποπαρασιτώνουν, σκυλιά και γάτες με ονόματα όπως Μαρία και Οθέλλος, στειρωμένα, εμβολιασμένα, δολοφονούνται από ασυνείδητους. Όμως, μαζί, μπορούμε να σταματήσουμε αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα.
Η προμελετημένη δηλητηρίαση είναι ένα από τα πιο βάρβαρα και άνανδρα εγκλήματα εναντίον των ζώων και προκαλούν αφόρητη αγωνία και θλίψη στους ανθρώπους που τα αγαπάνε.
1. Καταγγείλετε τους δράστες. Αν γνωρίζετε ότι κάποιος δηλητηρίασε ζώα η σκοπεύει να το κάνει καταγγείλετε τους στην αστυνομία. Η δηλητηρίαση είναι έγκλημα μην τους αφήνετε ατιμώρητους.
2. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Αν κάποιοι συμπεριφέρονται ύποπτα η απειλούν ότι θα δηλητηριάσουν ζώα καταγγείλετέ τους στην αστυνομία.
3. Μη συμβάλλετε στη διαιώνιση του προβλήματος- να είστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. Φροντίζετε τα κατοικίδια σας να μη γίνεται ενοχλητικά και ν’αναστατώνει τους γείτονές σας.
4. Βοηθήστε το θύμα. Αν βρείτε ένα ζώο δηλητηριασμένο, καλέστε έναν κτηνίατρο κι ακολουθήστε τις συμβουλές σ’αθτό το φυλλάδιο.
5. Υποστηρίξτε την εταιρεία προστασίας ζώων της γειτονιάς σας. Γίνετε μέλος του φιλοζωικού σωματείου της γειτονιάς σας και πάρετε εθελοντικά μέρος σένα από τα προγράμματα του. Ακόμα και μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει ώστε να υποφέρουν λιγότερα ζώα.
6. Διανείμετε το φυλλάδιο και διαδώστε το μήνυμά του.
7. Ειδοποιήστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ελάτε αμέσως σε επαφή με τα ΜΜΕ αν στη περιοχή σας γίνουν μαζικές δηλητηριάσεις.
8. Γράψετε στο Δήμαρχο ή στους Βουλευτές της περιφέρειας σας. Ζητήστε τους να λάβουν μέτρα κατά των δηλητηριάσεων και να φροντίσουν να εφαρμοστεί ο νόμος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΖΩΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ:
Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.
Να είστε έτοιμοι για την παροχή πρώτων βοηθειών! Να έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ (ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ Η ΣΚΟΝΗ)
Συμπτώματα: Έντονη σιελόρροια, μυϊκός τρόμος, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί και κώμα. Θεραπεία: 1. Προκαλέστε εμετό. Δώστε από το στόμα αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένα σε νερό ( 30-60 cc διαλύματος). Προειδοποίηση: Μην προκαλέσετε εμετό αν το ζώο τρικλίζει η παρουσιάζει κι άλλα νευρικά συμπτώματα, όπως μυϊκό τρόμο και σπασμούς. Μπορεί το εμετικό κατά λάθος να εισέλθει στους πνεύμονες και το ζώο να πάθει εισροφητική πνευμονία. 2. Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου. 3. Κάνετε ένεση ατροπίνης. (1 φιαλίδιο σε γάτα η μικρόσωμο ζώο, 2-3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμα σκυλιά). Αν μπορείτε, κάνετε ενδοφλέβια ένεση (απορροφάται πιο γρήγορα), αν όχι κάνετε ενδομυϊική ένεση (απορροφάται πιο αργά) η υποδόρια (η πιο αργή απορρόφηση).
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΒΑΡΦΑΡΙΝΗ (ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ)
Η βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες.
Συμπτώματα: Μπορεί να εμφανιστούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα. Παρατηρούμε τότε κόκκινες/μωβ σκούρες μπλε κηλίδες στο δέρμα, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, τον κόλπο η τον πρωκτό. Το χρώμα των ούλων είναι πολύ αναιμικό. Θεραπεία: Το αντίδοτο είναι το Κονάκιο (βιταμίνη Κ1) σε δόση 5-20mg ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχισθεί καθημερινά για μία εβδομάδα.
Κ
.
.
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.