Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Λάρισα: 118 ''αδέσποτοι'' προστάτες των αδέσποτων!


Είναι «αδέσποτοι» στη σκέψη, κι αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δράση τους. Δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, και αποφάσισαν να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, να βγουν από την απραξία απλών θεατών και να προσπαθήσουν να συμβάλλουν σε ένα πρόβλημα της Λάρισας και όχι μόνο, που κατά καιρούς απασχολεί αρκετούς πολίτες της.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων και ως εκ τούτου αύξηση των αδέσποτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί κατ αρχήν ισχυρή θέληση, γνώσεις και ευαισθησία, με σεβασμό απέναντι στα αδύναμα αυτά πλάσματα που βρέθηκαν στον δρόμο.

Εξού και το όνομα των ατόμων που αποφάσισαν να επέμβουν σε αυτό και όχι μόνο: «Αδέσποτοι εθελοντές» (εν συντομία). Οι περισσότεροι εξ αυτών μέχρι χθες άγνωστοι μεταξύ τους, από διαφορετικούς χώρους, που τους ένωσε ένας κοινός στόχος και η ανάγκη τους να βοηθήσουν κάτι που αγαπούν πολύ, τα ζώα.

Μετά από απανωτές συναντήσεις ενός πυρήνα ατόμων στη Λάρισα και μετά από προσπάθειες να συγκεντρωθούν όλοι όσοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες, κατέληξαν να δημιουργήσουν μια οργανωμένη μορφή δράσης με την επωνυμία: Σύλλογος Εθελοντών Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Ν. Λάρισας.

Από τον περασμένο Ιούνιο που ξεκίνησαν την... αποστολή τους, σήμερα αριθμούν 118 μέλη, εκ των οποίων όλα έχουν ενεργό δράση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην επιτυχία των στόχων που έχουν θέσει.

Όταν όλοι δηλώνουν «παρών», τότε το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από επιτυχές.

Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να δώσουν για υιοθέτηση το 90% των αδέσποτων ζώων που έχουν περιθάλψει στα σπίτια τους, (79 σκυλιά και 56 γάτες), με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σε ενδιαφερόμενους από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, μέχρι και Χίο.

Οι κανόνες για υιοθέτηση δε, είναι ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης των ζώων, αφού επιλέγεται με προσοχή από τα μέλη του Συλλόγου, καταγράφοντας το προφίλ του, υπογράφει υπεύθυνη δήλωση με τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο. Ακολούθως παρακολουθείται στην πορεία φροντίδας του, ώστε να βεβαιωθούν τα μέλη ότι πραγματικά το ήθελε για συντροφιά, ενώ παράλληλα του παρέχεται αφιλοκερδώς στήριξη από κτηνίατρο ή και ψυχολόγο ακόμη, οι οποίοι θα τον συμβουλεύσουν σε βασικά στοιχεία φροντίδας και συμπεριφοράς του ζώου.

Όλη αυτή η προσεκτική διαδικασία υιοθέτησης αδέσποτων ζώων, έχει το λόγο της, καθώς όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεράσιμος Δημησιάνος, «Πολλοί ζητούν σκυλιά για εκμετάλλευση. Είτε τα χρησιμοποιούν σε κυνομαχίες, είτε τα κακομεταχειρίζονται, είτε ακόμη τα στέλνουν και στο εξωτερικό για πειραματόζωα...». 

Η εκμετάλλευση των σκυλιών στην εποχή μας είναι μια πραγματικότητα, καθώς αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τη δράση λοιπόν των «Αδέσποτων εθελοντών» χαρακτηρίζει η επαγγελματική υπευθυνότητα, ενώ ήδη έχουν αναπτύξει συνεργασίες με άλλες φιλοζωϊκές οργανώσεις και προσεχώς πρόκειται να συνεργαστούν και με το Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας.

Είναι μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, η οποία στηρίζει τη δράση τους με νομικές συμβουλές και εκπαιδευτικό υλικό.

Τα έσοδά τους, προέρχονται από τις συνδρομές των μελών χορηγίες εταιρειών και επιχειρήσεων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αν χρειαστούν περισσότερα... βάζουν από την τσέπη τους, ενώ εθελοντική εργασία προσφέρουν και κτηνίατροι.

Το κόστος φιλοξενίας ενός σκύλου για το χρονικό διάστημα που θα φιλοξενηθεί σε σπίτι μέλους μέχρι την υιοθέτησή του, κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 50 με 70 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των αδέσποτων που περιθάλπουν.

Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης τους, έχουν χωριστεί σε ομάδες, ανάλογα με τις ικανότητες και δεξιότητες που έχει το κάθε μέλος. Όπως μας είπε η υπεύθυνη της ομάδας δημοσίων σχέσεων κ. Γεωργία Τζιογκίδου, ενδεικτικά μερικές απ΄ αυτές είναι οι εξής: Ομάδα υιοθεσιών, Ομάδα φιλοξενιών, Ομάδα αρχικού ελέγχου ζώου, Επιτροπή αξιολόγησης προτεραιότητας περιστατικών, Ομάδα έρευνας καταγγελιών, Ομάδα μεταφορών, φωτογράφοι, Ομάδες κοινοποιήσεων, διαχείρισης ιστοσελίδας, Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης, Ομάδες διανομής τροφών και φαρμάκων κ.α. 

Μεταξύ των φιλόδοξων στόχων τους είναι να δημιουργηθεί καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης κατοικιδίων ζώων, να καταγραφούν τα κατοικίδια και να επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις σε σχέση με αυτά που ορίζει ο νόμος, να γίνεται άμεση παρέμβαση σε περίπτωση καταγγελιών κακοποίησης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης ζώου.

eleftheria.gr

1 σχόλιο:

  1. Τα φιλοζωικά σωματεία αντιμετωπίζουν σίγουρα περιπτώσεις κακών υιοθεσιών αν δεν είναι προσεκτικά είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Επίσης περιπτώσεις κυνομαχιών και άλλες διάφορες περίεργες καταστάσεις. Το θέμα με τις υιοθεσίες στο εξωτερικό για χρήση των ζώων σαν πειραματόζωα είναι κάτι σαν αστικός θρύλος (urban legend) και κυκλοφορεί συνήθως από συλλέκτες και ανθρώπους που ψάχνουν διάφορες αφορμές για να μην δώσουν τα ζώα για υιοθεσία. Είναι μία φήμη που δυσκολεύει τα φιλοζωικά Σωματεία στο έργο τους και δεν την συμμεριζόμαστε χωρίς αποδείξεις και στοιχεία. Είναι κακώς τοποθετημένη στην συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου και δημιουργεί λάθος εντύπωση. Ναί υπάρχουν φήμες όπως και το ότι οι Δήμοι ρίχνουν φόλες. Εμείς σαν Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας ερευνούμε κάθε καταγγελία και δρούμε πάντα βάσει στοιχείων προσπαθώντας να διαλύουμε τις ανυπόστατες καταγγελίες που μόνο κλίμα πανικού μπορούν να δημιουργήσουν. Για τους Αδέσποτους Εθελοντές Λάρισας . Γεράσιμος Δημησιάνος Πρόεδρος ΔΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.