Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γιατί οι σκύλοι βαριούνται τα παιχνίδια τους;


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των σκύλων φέρνει στην επιφάνεια νέα έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Animal Cognition» και αναλύει γιατί τα αξιαγάπητα τετράποδα «γυρνούν την πλάτη» σε κάποια παιχνίδια μόλις τα περιεργαστούν, ενώ παθιάζονται με άλλα.


Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες έδιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οικόσιτα λαμπραντόρ πολλά παιχνίδια, με διαφορετικά χρώματα και μυρωδιά.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έπαιρναν από τα σκυλιά τα παιχνίδια τους και τα αντικαθιστούσαν με ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με τα προηγούμενα.

Αρχικά όλοι οι σκύλοι έδειχναν ενδιαφέρον για το νέο παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν κρατούσε για πολύ.

 Το πρόβλημα είναι ότι οι σκύλοι εξοικειώνονται πολύ γρήγορα με τα παιχνίδια τους, με αποτέλεσμα να τα βαριούνται και να τα παραμελούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, καθοριστικοί παράγοντες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των σκύλων για τα παιχνίδια είναι η μυρωδιά, η γεύση και η υφή.

«Εκτιμούμε ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια όπως οι λύκοι αντιλαμβάνονται το θήραμά τους, γι’ αυτό και προτιμούν παιχνίδια που έχουν γεύση φαγητού ή μπορούν να τεμαχιστούν, αν και το τελευταίο εγκυμονεί κινδύνους καθώς το ζώο μπορεί να καταπιεί κάποιο κομματάκι», τόνισε σε δηλώσεις του ο ερευνητής John Bradshaw, που συμμετείχε στη μελέτη.

Επιπλέον, η ερευνήτρια Anne Pullen επισήμανε ότι, βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, τα παιχνίδια των σκύλων πρέπει να είναι μαλακά ώστε να τα διαχειρίζονται και να τα δαγκώνουν εύκολα, αλλά και να κάνουν θόρυβο.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η συμμετοχή του ιδιοκτήτη, καθώς όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «για τους σκύλους που είναι τόσο κοινωνικά ζώα τα παιχνίδια γίνονται πραγματικά συναρπαστικά όταν παίζει και ο ιδιοκτήτης μαζί με το ζώο».

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.