Νέα Έρευνα: Oι σκύλοι προλαμβάνουν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις


Μια νέα μελέτη από Ολλανδούς ερευνητές που δημοσιεύτηκε στο BMJ αποδεικνύει ότι οι σκύλοι μπορούν με την όσφρησή τους να αποτελέσουν για ακόμη μια φορά “διαγνωστικό εργαλείο” στην έγκαιρη πρόγνωση ασθενειών στους ανθρώπους. 


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας σκύλος που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, ήταν ικανός να “ανακαλύπτει” έγκαιρα το Clostridium difficile στα κόπρανα ασθενών στα νοσοκομεία. Ως γνωστόν το C. difficile είναι ένας από τους μικροοργανισμούς που προκαλεί ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με σοβαρές έως θανατηφόρες συνέπειες για την υγεία. 

Προγενέστερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι μπορούν με την όσφρηση να εντοπίσουν ορισμένες μορφές καρκίνου σε πολύ αρχικά στάδια. Έτσι υπάρχει λεπτομερής μελέτη που εμφανίζει σκύλους να ανιχνεύουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε ούρα που εμφανίζονται στον καρκίνο του προστάτη ενώ άλλη μια μελέτη από το Νοσοκομείο Schillerhoehe στη Γερμανία έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν με την όσφρηση να εντοπίζουν ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα στην αναπνοή των ασθενών. 

Ο μικροοργανισμός C. difficile λοίμωξη εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους – ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, που έχουν λάβει αντιβίωση για παρατεταμένο διάστημα. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από ελαφριά διάρροια μέχρι θανατηφόρα φλεγμονή του εντέρου. 

Έτσι η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας ωστόσο οι τρέχουσες διαγνωστικές δοκιμές είναι δαπανηρές και απαιτούν χρόνο καθυστερώντας την θεραπεία.

Η διάρροια που προκαλείται από C. difficile έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά για αυτό και οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα σκύλο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση. Στη μελέτη χρησιμοποίησαν έναν σκύλο ιχνηλάτη ηλικίας 2 ετών που άκουγε στο όνομα Cliff. 

Ο σκύλος στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε για δύο μήνες και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε ένα τεστ προκειμένου να αποδείξει τις ικανότητες όσφρησης. Σε σύνολο 100 δειγμάτων (50 με C. difficile και 50 χωρίς) ο σκύλος είχε 97% επιτυχία (απέτυχε σε 3 αρνητικά δείγματα) πράγμα που μεταφράστηκε σε 100% ευαισθησία και 94% ειδικότητα. 

Στη συνέχεια ο Cliff μεταφέρθηκε σε δύο νοσοκομεία προκειμένου να γίνει και η πρώτη επαφή με ασθενείς. Εκεί εντόπισε σωστά 265 από 270 αρνητικούς μάρτυρες (ειδικότητα 98%) και 25 από τις 30 περιπτώσεις θετικών ασθενών (ευαισθησία 83%).

Η όλη διαδικασία διήρκησε μόλις 10 λεπτά!

Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης όμως όπως οι ίδιοι αναφέρουν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του «απρόβλεπτου» όταν χρησιμοποιούν ένα ζώο σαν διαγνωστικό εργαλείο παρόλα αυτά μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη μέσο στη συμβολή ελέγχου και πρόληψης ενάντια στη λοίμωξη με C. difficile.

Δείτε εδώ και το αντίστοιχο βίντεο

                                    




0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld