Ο σκύλος σας γαυγίζει επίμονα όταν λείπετε, κάνει καταστροφές ή λερώνει; Σύμφωνα με όσα έχετε διαβάσει, έχετε πειστεί ότι πρόκειται για άγχος αποχωρισμού. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι σκύλοι πάσχουν από μία τέτοια διαταραχή. Οι περισσότεροι αντιδρούν έτσι από ανία, ανασφάλεια, είτε γιατί έχουν μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν την προσοχή σας. Τα συμπτώματα μοιάζουν πάρα πολύ, μπορεί να είναι το ίδιο επίμονα και σοβαρά, όμως υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές, που μας βοηθάνε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε.
Άγχος αποχωρισμού:
1. Επίμονο γαύγισμα όσο λείπετε.
2. Καταστροφικότητα κυρίως σε σημεία εξόδου (γρατζουνάει-δαγκώνει πόρτες και παράθυρα)
3. Δείγματα έντονου στρες όσο ετοιμάζεστε να φύγετε και κατά την διάρκεια της απουσίας σας (κλαψούρισμα, σιελόρροια, διαρκή νευρική κίνηση, αφόδευση).
4. Δεν σας αφήνει ούτε λεπτό, σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε.
5. Δεν ασχολείται με το φαγητό του ή το κόκαλο του όσο λείπετε.
Ανασφάλεια, αναζήτηση προσοχής, ανία:
1. Επίμονο γαύγισμα. Μπορεί να μοιάζει ρυθμικό ή να ενεργοποιείται με την παραμικρή κίνηση ή ήχο. Ο σκύλος τείνει να χρησιμοποιεί το γαύγισμα κι όταν είστε παρόν. Όταν επιζητά την προσοχή σας πχ. όταν θέλει να του πετάξετε το μπαλάκι, ή όταν θέλει να τον πάτε βόλτα, όταν ακούει έναν άλλο σκύλο ή κάποιον να περνάει.
2. Καταστροφικότητα. Μασουλάει τις παντόφλες σας, τα άπλυτα ρούχα και τις κάλτσες ή μπορεί κάνει το σπίτι σας να μοιάζει βομβαρδισμένο, έχοντας μασήσει από καναπέδες, μαξιλάρια, μέχρι να έχει σκορπίσει παντού τα σκουπίδια κτλ.
3. Στο σπίτι επιλέγει να κάθεται κοντά σας και συνήθως σας ακολουθεί. Όταν όμως είστε έξω και πρέπει να του βάλετε το λουρί για να επιστρέψετε στο σπίτι, τις περισσότερες φορές τον κυνηγάτε.
4. Όταν ο σκύλος επιλέγει να λερώνει μέσα, αναλογιστείτε πρώτα αν πραγματικά έχει μάθει που πρέπει να λερώνει. Μήπως π.χ. τον μαλώσατε τόσο έντονα σε κάποιο ''ατύχημα'' που είχε, ώστε τώρα ανυπομονεί να φύγετε για να ανακουφιστεί; Αν ξεκίνησε να λερώνει ξαφνικά δείτε μερικούς λόγους εδώ.
Και αφού διαπιστώσετε τι συμβαίνει, πρέπει να αναρωτηθείτε:
α. Προσφέρετε αρκετή άσκηση και πνευματική διέγερση στον σκύλο σας;
β. Τον χαϊδεύετε συνέχεια, τον έχετε σχεδόν πάντα μαζί σας, του φτιάχνετε ιδιαίτερο φαγητό και νιώθετε δυσκολία να τον αποχωριστείτε έστω και για λίγες ώρες;
γ. Κάνετε έντονες τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις σας;
δ. Ενδίδετε κάθε φορά που σας γαυγίζει να παίξετε, ή απαιτεί την προσοχή σας;
ε. Όταν μασάει κάτι που δεν πρέπει, πετάγεστε σαν ελατήριο και τον κυνηγάτε ή του δίνετε αμέσως ένα κόκαλο ή ένα παιχνίδι του;
στ. Αλλάξατε περιβάλλον ή καθημερινή ρουτίνα, έχει προσαρμοστεί; έγινε σταδιακά;
ζ. Συμβαίνει κάτι που μπορεί να τον τρομάζει (ή να τον τρόμαξε) όσο λείπετε;
η. Του αφήνετε αρκετά και κατάλληλα παιχνίδια να ασχολείται;
Πριν προσπαθήσετε να εξαλείψετε το πρόβλημα με την ευκολία των φαρμάκων ή ηλεκτρικών κολάρων, αναλογιστείτε ότι η συμπεριφορά του σκύλου σας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχωριστεί από την δική σας....
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.