Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

DogTips | Πώς να υποδεχτείτε τον σκύλο που υιοθετήσατε στο σπίτι


Διαλέξατε τον σκύλο που θέλετε και το μόνο που μένει είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να τον υποδεχτείτε. 



- Θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί κολάρο, ταυτότητα, λουράκι, μπολ φαγητού και νερού, κρεβατάκι, παιχνίδια που να μπορεί να ασχοληθεί μόνος του, παιχνίδια που θα παίζετε μαζί και ειδικά κοκαλάκια.
 

- Ρωτήστε τι τρώει στο καταφύγιο και προμηθευτείτε την ίδια τροφή. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν στομαχικές και εντερικές διαταραχές από απότομη αλλαγή.
 

- Τοποθετήστε το μπολ του νερού και του φαγητού κάπου ήσυχα που θα καθαρίζεται εύκολα.
 

- Αποφασίστε που θα κοιμάται. Επιλέξτε ένα χώρο που περνάτε πολλές ώρες, ώστε να έχει την μυρωδιά σας. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα κι είναι λογικό να μην τους αρέσει η μοναξιά και η απομόνωση.

- Αν ζείτε σε μεγάλο σπίτι, τις πρώτες μέρες αποκλείστε μερικά δωμάτια κι επιτρέψτε την πρόσβαση σε όσα χρησιμοποιείτε περισσότερο.
 

- Μην αφήσετε εκτεθειμένα καλώδια, απορρυπαντικά κι οτιδήποτε πολύτιμο μπορεί να καταστρέψει.
 

- Αποθηκεύστε την τροφή και τις λιχουδιές κάπου που δεν θα έχει πρόσβαση.

- Οι κανόνες θα μπουν από την αρχή, γι΄αυτο κάντε ένα πλάνο στο μυαλό σας τι θέλετε από τον σκύλο και τι όχι. Αν ζείτε με την οικογένεια σας θα πρέπει όλοι να συμφωνούν και να τηρούν τους κανόνες.

- Επιλέξτε ένα χώρο που θα μένει όταν λείπετε. Θα πρέπει να καθαρίζετε εύκολα και να μην έχει πράγματα που μπορεί να καταστρέψει. Εκεί θα του αφήνετε κοκαλάκια και παιχνίδια για να ασχολείται μόνος του. Έτσι δεν θα ανησυχείτε όσο θα λείπετε.

- Προγραμματίστε να τον πάρετε ένα Σαβ/κο ή στην άδεια σας, για να έχετε τον χρόνο να ασχοληθείτε και να μπορέσει ο σκύλος να προσαρμοστεί πιο ομαλά στα νέα δεδομένα. 

 
Έχετε υπόψιν σας ότι ο σκύλος αρχικά θα είναι στρεσαρισμένος και θα πρέπει να έχετε υπομονή. Μην του φωνάξετε και μην τον τρομάξετε αν κάνει κάτι που δεν πρέπει. Μην απογοητευτείτε αν δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σας για παιχνίδι ή δείχνει απόμακρος. 


Κάθε μέρα θα βλέπετε να αλλάζει. Εσείς μπορεί να σκεφτόσασταν καιρό να τον υιοθετήσετε, αλλά εκείνος δεν είχε ιδέα γι΄αυτο. Θα έρθει αντιμέτωπος με νέες μυρωδιές, νέα αντικείμενα, νέους ήχους κι εσάς που δεν ξέρει πως να σας φερθεί και τι να περιμένει. 

Όταν μπει στο σπίτι μπορεί να κινείται γρήγορα πέρα δώθε ή να κινείται πάρα πολύ αργά. Μπορεί να έχει σιελόρροια και να λαχανιάσει. Επίσης μπορεί να κρυφτεί κάτω από κάποιο έπιπλο και τις πρώτες μέρες να αρνείται να φάει. Όλα αυτά είναι δείγματα άγχους και δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι. Δώστε του απλά το χρόνο που χρειάζεται να προσαρμοστεί. 


Ήρθε λοιπόν η πολυπόθητη στιγμή...

- Όταν θα πάτε να τον πάρετε, καλό θα είναι να είναι κάποιος μαζί σας. Πάρτε μερικές πετσέτες γιατί μπορεί να ζαλιστεί κατά την διάρκεια της διαδρομής.

- Ζητήστε αν υπάρχει η δυνατότητα, να πάρετε μαζί σας κάτι που να έχει την μυρωδιά του χώρου που ζούσε. Τουλάχιστον για λίγες μέρες. Τοποθετήστε το στο κρεβατάκι του, έτσι θα νιώσει το περιβάλλον πιο ασφαλές κι οικείο.

- Κάντε μία αναγνωριστική βόλτα κοντά στο σπίτι. Έτσι θα έχει μία πρώτη επαφή με τους νέους ήχους και μυρωδιές και θα έχει την ευκαιρία να αφοδεύσει στο σωστό σημείο κι όχι σπίτι σας. Αν ζείτε σε περιοχή που είναι πολύ θορυβώδη και φοβάται να περπατήσει, μην τον πιέσετε και μην απογοητευτείτε, θα συνηθίσει πολύ γρήγορα, απλά θέλει λίγο χρόνο.

- Να είστε χαλαροί και να μιλάτε με σταθερό και ήρεμο τόνο. Χαιδέψτε τον όταν θα ηρεμήσει και θα επιλέξει μια γωνιά. 


- Αν είχατε σκεφτεί να καλέσετε φίλους σας για να δουν τον νέο σας σκύλο, ίσως είναι καλύτερα να το αναβάλετε για λίγο. Η προσθήκη ξένων προσώπων, ειδικά τις πρώτες μέρες μπορεί να αυξήσει το άγχος του.

- Αποφύγετε να τον κάνετε μπάνιο τις πρώτες μέρες. Αν του είναι δυσάρεστο, δεν θα είναι το ιδανικό ξεκίνημα στην συμβίωση σας.

- Μην λύσετε τον σκύλο τον πρώτο καιρό, ακόμα κι αν είστε σε περιφραγμένο χώρο. Αν έχετε αυλή, θα πρέπει να έχει ψηλή περίφραξη χωρίς ανοίγματα, μερικά έχουν την τάση να δραπετεύουν. Μην ρισκάρετε, χρησιμοποιείτε μακριούς σταθερούς ή πτυσσόμενους ιμάντες. 


 

Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training


1 σχόλιο:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.