Το γαύγισμα για τον σκύλο είναι μία φωνητική έκφραση που χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με ανθρώπους ή σκύλους. Πριν επιλέξετε ένα σκύλο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικές φυλές έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούν την φωνητική έκφραση πιο πολύ από κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα τα μπίγκλ. Παρόλο που είναι αρκετά δημοφιλή σαν σκύλοι συντροφιάς, εν τούτοις οι πρόγονοι τους χρησιμοποιούνταν για το ομαδικό κυνήγι της αλεπούς, του λαγού κι άλλων μικρών θηραμάτων. Αν και ζουν στο σαλόνι μας, είναι γενετικά προγραμματισμένα να έχουν και να χρησιμοποιούν μια ποικιλία από φωνητικές εκφράσεις, ανάλογα με την περίσταση.
Τι γίνεται όμως όταν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου; Τι κάνει ένα σκύλο να γαυγίζει επίμονα;
Ο σκύλος γαυγίζει για τους εξής λόγους:
- Προστατεύει τον χώρο του / προειδοποιεί
- Φοβάται
- Νιώθει μοναξιά / βαριέται
- Είναι ενθουσιασμένος
- Για να έχει την προσοχή σας
- Λόγω άγχους αποχωρισμού / στρες
Αυτοί είναι οι λόγοι που θα ωθήσουν ένα σκύλο να γαυγίσει για πρώτη φορά. Αν θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί εξαρτάται από τι θα ακολουθήσει.
Το γαύγισμα για πολλούς σκύλους γίνεται μαθημένη συμπεριφορά ή είναι αυτοανταμοιβώμενη ή συμβαίνει γιατί πίσω από το γαύγισμα κρύβεται χρόνιο στρες.
Δεν πρέπει να αφήνετε τον σκύλο να γαυγίζει ακατάπαυστα. Θα πρέπει να τον παρατηρήσετε και να διαπιστώσετε το λόγο που γαυγίζει, ώστε να είστε αποτελεσματικοί στην επίλυση του προβλήματος.
Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν:
- Μην αφήνετε τον σκύλο στον κήπο ή στο μπαλκόνι, ενώ λείπετε. Το πιο πιθανό είναι να περνάει την ώρα του γαυγίζοντας ότι περνάει. Αν είναι απαραίτητο, εμποδίστε την οπτική επαφή και αφήστε του ειδικά παιχνίδια και κοκαλάκια να ασχολείται.
- Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη. Ένα σκυλί που δεν εκτονώνεται, είναι πιο εύκολο να αναπτύξει τέτοιου είδους hobby.
- Μάθετε στον σκύλο μία εναλλακτική συμπεριφορά πχ να κάθεται κάθε φορά που θέλει κάτι αντί να γαυγίζει.
- Χρησιμοποιήστε αντιπερισπασμό για να διακόψετε το γαύγισμα. Δεν υπάρχει καμία ουσία να φωνάζετε, πιθανόν ο σκύλος να γαυγίζει ακόμα πιο δυνατά.
- Μη προκαλείτε τον σκύλο να γαυγίσει. Μην τον φοβίζετε ή μην τον εξιτάρετε.
- Απευαισθητοποιήστε σε ότι τον φοβίζει ή τον ενθουσιάζει. Αν ξεσηκώνει τον κόσμο κάθε φορά που πιάνετε το λουρί του, πιάστε το και αφήστε το πάλι, όσες φορές χρειαστεί έως ότου η κίνηση να μην σημαίνει τίποτα για τον σκύλο.
- Μπορείτε να του μάθετε να γαυγίζει και να σταματά κατ' εντολή. Μην ανταμοίβετε αμέσως μόλις σιωπήσει, υπάρχει περίπτωση να μάθει να γαυγίζει με σκοπό να σταματήσει και να ανταμειφθεί.
- Χρησιμοποιήστε ''time out'' όταν είναι εκτός ελέγχου.
- Βάλτε τον στο ''κάτω'' και ''μείνε'' μέχρι να ηρεμήσει.
- Αν γαυγίζει όταν φεύγετε, η λύση μπορεί να είναι απλά ένα κοκαλάκι λίγο πριν φύγετε (αφήστε τον να το ξεκινήσει, μην το αφήνετε και φεύγετε), αλλά μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα για πιο σοβαρές περιπτώσεις άγχους.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι συχνά οι ηλικιωμένοι σκύλοι παρουσιάζουν προβλήματα παρατεταμένου γαυγίσματος. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τον σκύλο σας και για άλλα σημάδια και να τα συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας, μπορεί να πάσχει από άνοια και να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Είναι παράλογο να απαιτούμε από τον σκύλο να μην γαυγίσει ποτέ, αλλά είναι το ίδιο παράλογο να τον αφήνουμε να βγαίνει εκτός ελέγχου, λέγοντας ότι σκύλος είναι θα γαυγίσει. Αν με κάποιον τρόπο το γαύγισμα ενισχύθηκε, το να αγνοείτε τον σκύλο δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά του. Παρατηρήστε τον προσεκτικά, προκειμένου να διαπιστώσετε τι ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση σας.
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.